VERGİ USUL KANUNU’NUN SAHTECİLİK SUÇ VE CEZALARINA İLİŞKİN 359. MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN

VERGI – MUHASEBE
VERGI USUL KANUNU’NUN SAHTECILIK SUÇ VE CEZALARINA ILISKIN 359. MADDESINDE YAPILAN DEGISIKLIKLERIN TÜRK CEZA KANUNU PERSPEKTIFINDEN INCELENMESI VE DEGERLENDIRILMESI

Yazar: Asim GEZER*
Güngör GEZER**
E-Yaklasim / Nisan 2008 / Sayi: 184

I- GIRIS
Bilindigi üzere, 26.09.2004 tarihinde kabul edilen ve 1 Haziran 2005 tarihi itibariyle yürürlüge giren 5237 sayili Türk Ceza Kanunu’nda hapis ve adli para cezasi olmak üzere iki tür ceza öngörülmüs olup söz konusu Kanun’da eski Türk Ceza Kanunu’nun aksine agir hapis cezasina yer verilmemistir. 5237 sayili Türk Ceza Kanunu’nda agir hapis cezasina yer verilmemis olmasi, bu Kanun’un 5. madde hükmü nedeniyle elestirileri de beraberinde getirmistir. Elestiriler özellikle Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi etrafinda yogunluk kazanmistir. Vergi Usul Kanunu’nun 359. madde hükmünün (a) ve (b) fikralari arasinda, hapis cezasinin paraya çevrilmesi bakimindan, agir suça hafif ceza; hafif suça agir ceza verilmesi sonucunu doguracak yöntem farkina dikkat çekilmis, (b) fikrasinda yer alan cezalar bakimindan ertelemenin mümkün hale geldigi belirtilmistir. Sahte veya muhteviyati itibariyle yaniltici mahiyette belge düzenleme ya da kullanma fiilleri için öngörülen  213 sayili VUK. 359. madde (a) ve (b) fikra hükümlerinin 31.12.2006 tarihine kadar yürürlükteki haliyle devam edecegi hususu vurgulanmis, erteleme ve paraya çevirme imkanini kaldirmak bakimindan onsekiz aylik taban ceza yerine iki ile dört yil arasinda hapis cezasi verilmesi uygulamasina degismez hükümler seklinde ve kesin olarak baslanilmasi gerektigi yönünde önerilerde bulunulmustur. Çesitli yazarlar tarafindan yapilan elestiriler ile kendi elestiri ve önerimizi de kapsayan ayrintili bilgi daha önceki makalemizde[1] mevcut bulundugundan tekrarlanmamistir.
Yukarida kisaca degindigimiz elestiri ve öneriler dikkate alinmis ve 22 Ocak 2008 tarihinde, Meclis te kabul edilen, 08 Subat 2008 gün ve 26781 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 5728 sayili Kanun ile 213 sayili VUK’un 359. maddesinde hapis cezalarini artiran düzenlemelere gidilmistir. Bu yazimiz kapsaminda, VUK. m.359’da yapilan degisiklikler ve bu degisikliklerin yeterli olup olmadigi, elestirilere ne ölçüde cevap verdigi hususu üzerinde durulacaktir. Konunun daha iyi anlasilmasini temin bakimindan, söz konusu degisiklikleri 5237 sayili TCK’nin 5, 45, 49, 50, 51 ve 52. madde hükümleri ile birlikte degerlendirmek gerekmektedir.
II-TCK’NIN ILGILI HÜKÜMLERI
TCK’nin 45. maddesinde hapis ve adli para cezasi olmak üzere iki tür ceza öngörülmüs olup 49. maddesinde süreli hapis cezasinin alt ve üst sinirlari gösterilerek, hükmedilen bir yil veya daha az süreli hapis cezasinin kisa süreli hapis cezasi oldugu belirtilmistir. Yine TCK’nin 50. maddesinin 1. fikrasinin (a) bendi geregince adli para cezasi, kisa süreli hapis cezasina seçenek yaptirimlardan birisi olarak öngörülmüs bulunmaktadir. Yani, suçlunun kisiligi, sosyal ve ekonomik durumu, yargilama sürecinde duydugu pismanlik ve suçun islenmesindeki özellikler göz önüne alinarak, bir yil veya daha az süreli hapis cezasi (kisa süreli hapis cezasi) adli para cezasina çevrilebilecektir.
TCK’nin 51. maddesinde ise hapis cezasinin ertelenmesi hükme baglanmis, ertelemenin hukuki niteligi ve uygulama kosullarina iliskin düzenlemelere yer verilmis bulunmaktadir. Söz konusu hükme göre, iki yil veya daha az süreyle hapis cezasina
mahkum edilen kisinin cezasi ertelenebilecektir. Fiili isledigi sirada onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisiler bakimindan sürenin üst siniri üç yil olarak öngörülmüs bulunmaktadir. Maddeden de açikça anlasildigi gibi, onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisilerin üç yil veya daha az süreyle ve onsekiz yasini doldurmus veya altmisbes yasini bitirmemis olan kisilerin ise iki yil veya daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilmeleri halinde aldiklari cezalar ertelenebilecektir.
TCK’nin 52. madde hükmü uyarinca asgari bes gün ile azami yediyüzotuz gün (iki yil) arasinda belirlenen tam gün sayisinin, bir gün karsiligi olarak takdir edilen miktar ile çarpilmasi suretiyle, hükmedilen hapis cezalari paraya çevrilebilecektir.
Yukarida belirtilen madde hükümleri, VUK’ta yapilan degisikliklerle birlikte degerlendirildiginde, degisikliklerin ne ölçüde yeterli oldugu daha açik bir sekilde ortaya çikacaktir.
III- DEGISIKLIKLER YETERLI MI?
A- VUK’UN 359/A MADDESI AÇISINDAN KONUNUN DEGERLENDIRILMESI
VUK’un 359/a maddesinde yapilan degisiklikle, alti ay olan taban ceza, bir yila çikarilmistir. Alti aylik taban cezanin bir yila çikarilmasi yönündeki degisiklige paralel olarak, ‘…Hükmolunan hapis cezasinin para cezasina çevrilmesinde, hapis cezasinin her bir günü için, sanayi sektöründe çalisan 16 yasindan büyük isçiler için …yürürlükte bulunan asgari ücretin bir aylik brüt tutarinin yarisi esas alinir ve hükmolunan para cezasi ertelenemez…’ seklindeki hüküm de madde metninden çikarilmistir. Kanun koyucu, taban ceza süresini artirmak ve hapis cezasinin para cezasina çevrilmesinde izlenecek yönteme iliskin hükmü madde metninden çikarmak suretiyle hapis cezasinin adli para cezasina çevrilmesini önlemek istemistir. Hapis cezasinin paraya çevrilmesinde izlenecek yönteme iliskin hükmün metinden çikarilmasiyla, elestirilerin de odagi olan, VUK. m.359’un (a) ve (b) fikralari arasindaki paraya çevirmede izlenen yöntem farkina son verilmistir. Böylece, ceza hukukunun genel kabul görmüs kurallarindan birisi olan, agir suça agir ceza; hafif suça hafif ceza ilkesine uyum saglanmis bulunmaktadir.
Söz konusu bu degisiklikten önce, VUK’un 359/a maddesinde suçlar için öngörülen hapis cezalarinin paraya çevrilmesi mümkün oldugu gibi paraya çevrilmeyen hapis cezalari da ertelenebilmekteydi. Acaba söz konusu degisiklikler, hapis cezasinin paraya çevrilebilmesini ve paraya çevrilmeyen hapis cezalarinin ertelenebilmesini önleyebilmis midir veya ne ölçüde önleyebilmistir?
Yukarida belirtilen degisiklikler 5237 sayili TCK’nin 5, 51 ve 52. maddeleriyle birlikte degerlendirildiginde, yapilan degisikliklerin VUK’un 359/a maddesinde belirtilen suçlari isleyenler hakkinda hükmolunan hapis cezasinin paraya çevrilmesini kismen önledigi, paraya çevrilmeyen hapis cezalari bakimindan ertelemenin ise eskiden oldugu gibi devam ettigi sonucuna varilmaktadir.
1- Hapis Cezalarinin Paraya Çevrilmesi Yönüyle
TCK’nin 52. madde hükmü uyarinca asgari bes ve azami yediyüzotuz gün (iki yil) arasinda belirlenen tam gün sayisinin, bir gün karsiligi olarak takdir edilen miktar ile çarpilmasi suretiyle hapis cezalarinin paraya çevrilmesi mümkündür. Bu hükmün TCK’nin 5. madde hükmüyle birlikte degerlendirilmesi durumunda, ‘…defter ve kayitlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu islemlerle ilgisi bulunmayan kisiler adina hesap açanlar veya defterlere kaydi gereken hesap ve islemleri vergi matrahinin azalmasi sonucunu doguracak sekilde tamamen veya kismen baska defter, belge veya diger kayit ortamlarina kaydedenler, defter, kayit ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyati itibariyle yaniltici belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar…’ hakkinda hükmolunan bir yil ile iki yil arasindaki hapis cezalarinin paraya çevrilmesi imkaninin hala devam ettigi sonucuna varilabilecektir. Iki yildan fazla hükmolunan hapis cezalarinin ise paraya çevrilmesi mümkün degildir.
Türk Ceza Kanunu’nun açik hükmü karsisinda paraya çevrilen hapis cezasinin ertelenmesine imkan bulunmamaktadir. Kanun koyucu ertelemeyi sadece hapis cezalari için öngörmüstür.
2- Hapis Cezalarinin Ertelenmesi Yönüyle
TCK’nin 51. maddesine göre isledigi suçtan dolayi iki yil veya daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilen kisinin cezasi, maddede öngörülen kosullarin gerçeklesmesi durumunda ertelenebilecektir. Onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisiler bakimindan üst sinir üç yil olarak öngörülmüs bulunmaktadir. Yani, onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisilerin üç yil veya daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilmesi durumunda mahkum olduklari cezanin ertelenmesi mümkün olabilecektir. Bunun için gerekli sartlar, daha önce kasitli bir suç nedeniyle üç aydan fazla hapis cezasina mahkum edilmemis olmak ve yargilama sürecinde gösterilen pismanlik dolayisiyla tekrar suç islenmeyecegi konusunda mahkemede kanaat uyandirmak olarak siralanabilir. Cezasi ertelenen hükümlü hakkinda öngörülen ve bir yildan üç yila kadar olabilecek denetim süresi içerisinde yükümlülüklere riayet eden ve bu süreyi iyi halli olarak geçiren kisilerin cezasi infaz edilmis sayilacaktir. Bununla birlikte, mahkumiyet ortadan kalkmamaktadir. Dolayisiyla, cezasi ertelenen ve denetim süresi sonunda infaz edilmis sayilan kisi bakimindan mahkumiyete baglanan sonuçlar devam edecektir. TCK’nin 5. madde hükmü karsisinda VUK’un 359/a maddesinde öngörülen suçlarin islenmesi durumunda iki yil ve daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilenlerin cezalari erteleme kapsamina girebilecektir. Iki yilin üzerinde hapis cezasina mahkumiyet halinde ise cezanin ertelenmesi mümkün degildir. Meger ki mahkum olan kisi onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olsun.
B- VUK’UN 359/B MADDESI AÇISINDAN KONUNUN DEGERLENDIRILMESI
VUK’un 359/b maddesinde yapilan degisiklik uyarinca, maddede öngörülen suçlari isleyenlere verilecek ceza miktarlari artirilarak, onsekiz ay olan alt sinir üç yila; üç yil olan üst sinir ise bes yila çikarilmis ve TCK’da agir hapis müessesesine yer verilmemis olmasina paralel olarak ‘agir hapis’ ibaresi ‘hapis’ seklinde degistirilmek suretiyle TCK’ya uyum saglanmistir. Böylece, yukarida kisaca degindigimiz elestirilere uygun çözüm üretilmis bulunmaktadir.
1- Hapis Cezalarinin Paraya Çevrilmesi Yönüyle
VUK’un 359/b maddesinde degisiklik yapilmadan önce, söz konusu maddede belirtilen suçlarin islenmesi halinde hükmolunan onsekiz aydan iki yila kadar olan hapis cezalarinin, TCK’nin 5 ve 52. madde hükümleri uyarinca para cezasina çevrilmesi mümkün idi. 5728 sayili Kanun ile VUK’ta yapilan degisiklik uyarinca taban ceza üç yila çikarilmistir. Dolayisiyla, VUK’un 359/b maddesinde öngörülen suçlardan birinin islenmesi durumunda hükmolunan hapis cezasinin paraya çevrilmesi önlenmis bulunmaktadir.
2- Hapis Cezalarinin Ertelenmesi Yönüyle
Yukarida da deginildigi gibi, TCK’nin 51. maddesine göre isledigi suçtan dolayi iki yil veya daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilen kisinin cezasi, maddede öngörülen kosullarin gerçeklesmesi durumunda ertelenebilecektir. On sekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisiler bakimindan üst sinir üç yil olarak öngörülmüstür. Degisiklikten önce, VUK. m.359/b’de öngörülen suçlari isleyenler için hükmolunan hapis cezasinin onsekiz ay ile iki yil arasinda (iki yil dahil) olmasi durumunda ertelenebilmekteydi. 5728 sayili Kanun ile VUK’ta yapilan degisiklik uyarinca taban ceza bir yildan üç yila çikarilmis ve dolayisiyla hapis cezasinin ertelenmesi uygulamasina son verilmistir. Ancak, ayni fiillerin on sekiz yasini doldurmamis veya altmis bes yasini bitirmis olan kisiler tarafindan islenmesi ve mahkemece de üç yil olan taban cezaya hükmedilmesi durumunda ise bu kisiler bakimindan hapis cezanin ertelenmesi mümkün olabilecektir.
C- VUK’UN 359/C MADDESI AÇISINDAN KONUNUN DEGERLENDIRILMESI
5728 sayili Kanun ile VUK’ta degisiklik yapilmadan önce, belgeleri Maliye Bakanligi ile anlasmasi olmadigi halde basma, sahte olarak basma veya bu belgeleri kullanma fiilleri VUK’un 359/b madde kapsaminda düzenlenmis ve bu fiilleri isleyenler için onsekiz aydan üç yila kadar hapis cezasi öngörülmüstü. 5728 sayili Kanun ile yapilan degisiklikle söz konusu fiiller 359/b kapsamindan çikarilmis ve ayri bir bent olarak düzenlenmistir. Yapilan düzenleme uyarinca onsekiz ay olan taban ceza iki yila çikarilmis; üç yil olan üst sinir bes yil olarak degistirilmistir.
Ayrica, maddede yapilan degisiklige göre suçun olusabilmesi için söz konusu belgeleri kullanma fiilinin ‘bilerek’ icra edilmesi gerekmektedir. Yani, kusursuz sorumluluk hali kusurlu sorumluluga dönüstürülmüstür.
1- Hapis Cezalarinin Paraya Çevrilmesi Yönüyle
5728 sayili Kanun ile VUK’un 359/b madde kapsamindan çikarilan ve alt siniri iki yil olarak degistirilen hüküm uyarinca, Maliye Bakanligi ile anlasmasi bulunan kisilerin basabilecegi belgeleri, Bakanlik ile anlasmasi olmadigi halde basma veya bilerek kullanma fiilini icra edenlere hükmolunacak hapis cezasinin, iki yilin üzerinde olmasi durumunda paraya çevrilmesinin mümkün olmadigi görülmektedir.
2- Hapis Cezalarinin Ertelenmesi Yönüyle
Sadece Maliye Bakanligi ile anlasmasi bulunan kisilerin basabilecegi belgeleri, Bakanlik ile anlasmasi olmadigi halde basma veya bilerek kullanma fiilini icra edenlere hükmolunacak cezanin alt siniri iki yil oldugundan, TCK’nin 5 ve 51. madde hükümleri uyarinca on sekiz yasini doldurmus veya altmis bes yasini bitirmemis olanlar bakimindan hapis cezasinin ertelenmesi mümkün degildir. Söz konusu fiillerin failinin, on sekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olmasi durumunda ise iki yil ile üç yil arasinda hükmolunan hapis cezasi ertelenebilecektir.
IV- SONUÇ
1- VUK’un 359/a madde kapsamindaki ‘…vergi kanunlarina göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;
– Defter ve kayitlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu islemlerle ilgisi bulunmayan kisiler adina hesap açanlar veya defterlere kaydi gereken hesap ve islemleri vergi matrahinin azalmasi sonucunu doguracak sekilde tamamen veya kismen baska defter, belge veya diger kayit ortamlarina kaydedenler,
– Defter, kayit ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyati itibariyle yaniltici belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar…’ için öngörülen taban cezanin bir yila yükseltilmesi ve paraya çevirmede izlenen yönteme iliskin hükmün madde metninden çikarilmasiyla, paraya çevirmenin önüne geçildigi izlenimi dogmustur. Oysa, TCK’nin 5 ve 52. maddelerine göre bir yildan iki yila kadar hükmolunan hapis cezasi para cezasina çevrilebilecektir.
Söz konusu madde hükmünde öngörülen suçlar bakimindan erteleme uygulamasi ise, eskiden oldugu gibi devam etmektedir. Onsekiz yasini doldurmus veya altmisbes yasini bitirmemis olanlar bakimindan iki yil veya daha az süreyle; onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olanlar bakimindan ise üç yil veya daha az süreyle hükmolunan hapis cezalari ertelenebilecektir.
2- VUK’un 359/b madde kapsamindaki ‘…vergi kanunlari uyarinca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayit ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine baska yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asil veya suretlerini tamamen veya kismen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar…’ için öngörülen hapis cezasinin alt siniri üç yila çikarilmistir. Ve dolayisiyla onsekiz yasini doldurmus veya altmisbes yasini bitirmemis olanlar için hapis cezasinin paraya çevrilme veya ertelenmesi uygulamasina, son verilmis bulunmaktadir. Söz konusu fiillerin failinin onsekiz yasini doldurmamis veya altmis bes yasini bitirmis olmasi ve mahkemece de üç yil olan alt sinirdan ceza verilmesi durumunda ise hapis cezasinin ertelenmesi mümkün olabilecektir.
3- Maliye Bakanligi ile anlasmasi bulunan kisilerin basabilecegi belgeleri, Bakanlik ile anlasmasi olmadigi halde basma veya bilerek kullanma fiilini icra edenler için öngörülen hapis cezasinin alt siniri onsekiz aydan iki yila çikarilmis, ayrica da VUK’un 359/b bendi kapsamindan alinip ‘kullananlar’ için ‘bilerek’ ibaresi eklenmek suretiyle, (c) bendi seklinde müstakil olarak düzenlenmistir. Ceza alt siniri iki yila çikarildigi için, iki yilin üzerindeki hapis cezalari bakimindan, paraya çevirme ve erteleme uygulamasina son verilmistir. Ancak, söz konusu fiilleri icra edenlerin onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olmalari halinde, iki yil ile üç yil arasinda (üç yil dahil) hükmolunan hapis cezalari erteleme kapsamina girebilecektir.
8 Subat 2008 tarih ve 26781 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 5728 sayili Kanun ile 213 sayili VUK’un 359. maddesinde yapilan, hapis cezasinin paraya çevrilmesi veya ertelenmesinin kisitlanmasina yönelik degisikliklerin kamuoyuna iyi anlatilmasinda, vergi bilincinin gelismesi, kayit disiligin ve sahteciligin önlenmesi yönüyle fevkalade yarar ve isabet oldugu düsünülmektedir. Nitekim, bu konuda, Prof. Dr. Sayin Sükrü KIZILOT’un “cayir cayir yanacaklar” içerikli köse yazisinin[2] çok etkili oldugu, pek çok firmanin, ücret ödemelerini banka kanalindan yapma ve ücret bordrolarini da, fiili ve gerçek duruma uygun hale getirme uygulamasina basladigi, isçi ve çalisan kesiminde de, bu yönde talep ve beklenti olustugu gözlenmektedir.

* Yeminli Mali Müsavir
** Avukat
[1] Asim GEZER –Güngör GEZER, ‘Türk Ceza Kanunu’nda Yapilan Degisikliklerin Vergi Ceza Hukukuna Etkileri ile Sahtecilik Konusunda Alinmasi Gereken Tedbirler’ Vergi Sorunlari Dergisi, Sayi:213, Haziran 2006, s.7-19.
[2] Sükrü KIZILOT, ‘Bordroda Ücreti Düsük Gösteren Hapse Girecek’, Hürriyet Gazetesi, 09.02.2008.

VERGİ SORUNLARI 2003 SAYI: 172 SAYFA: 21 İHRACATIN VERGİSEL AVANTAJLARI VE İHRACAT MUHASEBESİ

JAPON’A SARAP TASI, BENINLIYE HINDI KUYRUGU IHRACATININ MUHASEBELESTIRILMESI
 
Asim GEZER                                                     Ahmet SAHIN
E.Gelirler Baskontrolörü-YMM                    SMMM
 
I- GIRIS:
                Dis Ticaret Müstesarligi tarafindan yayimlanan ihracati ve döviz kazandirici faaliyetleri tesvik tebliglerinde ihracat :
                ‘…Bir malin veya degerin yürürlülükteki ihracat mevzuati ile gümrük mevzuatina uygun sekilde fiili ihracatinin yapilmasi ve kambiyo mevzuatina göre bedelinin ( bedelsiz ihracat hariç ) yurda getirilmesi ve Dis Ticaret Müstesarligi’nca ihracat olarak kabul edilecek sair çikislari ifade etmektedir…..” seklinde tanimlanmistir.
                Ihracati artirmak, ihraç ürünlerine uluslararasi piyasalarda rekabet gücü kazandirmak ve ihraç pazarlarini gelistirmek, her ülkede oldugu gibi Türkiyemizde de hem ekonomi yönetimleri ve hükümet ve hem de siyasi parti programlarinin en önemli hedefi ve amaçlari arasinda yer almaktadir.
                Bu anlamda ihracat ve döviz  kazandirici faaliyetler,  güncelligini sürekli koruyabilen önem ve özellik arz etmektedir.
                Sürekli güncellige somut bir örnek olarak:22 Ekim 2002 tarihli Milliyet Gazetesi ekonomi sayfasinda, hindi sürüsü fotografi esliginde verilen haber ilginç ve Türkiyemizin  gelecegi açisindan sevindiriciydi.
                Haberin kaynagi olarak: Akbank, DHL ve Globus dergisinin düzenledigi ‘Ihracatin Yildizlari”  yarismasina yapilan basvurular gösterilmisti.
                “Yeni Pazar”, “‘Kreatif  Ürün”, “‘Pazar Çesitliligi”’ ve “Dis Ticaret-Sektörel Dis Ticaret Sirketleri” kategorilerinde yarisan 200 civarindaki firmanin hangi ülkelere, ne ihraç ettikleri hususunun ilginç (ve gurur verici) bir tablo ortaya kondugu vurgulaniyordu.
                Allah ne verdiyse satiyorlar baslikli tablonun bir bölümü asagida yer aldigi gibiydi.
Firmalar                               Ürün                                                      Ihracat Yapilan Ülkeler
­­­­­­­Imsa Tic.                               Stadyum koltugu                                               Fransa,Almanya,Sirbistan,Cezayir
Anadolu Tic.                        Sarap tasi                                            Japonya,Fransa
Bahçivan                              Peyniralti suyu tozu                          Malezya,Filipinler,Endonezya,
Pinar Süt                              Türk labnesi                                        S.Arabistan,Kuveyt,Umman,Katar
Pinar Et                                               Hindi kanat ucu ve kuyrugu            Togo,Benin
Dal Lunapark                     Lunapark makineleri                        Hollanda,Brezilya,Meksika,Arjantin
Kromas                                 ‘Antik’eskitme makineleri                               43 ülkeye ihracat yapiyor
Yakupoglu                           Çelik burunlu is ayakkabisi            Avrupa ülkeleri
Erdemli Makine                  Vakumlu yol süpürgesi                     Israil
Aselsan                                 Cep telefonu                                        16 ülke
Haber yazinin devaminda, yarismaya katilan 200 firmadan çogunlugunu KOBI  olarak adlandirilan küçük ve orta boy isletmelerinin olusturmasina önem ve özellikle dikkat çekilmekteydi.
Ihracatin KOBI’ler seviyesinde yayginlasmis olmasi, ihracat muhasebesinin uygulanmasi islemlerini de artirmis bulunmaktadir.
Bu yazimiz ile Türkiye ihracatinda önemli payi olan tekstil sektöründen gömlek imalati, direkt ihracati yada ihraç kaydiyla satisina iliskin muhasebe kayit örnekleri verilecektir.
Ihracat muhasebesinin, diger ticari islem muhasebesine göre bazi farkliliklari olup, örnegin KDV iadesi yada kur farki gelir veya giderleri de ayni örnek kapsaminda irdelemis olacaktir.
Asagida verilen muhasebe kayitlari,  yazi basligimizi olusturan sarap tasi ve hindi kuyrugu ile diger mamul ihracatlarina da örnek teskil etmektedir.
II-) IHRACAT ISLETMELERININ MUHASEBELESTIRILMESI :
A-) DIREKT IHRACAT ISLEMLERINE ILISKIN OLARAK :
 
1-)
________________________        /    _______________________________
150 Ilk Madde ve Malzeme                              12.000.000.000.-
191 Indirilecek Kdv                                            2.160.000.000.-
                               320 Saticilar                                       14.160.000.000.-
2750 metre kumas alisi                                                                                             
 
 
 
 
2.) _______________________ / __________________________________
 150 Ilk Madde ve Malzeme                             1.337.400.000.-  
    002 yardimci madde malzame
191 Indirilecek Kdv                                            240.732.000.-
                               320 Saticilar                                       1.578.132.000.-
Yardimci madde malzeme alisi
3.)
    ________________________ / _____________________________________
720 Direkt Isçilik Gideri                  2.508.750.000.-
 720 001 Isçi brüt ücret tutari                       
720 Direk Isçilik Gideri                      811.366.500.-
    720 002 Isveren Payi                   
                               335 Personele Borçlar                                      1.842.519.370.-
360 Ödenecek vergi ve Fonlar                         289.918.130.-
360  001 Gelir Vergisi      274.865.650.-
360 002 Damga Vergisi    15.052.500.-
­­­­­­­­­­­                               361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri 1.195.679.009.-
Isçi ücretlerine iliskin gider tahakkuku
4.)_________________________ / ___________________________________
100 Kasa                                             1.600.000.000.-
                               102 Bankalar                                                     1.600.000.000.-
Bankadan para çekilmesi
5. )_______________________ / _______________________________________
730 Genel Üretim Gideri                                  1.328.500.000.-
   730 001 Elektrik Gideri                                   578.500.000.-
   730 002 Pers. Tasima Gideri           300.000.000.-
   730 003 Pers. Yemek Gideri            450.000.000.-
191 Indirilecek Kdv                                             239.130.000.-
                               320 Saticilar                                       1.567.630.000.-
Elektrik,servis ve tabldot giderlerinin tahakkuku
 
6. ) __________________________ / ______________________________________
320 Saticilar                                       1.567.630.000.-
                               100 Kasa                                             1.567.630.000.-
Elektrik, servis ve tabldot giderlerinin ödenmesi
7.)  ________________________ / _____________________________________                  
 710 Direkt Ilk Madde Malzeme Giderleri                   13.337.400.000.-
27,50 mt Kumas                                  12.000.000.000.-
320 mt. Tela                                            240.000.000.-
48 adet Bobin                                        144.000.000.-
9780 adetEtiket                                     480.000.000.-
1630 adetYaka Kelebegi                     160.000.000.-
1630 adetYaka Çemberi                      160.000.000.-
1630 adetYaka Kartonu                      120.000.000.-
100 adet Koli                                           75.000.000.-
1630 adet Pelür                                           800.000.-
1630 adet Poset                                     80.000.000.-
                                               150 Ilk Madde Malzeme                                                  13.337.400.000.-
Ilk madde ve malzemenin imalata sevki
8.)     _______________________________ / ______________________________________
711 Ilk Madde Malzeme Yansitma                 13.337.400.000.-
721 Direkt Isçilik Gid. Yansitma                     3.328.116.500.-
731 Genel Üretim Gid. Yansitma                     1.328.500.000.-
                               710 Ilk Madde Malzeme Gid.                          13.337.400.000.-
                               720 Direkt Isçilik Gideri                                   3.328.116.500.-
                               730 Genel Üretim Gideri                                   1.328.500.000.-
Yansitma islemi
9. ) _____________________________ / ______________________________________
 151 Yari Mamul Üretimi                                17.994.016.500.-
                               711 ilk Madde Malzeme Yansitma                 13.337.400.000.-
                               721 Direkt Isçilik Giderleri Yansitma            3.328.116.500.-
                               731 Genel Üretim Gideri Yansitma                1.328.500.000.-
Ilk madde malzeme ve yardimci maddenin yari mamul hale gelmesi
10. ) ___________________________________ / _________________________________________
152 Mamuller                                                     17.994.016.500.-
                               151 Yari Mamuller                                            17.994.016.500.-
Yari Mamulün Mamul Haline Gelmesi
11.)
03Eylül 2002 tarihinde 1600 adet gömlek 10 EURO bedel ile ihraç edildi.
03 Eylül Döviz Alis kuru
1 EURO= 1.590.821.-
 ______________________________/ _______________________________
120 Alicilar                                                        25.453.136.000.-
 120 002 Yurtdisi alicilar
1590.821 x 1600×10
                               601 Yurtdisi Satislar                                         25.453.136.000.-
1600 adet gömlek ihracati
Ihracat bedelinin 14.09.2002 tarihi itibariyle Akbank  hesabina geçtigi görülmüstür.
14.09.2002 tarihli döviz  kuru
1 EURO= 1.624.684.-
12.) _______________________________ / _____________________________
102 Bankalar                                                     25.994.944.000.-
102 005 Akbank
                                120 Alicilar                                                        25.994.944.000.-
Ihracat Bedelinin Banka Hesabina Geçmesi
 
13.)
____________________________________ / _____________________________
120 Alicilar                                                        541.808.000.-
                               601 Yurtdisi Satislar                                         541.808.000.-
Kur farki Gelirinin Hasilat Kaydi
14.) ________________________________ / _______________________________
120 Alicilar Hesabi                                           377.600.000.-
                               600 Yurtiçi Satislar Hesabi                             320.000.000.
                               391 Hesaplanan Kdv Hesabi                           57.600.000.-
Yurt içine satilan 30 adet gömlege iliskin hasilat kaydi
15.) ________________________________ / __________________________________
 100 Kasa Hesabi                                              377.600.000.-
                               120 Alicilar Hesabi                                           377.600.000.-
Yurt içi satisa iliskin hasilat kaydi.
16.)_________________________________ /____________________________________
620 Satilan Mamuller Maliyeti Hesabi        17.994.016.509.-
                               152 Mamuller Hesabi                                       17.994.016.509.-
Satilan Mamulün Maliyete Intikali
17.) ___________________________________ / ____________________________________
150 Ilk Madde ve Malzeme                          10.000.000.000.-
150 001 Kumas
191 Indirilecek Kdv                                        1.800.000.000.-
                          320 Saticilar Hesabi                                         11.800.000.000.-
Ilk Madde ve Malzeme (kumas ) Alisi
18.) ____________________________________ / ___________________________________
320 Saticilar Hesabi                                       11.800.000.000.-
                       103 Verilen Çek Ve Ödeme Emirleri Hesabi     11.800.000.000.-
Kumas borcunun ödenmesi
Yukaridaki yevmiye kayitlarindan:
Toplam hasilat                                25.773.136.000.-lira,
Yurtiçi hasilat                                      320.000.000.-lira,
Yurtdisi hasilat                               25.453.136.000.-lira,
Yüklenilen toplam Kdv                     2.639.862.000.-lira,
Iadesi gereken kdv                           2.607.085.397.-(25.453.136/25.773.136.000×2.639.862.000) lira,
Oldugu tesbit ve hesaplanmistir.
                                                                                                                                       
19.) ____________________________________ / ___________________________________
 391 Hesaplanan Kdv Hesabi                                  57.600.000.-
               136 Diger Çesitli Alacaklar                             2.607.085.397.-                           
              136 001 Kdv Iade Alacagi
               190 Devreden Kdv Hesabi                                1.775.176.603.-
                                           191 Indirilecek Kdv                                 4.439.861.000.-                                                                 
             Kdv Tahakkuku
                                                                                                                                                                           
20.) __________________________ / __________________________________
102 Bankalar Hesabi                                       2.607.085.397.-
                               136 Diger Çesitli Alacaklar                            2.607.085.397.-
                               136 001 Kdv iade alacagi
Kdv iade alacaginin tahsili
21.) ___________________________ / __________________________________
320 Saticilar                                                      15.738.132.000.-
335 Personele Borçlar                                      1.842.519.370.-
360 Ödenecek vergi ve fonlar                              289.918.130.-
361 Ödenecek sosyal güvenlik kesintileri    1.195.679.009.-
                               100 Kasa                                                                3.328.116.509.-
                               103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri         15.738.132.000.-
Vergi sigorta ve satici borçlarinin ödenmesi
22.)____________________________ / _________________________________
601 Yurtdisi Satislar                                         25.994.944.000.-
600 Yurtiçi satislar                                                320.000.000.-
                               620 Satilan mamul maliyeti                            17.994.016.509.-
                               690 Dönem kari veya zarari                             8.320.927.491.-
Satis hasilatinin kar zarar hesabina intikali
DEFTER-I KEBIR HESAP NETICELERI
100 Kasa
102 Bankalar
103 Verilen Çek ve Ödeme Emir
4.600.000.000
1.567.630.000
25.994.944.000
4.600.000.000
11.800.000.000
377.600.000
3.328.116.509
2.607.085.397
15.738.132.000
4.977.600.000
4.895.746.509
28.602.029.397
4.600.000.000
27.538.132.000
81.853.491
24.002.029.397
150 Ilk Madde ve Malzeme
191 Indirilecek Kdv
720 Direkt Isçilik Gideri
12.000.000.000
13.337.400.000
2.160.000.000
4.439.862.000
3.328.116.509
3.328.116.509
1.337.400.000
1
240.732.000
10.000.000.000
239.130.000
3.328.116.509
3.328.116.509
23.337.400.000
13.337.400.000
1.800.000.000
10.000.000.000
4.439.862.000
4.439.862.000
730 Genel Üretim Giderleri
710 Direkt Ilk Madde ve Malz. G
151 Yari Mamuller-Üretim
1.328.500.000
1.328.500.000
13.337.400.000
13.337.400.000
17.996.016.509
17.996.016.509
1.328.500.000
1.328.500.000
13.337.400.000
13.337.400.000
17.996.016.509
17.996.016.509
620 Satilan Mamuller Maliyeti
711 Direkt Ilk Madde Malz. Yans.
721 Direkt Isçilik Gid. Yansitma
17.996.016.509
17.996.016.509
13.374.000.000
13.374.000.000
3.328.116.509
3.328.116.509
17.996.016.509
17.996.016.509
13.374.000.000
13.374.000.000
3.328.116.509
3.328.116.509
731Genel Üretim Gid.Yansitma
120 Alicilar
391 Hesaplanan Kdv
1.328.500.000
1.328.500.000
25.453.136.000
25.994.944.000
57.600.000
57.600.000
541.808.000
377.600.000
1.328.500.000
1.328.500.000
377.600.000
57.600.000
57.600.000
26.372.544.000
26.372.544.000
190 Devreden Kdv
136 Diger Çesitli Alacaklar
600 Yurtiçi Satislar
1.775.176.303
2.607.085.397
2.607.085.397
320.000.000
320.000.000
1.775.176.303
2.607.085.397
2.607.085.397
320.000.000
320.000.000
601 Yurtdisi Satislar
320 Saticilar
361 Ödenecek Sosyal Güv K
25.994.944.000
25.453.136.000
1.567.630.000
14.160.000.000
1.195.679.009
1.195.679.009
541.808.000
11.800.000.000
1.578.132.000
25.994.944.000
25.994.944.000
15.738.132.000
1.567.630.000
1.195.679.009
1.195.679.009
11.800.000.000
29.105.762.000
29.105.762.000
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar
335 Personele Borçlar
120 Alicilar
289.918.130
289.918.130
1.842.519.370
1.842.519.370
25.453.136.000
25.994.944.000
541.808.000
289.918.130
289.918.130
1.842.519.370
1.842.519.370
25.994.944.000
25.994.944.000
 
1. Parti Direkt Ihracata Iliskin Kesin Mizan
100 Kasa
81.853.491
103 Verilen Çek ve Öd. Em.
27.538.132.000
102 Bankalar
24.002.029.397
690 Dönem Kari veya Zarari
8.320.927.491
190 Devreden KDv
1.775.176.603
150 Ilk madde ve malz.
10.000.000.000
 
 
B-) IHRAÇ KAYDIYLA SATIS ISLEMLERINE ILISKIN OLARAK :
 
23.)___________________ / ________________________________
150 Ilk Madde malzeme                                  1.114.500.000.-
150 002 Yardimci madde malzeme                 1.114.500.000.-
191 Indirilecek Kdv                                             200.610.000.-
                                                               320 Saticilar                                       1.315.110.000.-
Yardimci madde malzeme alisi
24.) ­­______________________________ / __________________________
720 Direkt Isçilik Gideri                                  2.662.493.207.-
720 001Isçi Ücretleri                        2.007.000.000.-
720 002 Isveren Payi                           655.493.207.-
                                                               335 Personele Borçlar                      1.474.015.496.-
                                                               360 Ödenecek Vergi ve Fonlar          231.934.504.-
                                                               360 001 Gelir Vergisi        219.892.504.-
                                                               360 002 Damga Vergisi     12.042.000.-
                                                               361Ödenecek Sosyal Güvenlik K    956.543.207.-
Isçilik Giderlerine iliskin tahakkuk kaydi
25.) ___________________________   / ________________________
320 Saticilar                                                      1.315.110.000.-
335 Personele Borçlar                                     1.474.015.496.-
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar                        231.934.504.-
361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintisi      956.543.207.-
                                                               103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri         1.315.110.000.-
                                                               100 Kasa                                                             2.662.493.207.-
Saticilar ve personel ile vergi ve sigorta borçlarinin ödenmesi
26.) __________________________ / ________________________________
100 Kasa                                                             3.150.000.000.-
                                                               102 Bankalar                                                     3.150.000.000.-
Bankadan para çekilmesi
27.) ___________________________ / _______________________________
730 Genel Üretim Gideri                                  1.020.000.000.-
   730 001 Elektrik Gideri                                325.000.000.-
  730 002 Personel tasima               245.000.000.-
   730 003 Personel yemek                               300.000.000.-
   730 004 Bakim onarim                  150.000.000.-
191 Indirilecek KDV                                            183.600.000.-
770 Genel yönetim gideri                                   470.512.821.-
 770 001 Kira gideri                        320.512.821.-
 770 002 Telefon gideri                   100.000.000.-
 770 003 Personel yemek gid.         50.000.000.-
191 Indirilecek Kdv                                             27.000.000.-
                                                               360 Ödenecek vergi ve fonlar                         70.512.821.-
                                                                360 001 Gelir Vergisi       64.102.565.-
                                                                360 003 Fon Payi              6.410.256.-
                                                               320 Saticilar                                                      1.630.600.000.-
Genel üretim ve genel yönetim giderine iliskin tahakkuk  kaydi
28.) _____________________________________ / _________________________________
770 Genel yönetim gideri                                                332.811.651.-
 770 001 Isçi bürüt ücreti                                               250.875.000.-
 770 002 Isveren payi                                        81.936.651.-
                                                               360 Ödenecek vergi ve fonlar                         28.991.813.-
                                                                360 001 Gelir vergisi      27.486.563.-
                                                                360 002 Damga Vergisi  1.505.250.-
                                                               335 Personel borçlar                                        184.251.937.-
                                                               361 Ödenecek sosyal güvenlik k                    119.567.901.-
Idari personele iliskin ücret tahakkuku
29.) ____________________________________ / __________________________________
360 Ödenecek vergi ve fonlar                         99.504.634.-
335 Personele borçlar                                      184.251.937.-
361 Ödenecek sosyal güvenlik kesintisi       119.567.901.-
                                                               100 Kasa                                                             403.324.472.-
Idari personele iliskin ücret vergi ve sigorta ödemeleri
30.)___________________________________ / __________________________________
 710 Direkt ilk madde ve malzeme gideri                     1.114.500.000.-
    710 001 Kumas                              10.000.000.000.-
    710 002 Tela                                   200.000.000.
    710 003 Iplik                                  120.000.000.-
    710 004 Etiket                                               290.000.000.-
    710 005 Yaka kelebegi                 134.000.000.-
    710 006 Yaka çemberi                  134.000.000.-
    710 007 Yaka kartono                  100.000.000.-
    710 008 Koli                                   63.700.000.-
    710 009 Pelür                                 6.100.000.-
    710 010 Palet                                 66.700.000.-
                                                               150 Ilk madde malzeme                                    11.114.500.000.-
Ilk madde malzemenin imalata sevki
31.) _________________________________ / _____________________________________
711 Direkt ilk madde malzeme yansitma                      11.114.500.000.-
721 Direkt isçilik giderleri yansitma                             2.662.493.207.-
731 Genel üretim giderleri                                              1.020.000.000.-
771 Genel yönetim giderleri yansitma                          803.324.472.-
710 Direkt ilk madde ve malzeme                  11.114.500.000.-
720 Direkt isçilik giderleri                             2.662.493.207.-
720 Genel üretim gideri                                   1.020.000.000.-
770 Genel yönetim gideri                                803.324.472.-
Giderlerin yansitmasi
32.) ___________________________________ / _______________________________________
151 Yari mamuller – üretim                                            14.796.993.207.-
                                                               711 Direkt ilk madde malzeme yansitma      11.114.500.000.-
                                                               721 Direkt isçilik gider yansitma                    2.662.493.207.-
                                                               731 Direkt genel üretim giderleri yansitma    1.020.000.000.-
Yari mamul imalat kaydi
33.)_________________________________ / ________________________________
152 Mamuller                                                                    14.796.993.207.-
                                                               151 Yari mamuller – üretim                             14.796.993.207.-
Mamul imalatina iliskin yevmiye kaydi
34.)_______________________________ / _________________________________
120 Alicilar Hesabi                                                          22.000.000.000.-
192 Diger Kdv                                                                    3.960.000.000.-
                                                               600 Yurtiçi satislar                                           22.000.000.000.-
                                                               391 Hesaplanan Kdv                                         3.960.000.000.-
Ihraç kaydiyla satis islemi
35. ) _______________________________ / _________________________________
391 Hesaplanan Kdv                                                        3.960.000.000.-
                                                               392 Diger Kdv                                                    3.960.000.000.-
Hesaplanip tahsil edilmeyen kdv’nin diger kdv kapsamina alinmasi
36.) ______________________________ / __________________________________
120 Alicilar Hesabi                                                          472.000.000.-
                                                               600 Yurt içi satislar hesabi                             400.000.000.-
                                                               391 Hesaplanan Kdv Hesabi                           72.000.000.-
Yurt içi satis kaydi
                                                                             
37.) _____________________________ / _________________________________
391 Hesaplanan Kdv                                                        72.000.000.-
136 Diger çesitli alacaklar                                             2.114.386.603.-
                                                               190 Devreden kdv                                             1.775.176.603.-
                                                               191 Indirilecek Kdv                                          411.210.000.-
Kdv tahakkuku
Ihracatçi firmadan ihraç kaydiyla teslim edilen mamulün (üç ay içerisinde ) ihraç edildigine iliskin gümrük beyannamesi ve ihracat faturasinin alinmasi ile 84 no.lu teblige göre istenilen belgelerin  ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi durumu
38.) _____________________________ / __________________________________
392 Diger kdv                                                                    3.960.000.000.-
                                                               192 Diger Kdv                                                    3.960.000.000.-
39.) _______________________________ / _________________________________-
102 Bankalar Hesabi                                                       22.472.000.000.-
                                                               120 Alicilar Hesabi                                           22..472.000.000.-
Mal bedelinin bankaya havale edilmesi
40.) _______________________________ / ________________________________
102 Bankalar                                                                     2.114.386.603.-
                                                               136 Diger çesitli alacaklar                             2.114.386.603.-
                                                               136 001 KDv iade alacagi
Kdv iade alacaginin tahsili
41.) _______________________________ / __________________________________
103 Verilen çekler ve ödeme emirleri                           28.853.242.000.-
                                                               102 Bankalar hesabi                                        28.853.242.000.-
Çek bedelinin ödenmesi
42.) _______________________________ / ________________________________
620 Satilan mamuller maliyeti                                       14.796.993.207.-
                                                               152 Mamuller maliyeti hesabi                        14.796.993.207.-
Satilan mamullere iliskin maliyet kaydi.
43.) ______________________________ / ________________________________
600 Yurtiçi satislar                                                           22.400.000.000.-
                                                               690 dönem kari veya zarari                            6.799.682.321.-
                                                               620 Satilan mamuller maliyeti                       14.796.993.207.-
                                                               632Genel yönetim gideri                                 803.324.472.-
Gelir ve gider hesaplarinin kar/zarara devri
44.) ________________________________ / _____________________________
632 Genel yönetim gideri                                                803.324.472.-
                                                               771 Genel yönetim giderleri yansitma          803.324.472.-
Genel yönetim gideri yansitmasi
45.) _______________________________ / _______________________________
691 Dönem kari vergi ve yasal yükümlülükler kars 4.989.801.238.-
                               370 Dönem kari vergi ve diger yükümlülükler karsiligi          4.989.801.238.-
                               370 01 Kurumlar vergisi                  4.536.182.944.-
                               370 02 Fon payi                                 453.618.294.-
Dönem karindan vergi karsiligi ayrilmasi
 
 
46.) _______________________________ / _____________________________
690 Dönem kari veya zarari                                           15.120.609.812.-
                                               691 Dönem kari vergi ve yasal yük.karsiligi                              4.989.801.238.-
                                               692 Dönem net kari veya zarari                                     10.130.808.574.-
Dönem net karinin tesbiti
47.)______________________________ / _______________________________
692 Dönem net kari veya zarari                                     10.130.808.574.-
                                               590 Dönem net kari                                                          10.130.808.574.-
DEFTER-I KEBIR HESAP NETICELERI
691 Dönem Kari Vergi Ve Diger
103 Verilen çekler ve öd. Emirleri
690 Dönem Kari veya Zarari
Yasal Yükümlülükler Karsiligi
28.853.242.000
27.538.132.000
15.120.609.812
8.320.927.491
4.989.801.238
4.989.801.238
1.315.110.000
6.799.682.321
28.853.242.000
28.853.242.000
15.120.609.812
15.120.609.812
4.989.801.238
4.989.801.238
370 Dönem Kari Vergi ve Diger
Yasal Yükümlülükler Karsiligi
320 Saticilar
720 Direkt Isçilik Gideri
4.536.182.944
1.315.110.000
1.315.110.000
2.662.493.207
2.662.493.207
453.618.294
1.630.600.000
4.989.801.238
1.315.110.000
2.945.710.000
2.662.493.207
2.662.493.207
1.630.600.000
590 Dönem Net Kari
136 Diger Çesitli Alacaklar
392 Diger KDv
10.130.808.574
2.114.386.603
2.114.386.603
3.960.000.000
3.960.000.000
10.130.808.574
2.114.386.603
2.114.386.603
3.960.000.000
3.960.000.000
102 Bankalar
150 Ilk Madde ve Malzeme
100 Kasa
24.002.029.397
3.150.000.000
10.000.000.000
11.114.500.000
81.853.491
2.662.493.207
2.114.386.603
28.853.242.000
1.114.500.000
3.150.000.000
403.324.472
22.472.000.000
11.114.500.000
11.114.500.000
3.231.853.491
3.065.817.679
48.588.416.000
32.003.242.000
166.035.812
16.585.174.000
731Genel Üretim Gid.Yansitma
771 Genel Yönetim Gid.Yansitma
151 Yari Mamuller – Üretim
1.020.000.000
1.020.000.000
803.324.472
803.324.472
14.796.993.207
14.796.993.207
1.020.000.000
1.020.000.000
803.324.472
803.324.472
14.796.993.207
14.796.993.207
120 Alicilar
152 Mamuller Hesabi
600 Yurtiçi Satislar
22.000.000.000
22.472.000.000
14.796.993.207
14.796.993.207
22.400.000.000
22.000.000.000
472.000.000
400.000.000
22.472.000.000
22.472.000.000
14.796.993.207
14.796.993.207
22.400.000.000
22.400.000.000
620 Satilan Mamuller Maliyeti
632 Genel Yönetim Giderleri
191 Indirilecek KDv
14.796.993.207
14.796.993.207
803.324.472
803.324.472
200.610.000
411.210.000
183.600.000
14.796.993.207
14.796.993.207
803.324.472
803.324.472
27.000.000
411.210.000
411.210.000
391 Hesaplanan Kdv
190 Devreden Katma Deger Vergisi
335 Personele Borçlar
3.960.000.000
3.960.000.000
1.775.176.603
1.775.176.603
1.474.015.496
1.474.015.496
72.000.000
72.000.000
184.251.937
184.251.937
4.032.000.000
4.032.000.000
1.775.176.603
1.775.176.603
1.658.267.433
1.658.267.433
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar
361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kes.
730 Genel Üretim Giderleri
3.960.000.000
3.960.000.000
956.543.207
956.543.207
1.020.000.000
1.020.000.000
72.000.000
72.000.000
119.567.901
119.567.901
4.032.000.000
4.032.000.000
1.076.111.108
1.076.111.108
1.020.000.000
1.020.000.000
770 Genel Yönetim Giderleri
710 Direkt Ilk Madde ve Mazl. Gid.
711 Direkt Ilk Madde ve Malz. Yans
470.512.821
803.324.472
11.114.500.000
11.114.500.000
11.114.500.000
11.114.500.000
332.811.651
803.324.472
803.324.472
11.114.500.000
11.114.500.000
11.114.500.000
11.114.500.000
721 Direkt Isçilik Giderleri Yansitma
2.662.493.207
2.662.493.207
2.662.493.207
2.662.493.207
1. Parti Ihracat Kaydiyla Satisa Iliskin Kesin Mizan
100 Kasa
166.035.812
590 Dönem Net Kari
10.130.808.574
102 Bankalar
16.585.174.000
370 Dön.Kari Vergi ve Diger Yük. Kars.
4.989.801.238
320 Saticilar
1.630.600.000
!!!-)SONUÇ:
Japon’a sarap tasi, Beninliye hindi kuyrugu ihracati, Arçelik reklami ile ifade edildigi gibi moral veren haberler olarak degerlendirilmektedir.
Türkiyemizin cografi konumu,  stratejik önemi, toprak genisligi, denis,  günes ve tabiat avantaji ile iyimser olmaliyiz.
Deprem hazirligi için Istanbul Belediye Baskani’nin talep ettigi bir  milyar dolarin hemen temin ve tedariki gibi acil tedbirlerin zamaninda alindigi, bankalara iliskin Devlet garantisinin kaldirildigi, suistimallerin açiklanmasi durumunun Devlet sirrini açiklama suçu olusturmaktan çikarip seffafligin getirildigi , hosgörü ortami yaratilip gerginligin azaltildigi, hayali ihracat ve suç örgütlerine yönelik tedbirler artirilip gerçek imalatçi ve ihracatçiya iliskin hak ve menfaatlerin korundugu ve kollandigi….., taktirde karamsarligi gerektiren bir durumun olmadigi düsünülmektedir.
Bu anlamda ve sevgili Çetin Altan’in deyimiyle: Türkiye iyiye gidiyor, enseyi karartmayin…..

VERGİ SORUNLARI 2007 SAYI:230 SAYFA :50 (İNDİRİMLİ ORAN UYGULAMASINDA İNŞAAT TAAHHÜT İŞİNE İLİŞKİN ÖZEL YAZI)

INDIRIMLI ORAN UYGULAMASINDA INSAAT TAAHHÜT ISINE ILISKIN YASANAN TEREDDÜT VE KARMASA DURUMU

Asim GEZER
E.Gelirler Baskontrolörü-YMM

I-) INDIRIMLI ORAN UYGULAMASI:

KDV Kanunu’nun 28. Maddesi ile indirimli oran, genel oran ve yükseltilmis oran olmak üzere üç ayrioran uygulamasi öngörülmüstür.
KDV Kanunu’nun 29/2. Maddesi ile 28. Madde uyarinca Bakanlar Kurulu tarafindan vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup yil içerisinde indirilemeyen ve tutari Bakanlar Kurulunca tesbit edilecek siniri asan verginin iade olunacagi, iade usul ve esaslarinin tesbitine Maliye Bakanliginin yetkili oldugu hükme baglanmis bulunmaktadir. Maliye Bakanligi tarafindan yayimlanan 74-76 ve 85 sira no.lu KDV Genel Tebligi uyarinca iade tutarinin tesbit ve hesaplanmasinin asagidaki sekilde yapilmasi öngörülmüstür.
Iade tutarinin hesaplanmasina her takvim yilinin Ocak ayi itibariyle baslanacaktir. Ocak döneminde varsa indirimli orana tabi islemlerin bünyesine giren vergiler ile indirimli orana islemler nedeniyle hesaplanan vergi defter ve belgeler esas alinarak mükellefler tarafindan hesaplanacaktir. Indirimli orana tabi islemler nedeniyle yüklenilen vergiden hesaplanan vergi çikarilarak ilk hesaplama yapilacaktir. Bu ilk hesaplama ayni dönem beyannamesinde yer alan ‘sonraki döneme devreden vergi’ tutari ile karsilastirilacaktir. Beyannamede sonraki döneme devreden vergi yer almiyorsa Ocak dönemi için indirimli orana tabi islemlerin bünyesine giren vergi tutari yillik iade hesabina dahil edilmeyecektir. Sonraki döneme devreden vergi mevcutsa ve indirimli orana tabi islemlerin bünyesine giren vergi ile bu islemler nedeniyle hesaplanan katma deger vergisi arasindaki vergi farkini asiyorsa, bu vergi farkinin tamami, asmiyorsa devreden vergi tutari ‘aylik iade edilebilir vergi’ olarak kabul edilecektir.
Bu hesaplama Subat dönemi için de yapilarak subat döneminde varsa indirimli orana tabi islemlerin bünyesine giren vergiler ve bu islemlerle ilgili olarak hesaplanan katma deger vergisinin farki hesaplanacak, bu fark Ocak dönemine ait iade edilebilir vergi ile toplanacak, bu toplam Subat dönemi beyannamesinde yer alan sonraki döneme devreden vergi tutari ile mukayese edilecektir. Sonraki döneme devreden vergi yoksa, ilk iki ay yillik iade hesabina dahil edilmeyecektir. Devreden vergi mevcutsa ve yukarida hesaplamasi verilen toplami asiyorsa toplamin tamami yillik iade hesabina dahil edilecek, devreden vergi sözü edilen toplami asmiyorsa, Subat dönemi beyannamesindeki devreden vergi tutari ilk iki ay için ‘iade edilebilir vergi’ olarak dikkate alinacaktir.
Bu hesaplamalar Aralik ayina kadar olmak üzere diger aylar için de yukaridaki açiklamalara göre yapilacaktir.
08.02.2002 tarihli ve 24675 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 2002/3606 sayili Bakanlar Kurulu karari ile indirimli orana tabi islemlerde iade edilecek verginin alt siniri 2001 yili için 4.000.000.000.-lira (4.000,00 YTL) olarak belirlenmis, 2002 ve izleyen takvim yillarinda iade edilecek miktarin alt sinirinin ise bir önceki yilda geçerli tutarin VUK hükümleri uyarinca belirlenen yeniden degerleme oraninda artirilmasi suretiyle tesbit edilecegi hükme baglanmistir. Bu sekilde yapilacak hesaplamalarda 50.000.000.-lira (50,00 YTL) ve daha düsük tutarlarin dikkate alinmayacagi, 50.000.000.-lira (50,00 YTL) dan fazla olan tutarlarin ise 100.000.000.-lira (100,00 YTL) nin en yakin katina yükseltilecegi 85 no.lu KDV genel Teblig hükmü ile öngörülmüs bulunulmaktadir. Ayni Teblig ile iade edilecek katma deger vergisi tutarinin 74 ve 76 sira no.lu genel Tebliglerde belirlenen usul ve esaslara göre hesaplanacagi, hesaplanan ve ilgili yil için geçerli alt siniri asan iade tutarini izleyen yilin Kasim dönemine kadar verilecek katma deger vergisi beyannamelerinin herhangi birisinde sonraki döneme devreden vergi tutarindan çikarilmak suretiyle iadesinin talep edilmesi gerektigi öngörülmüs bulunulmaktadir.
99 Seri no.lu KDV Genel Tebligi ile indirimli orana tabi islemler dolayisiyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarinin Bakanlar Kurulunca tespit edilecek siniri asan kisminin yili içinde vergilendirme dönemleri itibariyle mahsuben, yili içinde mahsuben iade edilemeyen tutarlarin da izleyen yil içinde mükellefin istegine bagli olarak nakden ya da mahsuben iadesi imkani getirilmistir.

98 Seri no.lu KDV Genel Tebligi’nin 3. bölüm hükmü ile indirimli orana tabi islemlere iliskin olarak yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma deger vergisi için 2004 yilinda geçerli olan 9.100,00 YTL tutarindaki iade talep siniri 2002/3606 sayili Bakanlar Kurulu Karari uyarinca 2005 yilina iliskin yeniden degerleme oraninda (%9,8) artirilarak 2005 yili için 10.000,00 YTL olarak uygulanmasi öngörülmüstür.
Bakanlar Kurulu, bu hükmün uygulanmasina yönelik olarak 2006/10379 sayili Kararname ile indirimli vergi oranina tabi teslim ve hizmetlerde iade uygulamasi ile ilgili siniri 2006 ve izleyen yillarda gerçeklesecek islemler için geçerli olmak üzere 10.000 YTL olarak belirlemistir. 2007 ve izleyen yillarda bu sinir, yeniden degerleme oraninda artirilmak suretiyle uygulanmasi öngörülmüs bulunmaktadir. Bu durumda 2007 yili için uygulanmasi gereken tutar 10.800,00 YTL olarak tesbit ve hesaplanmistir.
Vergilendirme dönemleri itibariyle 4.000 YTL’yi asmayan mahsup taleplerinin inceleme raporu ve teminat aranmaksizin yerine getirilecegi, 4.000.- YTL ve üstündeki mahsup taleplerinin ise vergi inceleme veya YMM tasdik raporu karsiliginda yerine getirilecegi, 2006 yili içindeki indirimli orana tabi islemlerden dogan iade taleplerinde, tam tasdik sözlesmesinin bulunmamasi halinde de miktara bakilmaksizin mahsuben iade isleminin yapilabilecegi hususu 99 seri no.lu KDV Genel Tebligi ile açiklanmis bulunmaktadir.
4000.- YTL ve üstündeki mahsup taleplerinin vergi incelemesi veya YMM tasdik raporu karsiliginda yerine getirilecegini öngören 99 seri no.lu KDV Tebligi 11.07.2006 tarih ve 26225 sayili Resmi Gazete’de yayimlandigi hususu bilinmektedir.
99 seri no.lu Teblig hükmü uyarinca mahsup veya iadenin talep edildigi takvim yilini kapsayan Ocak + Subat + Mart + Nisan + Mayis + Haziran + Temmuz + Agustos + Eylül + Ekim + Kasim + Aralik 2006 döneminden mahsup veya iade edilecegi döneme kadar devreden kdv tutarinin aylar itibariyle dökümü yapilmasi gerekmektedir.

Indirimli orana tabi islemler yukaridaki kapsam çerçevesinde uygulanmakta ve insaat taahhüt isi disinda her hangi bir özel durum ve sorun ile karsilasilmamaktadir.
Insaat taahhüt isine iliskin %1 indirimli oran uygulamasi tereddüt ve özellik ve hatta karmasa arz etmekte olup, bu yazimizin da konusunu olusturmaktadir.

II-) INSAAT TAAHHÜT ISINDE %1 INDIRIMLI ORAN UYGULAMASINA ILISKIN MEVZUAT VE MEVZUAT ÇELISKILERI:
A-)Kanuni Düzenleme
3065 sayili KDV Kanunu’nun 28.maddesi ile katma deger vergisi oraninin, vergiye tabi her bir islem için % 10 oldugu belirtilmis, Bakanlar Kurulu; bu orani, dört katina kadar artirmaya, % 1 e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazi mallarin perakende safhasi için farkli vergi oranlari tespit etmeye yetkili kilinmistir. bu yetki uyarinca yayimlanan 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari ekindeki (I) sayili listenin 12.sirasinda “konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri”nin (%1) oraninda katma deger vergisine tabi oldugu belirtilmistir.
Bu durumda kanun ve kanuni yetki uyarinca çikarilan bakanlar kurulu kararlarina göre konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isinde %1 indirimli oran uygulamasindan yararlanabilmek için:
-Kooperatifin konut yapi kooperatifi olmasi,
-Isin konut yapi kooperatifine yapilmasi,
-Yapilan isin insaat isi olmasi ve taahhüde dayanmasi,
sartlarinin birlikte yerine getirilmis olmasi yeterli görülmüstür.

B-) Maliye Bakanligi tarafindan yayimlanan 21.11.2003 tarih ve 2003-5 no.lu KDV Sirküleri ile indirimli oran uygulamasindan yararlanmak için insaat ruhsatinin münhasiran kooperatif adina düzenlenmis olmasi sarti getirilmis olup söz konusu sirkülerin ilgili bölümleri asagida yer aldigi gibidir.

“………. 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanununun 4369 sayili Kanunla eklenen geçici 15 inci maddesinde, bu Kanunun yayimlandigi 29.07.1998 tarihinden önce insaat ruhsati alinmis insaatlara iliskin olarak konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin katma deger vergisinden istisna oldugu hükme baglanmistir. Söz konusu istisnaya iliskin açiklamalar 49 ve 66 seri No.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebliglerinde yapilmistir.
Bu durumda, 29.07.1998 tarihinden önce insaat ruhsati alinmis insaatlara iliskin olarak konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin katma deger vergisinden istisna olabilmesi için;

-Kooperatifin konut yapi kooperatifi olmasi,
-Isin konut yapi kooperatifine yapilmasi,
-Yapilan isin insaat isi olmasi ve taahhüde dayanmasi gerekmektedir.

Bu hükümler uyarinca, söz konusu istisna, anilan Kanun ve genel tebliglerde belirtildigi üzere, konut yapi kooperatiflerine yönelik bulundugundan, konut yapi kooperatiflerinin yaptirdigi insaat taahhüt isi bir bütün olarak degerlendirilmektedir. Bu nedenle, insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmis olmasi gerekmektedir.

Öte yandan, 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (I) sayili listenin 12 nci sirasi ile konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri %1 oraninda katma deger vergisine tabi tutulmustur.

Insaat yapi ruhsati münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda katma deger vergisinden yararlanmasi mümkün degildir.

Ancak Bakanligimiza intikal eden olaylardan adina insaat yapi ruhsati düzenlenmeyen veya sonradan degistirilerek düzenlenen konut yapi kooperatiflerine insaat taahhüt hizmeti veren mükelleflerin Katma Deger Vergisi Kanununun 29/2 maddesi uyarinca iade talebinde bulunduklari anlasilmaktadir. Bu sirkülerin yayimlandigi tarihe kadar olan islemlerde; Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesi hükmü çerçevesinde islemin gerçek mahiyetinin tespiti amaciyla düzenlenecek olan vergi inceleme raporu veya yeminli mali müsavir raporu ile durumun tevsiki halinde indirimli orana tabi insaat taahhüt islerini yapanlar Katma Deger Vergisi Kanununun 29/2 maddesi uyarinca iade talebinde bulunabilecektir.

Bu sirkülerin yayimindan sonra ise adina münhasiran insaat yapi ruhsati bulunmayan kooperatiflere katma deger vergisi istisnasi veya indirimli oranda katma deger vergisi uygulanmasi söz konusu olmayacaktir.
…………..’’’

C-) 21.11.2003 tarih 5 no.lu KDV sirküleri Danistay 4. Dairesi’nin 31.10.2006 tarih 2006/1452 esas 2006/2080 no.lu karari ile iptal edilmis olup söz konusu karar örnegi asagida yer aldigi gibidir.

“………. Istemin Özeti: 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 29/2. maddesiyle geçici 15. maddesine dayanilarak yayimlanan KDVK-5/2003-5 sayili Katma Deger Vergisi Sirkülerinin “1- Giris” baslikli bölümünde yer alan “3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesindeki Katma Deger Vergisi istisnasindan veya 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (1) sayili listenin 12. sirasindaki indirimli oranda Katma Deger Vergisi uygulamasindan yararlanabilmek için insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmis olmasi gerekmektedir… Insaat yapi ruhsati münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisinden yararlanmasi mümkün degildir.” ibarelerinin, sirkülerde öne sürülen sartlarin Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesinde ve 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Kararinda yer almadigi, Maliye Bakanligi’na sirküler yayimlamak suretiyle vergilendirmeye iliskin düzenleme yapma yetkisi verilmedigi ileri sürülerek iptali istemidir.
Karar: Dava, 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 29/2. maddesiyle geçici 15. maddesine dayanilarak yayimlanan KDVK-5/2003-5 sayili Katma Deger Vergisi Sirkülerinin “1- Giris” baslikli bölümünde yer alan “3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesindeki Katma Deger Vergisi istisnasindan veya 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (I) sayili listenin 12. sirasindaki indirimli oranda Katma Deger Vergisi uygulamasindan yararlanabilmek için insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmis olmasi gerekmektedir… Insaat yapi ruhsati münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisinden yararlanmasi mümkün degildir.” ibarelerinin iptali istemiyle açilmistir.
Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesinde, bu kanunun yayinlandigi 29.07.1998 tarihinden önce bina insaat ruhsati alinmis insaatlara iliskin olarak, konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin katma deger vergisinden müstesna oldugu belirtilmis olup söz konusu istisnaya iliskin açiklamalar 49 ve 56 Seri No.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebligi’nde yapilmistir. Bu iki Tebligde istisnadan yararlanabilmek için kooperatifin konut yapi kooperatifi olmasi, isin konut yapi kooperatifine yapilmasi, yapilan isin insaat isi olmasi ve taahhüde dayanmasi gerektigi belirtilmistir. Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesinin gerekçesinde ise, Kanun’un geçici 8 ve 9. maddelerinde yer alan istisna hükmünün uygulanma süresi 31.12.1997 tarihinde sona ereceginden, 01.01.1998 tarihinden sonra konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin katma deger vergisine tabi olacagi, bu durumun, istisna hükmünün yürürlükte oldugu tarihlerde ve istisna hükümleri çerçevesinde yapilan hesaplamalarla baslamis insaatlar yönünden istisnanin belli bir tarihte kesilmesinin müteahhitler ve isi yaptiranlar arasinda hukuki ihtilaflara neden olabilecegini, kanuna eklenen bu geçici madde ile bir geçisin saglandigini ve istisna hükmü çerçevesinde baslamis insaat taahhüt isleri bakimindan istisnanin devaminin saglandigini, insaata baslanmis olmasinin 01.01.1998 tarihinden önce bina ruhsati alinmasini ifade ettigini ve getirilen bu düzenleme ile 01.01.1998 tarihinden önce ruhsati alinmis ve istisna hükmü çerçevesinde baslanmis insaatlarin devami süresince konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinde istisnanin devaminin saglandigi belirtilmistir.
Idare Hukukunda, idarenin ayni durumda olan idare edilenler için baglayici objektif hukuk kurallari koyan, yani normatif nitelikte tek yanli tasarruf olarak tanimlanan düzenleyici islemler yürürlüge girdigi andan itibaren hukuki sonuçlar dogurmaya baslar. Idarenin görev alanina giren konularda genel düzenleyici islem yapma yetkisi bulunmaktadir. Ancak bu yetkinin kullanimi, kanunun öngördügü esas ve amaca uygun olmak zorundadir. Bu husus Anayasa’nin 8. maddesinde, yürütme yetkisi ve görevinin, Anayasaya kanunlara uygun olarak kullanilacagi ve yerine getirilecegi belirtilerek vurgulanmistir.
Dava konusu sirküler, 213 sayili Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesinin 4962 sayili Kanun’un 17. maddesi ile degisik ikinci fikrasinin Maliye Bakanligi’na vermis oldugu yetki uyarinca yayimlanmistir. Anilan maddelerin ilk fikrasi, mükelleflerin, Maliye Bakanligi’ndan veya Maliye Bakanligi’nin bu hususta yetkili kildigi makamlardan vergi durumlari ve vergi uygulamasi bakimindan müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkinda izahat isteyebilecekleri; Maliye Bakanligi’na yetki veren ikinci fikrasi da, yetkili makamlarin izahat istegini, yazi ile veya sirkülerle cevaplamak mecburiyetinde olduklari düzenlemesini içermektedir.
Bu iki fikra hükmünün birlikte degerlendirilmesinden anlasilacagi üzere; Maliye Bakanligi’na sirküler yayimlama konusunda verilen yetkinin amaci, mükelleflerin, vergi durumlari ve vergi uygulamasi bakimindan müphem ve duraksama yaratan hususlarda istemis olduklari izahatin (açiklamanin), her mükellefe ayri ayri yazi ile verilmesi yerine; ayni durumda bulunan tüm mükelleflere, ayni anda ve tek islemle duyurulmasinin saglanmasidir.
Iptali istenen sirkülerin “1- Giris” baslikli bölümünde ise, Katma Deger Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 15. madde ile bu maddeye dayanilarak çikarilan 49 ve 66 Seri No.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebliglerindeki düzenlemelere yer verilerek 29.07.1998 tarihinden önce ruhsati alinmis konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleriyle, bu tarihten sonra ruhsati alinan ve konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin Katma Deger Vergisi istisnasindan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisi uygulamasindan yararlanabilmesi için kooperatifin konut yapi kooperatifi olmasi, isin konut yapi kooperatifine yapilmasi, yapilan isin insaat isi olmasi, taahhüde dayanmasi ve insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisinden yararlanmasinin mümkün olmayacagi belirtilmistir.
Yukarida belirtildigi üzere istisna ve indirim orani kapsamini belirleyen düzenlemelerin hepsinde istisnadan yararlanabilmek için taahhüde dayanan insaat isinin konut yapi kooperatifine yapilmasi gerektigi belirtilmis olup insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina alinmasi gerektigine iliskin herhangi bir sart getirilmedigi halde, sirkülerde insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina alinmasi gerektigi, alinmamasi durumunda istisna ve indirimli orandan yararlanilamayacagi belirtilerek yaptirim getirilmistir. Sirküler, getirdigi bu sart ve yaptirim ile açiklama niteligini asarak, mükellefler hakkinda hukuki sonuç doguran düzenleyici islem niteligi kazanmistir. Düzenleyici islem niteligi kazanan ve kanuna aykiri olmamasi gereken sirküler ile kanunda aranmayan ve kanunun kapsamini daraltan yeni bir sart getirilmis olup dava konusu sirkülerin bu haliyle dayanagi olan kanun ve genel tebliglere aykiri oldugu sonucuna ulasilmistir.
Açiklanan nedenlerle, davanin kabulüne, dava konusu edilen 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 29/2. maddesiyle geçici 15. maddesine dayanilarak yayimlanan KDVK-5/2003-5 sayili Katma Deger Vergisi Sirkülerinin “1 Giris” baslikli bölümünde yer alan “3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesindeki Katma Deger Vergisi istisnasindan veya 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (I) sayili listenin 12. sirasindaki indirimli oranda Katma Deger Vergisi uygulamasindan yararlanabilmek için insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmis olmasi gerekmektedir. Insaat yapi ruhsati münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisinden yararlanmasi mümkün degildir.” ibarelerinin iptaline, oybirligiyle karar verildi.
…….”

D-) 2003-5 no.lu KDV sirkülerinin Danistay 4. Dairesi tarafindan iptal edilmesi üzerine 28.07.2007 tarih ve 26996 sayili Resmi Gazete’de 106 seri no.lu KDV tebligi yayimlanmis olup ilgili bölümleri asagida yer aldigi gibidir.

“………. KDV Kanununun geçici 15 inci maddesinde, 29/07/1998 tarihinden önce bina insaat ruhsati alinmis insaatlara iliskin olarak konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri 01/01/1998 tarihinden geçerli olmak üzere KDV den istisna edilmistir. Bina insaat ruhsatini 29/07/1998 tarihinden sonra almis konut yapi kooperatiflerine yapilacak insaat taahhüt isleri ise 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Kararina ekli I sayili listenin 12. sirasi uyarinca %1 oraninda KDV ne tabi bulunmaktadir.

Konut yapi kooperatiflerine ifa edilen insaat taahhüt islerinde istisna veya indirimli oranda KDV uygulamasina iliskin olarak yayimlanmis KDV Genel Tebligleri ile Sirkülerlerinde gerekli düzenleme ve açiklamalar yapilmistir.

Bu Tebligin yayimlandigi tarihten itibaren sözlesmesi imzalanacak insaat taahhüt islerinde istisna veya indirimli oranda KDV uygulamasindan yararlanilabilmesi için, yukarida belirtilen düzenlemelerde aranilan sartlarin yani sira, insaatin yapildigi arsanin tapu sicilinde insaat taahhüt hizmetini alan kooperatif tüzel kisiligi adina tescil edilmis olmasi da gerekmektedir.
………..”

III-)GENEL DEGERLENDIRME VE SONUÇ ILE ACILIYET ARZ EDEN ÖNERILER:

Konut yapi kooperatifleri üyelerine ucuz konut temin etmek amaciyla kurulmaktadir. Konut yapi kooperatifleri, üyelerinin sosyal ve ekonomik durumlarina uygun alanlardan arsa edinebilme amaci kapsaminda çalismalar yapmaktadir. Ilk kurulus asamasinda insaat arsa bedelinin tamamini ödeyecek birikmis parasi olmayan kooperatifler, uygun gördükleri arsalarin sahipleri ile arsa karsiligi insaat (kat, daire, konut) sözlesmeleri yapmak suretiyle, arsa üzerine yaptirilacak dairelerin belirlenen bir miktarini arsa sahiplerine vermeyi, arsa sahipleri de bu daireler karsiliginda, arsa üzerine yaptirilacak insaatla ilgili bütün tasarruflarda bulunma genel yetkisini kooperatife vermeyi taahhüt altina almaktadirlar. Bu kapsamda konut yapi kooperatifi ile arsa sahibi arasinda arsa veya kat karsiligi insaat sözlesmesi, konut yapi kooperatifi ile müteahhit arasinda da insaat taahhüt sözlesmesi düzenlenmektedir. Bu yazi konusu itilaf durumu da tam bu noktada ortaya çikmaktadir. Zira bina insaat ruhsati almak için ilgili belediyeye müracaat edildiginde gerek 4721 sayili Türk Medeni Kanunu’nun 684.maddesi ile öngörülen “Bir seye malik olan kimse, o seyin bütünleyici parçalarina da malik olur” hükmü, gerekse 3194 sayili Imar Kanunu’nun 20.maddesi ile öngörülen “yapinin kurulus ve kisilerin kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde yapilabilecegi” hükmü uyarinca, bina insaat ruhsati tapu sicilinde kayitli olan arsa sahibi adina düzenlenmektedir.

3065 sayili KDV Kanunu’nun 4369 sayili Kanun’un 62. maddesiyle eklenen Ge çici 15. madde hükmü uyarinca kanunun yayimlandigi 29.07.1998 tarihinden önce bina insaat ruhsati alinmis olan insaatlara iliskin olarak konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri katma deger vergisinden istisna kilinmistir.
4369 sayili Kanun’un yayimlandigi 29.07 1998 tarihinden sonra bina insaat ruhsati alinmis olan insaatlara iliskin olarak 3065 sayili KDV Kanunu’nun 28.madde hükmü uyarinca yayimlanan 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari ekindeki (I) sayili listenin 12.sirasinda “konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri”nin (%1) oraninda katma deger vergisine tabi oldugu belirtilmistir.
Görüldügü gibi KDV’nden istisna olma ve %01 indirimli orana tabi bulunma sartlari bina insaat ruhsatinin 29.07.1998 tarihinden önce yada sonra alinmasina bagli olarak ayni sartlari içermekte ve paralel bir düzenleme öngörülmüs bulunmaktadir.
Bu durumda kanun ve kanuni yetki uyarinca çikarilan bakanlar kurulu kararlarina göre : (%1) oraninin uygulanabilmesi için; isin konut yapi kooperatifine yapilmasi ve insaat taahhüt isi olmasi gerekli ve yeterli görülmektedir.
Ancak zaman içerisinde konut yapi kooperatifleri ile insaat taahhüt firmalari arasinda organik bag kurulmasi, ihtiyaç sahipleri yerine varlikli ve az sayida kisiler tarafindan yap sat amaçli paravan kooperatiflerin de indirimli oran avantajindan yararlanmasi, %01 indirimli oran ile %18 genel oran arasinda %17 gibi ciddi meblaglara ulasan vergi kaybinin söz konusu olmasi …vs. gibi nedenlerle vergi idaresinin ek tedbirler alma geregi duydugu gözlenmistir.

Bu anlamda:3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu 29/2 .madde ile Geçici 15. madde uygulamasina iliskin olarak Maliye Bakanligi’nca yayimlanan 21.11.2003 tarih ve 2003/5 sira no.lu Sirküler ile konut yapi kooperatiflerine insaat taahhüt isi yapan firmalarin katma deger vergisi istisnasi yada indirimli oran uygulamasindan yararlanabilmesi için insaat yapi ruhsatinin münhasiran kooperatif adina düzenlenmis olmasi gerektigi belirtilmistir.
Paralel bir düzenleme 5520 Sayili Kurumlar Vergisi Kanunu 4.madde birinci fikra (k)bendi ve geçici l. Madde 8. fikra hükmü ile de getirilmis; konut yapi kooperatifleri için 31.12.2006 tarihine kadar yapi ruhsati ile arsa tapusunun kooperatif tüzel kisiligi adina düzenlenmesi gerektigi, aksi takdirde söz konusu konut yapi kooperatiflerinin 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanamayacagi hususu hükme baglanmis bulunmaktadir

106 Seri no.lu KDV Tebligi ile 5 no.lu KDV Sirkülerinin Danistay 4. Dairesi tarafindan iptal edildigi hususu göz ardi edilmis, insaat ruhsatinin münhasiran kooperatif adina düzenlenmesi gerektigi yönündeki açiklamalarin daha önceki teblig ve sirküler ile yapildigi vurgulanmak suretiyle 106 no.lu tebligin 26996 sayili Resmi Gazete’de yayimlandigi 28.07.2007 tarihinden itibaren insaatin yapilacagi arsa mülkiyetinin de insaat taahhüt hizmeti alan konut yapi kooperatifi tüzel kisiligi adina tescil edilmis olmasi sarti getirilmistir.
5 no.lu KDV sirkülerinde oldugu gibi 106 Seri no.lu KDV Tebligi’nin de iptal edilip edilmeyecegi bilinmemektedir. Diger bilinmeyen bir husus da 5 no.lu Sirküleri iptal eden Danistay 4. Dairesi’nin 31.10.2006 tarih 2006/1452 esas 2006/2080 no.lu karari’nin Maliye Bakanligi’nca göz ardi edildigi ve taninmadigi gibi 106 no.lu Tebligin iptal edilmesi halinde de iptal kararinin Maliye Bakanligi’nca taninip taninmayacagi hususudur.
En önemli bilinmezlik durumu ise vergi inceleme elemanlarinin kanun ve kanuni yetki uyarinca çikarilan bakanlar kurulu kararina göre mi? Yoksa Danistay 4.Dairesi tarafindan iptal edildigi halde, 106 seri no.lu KDV Tebligi ile iptal edilmedigi ve yürürlükte oldugu varsayilan 2003!5 no.lu KDV Sirküleri’ne göre mi? Takdir ve uygulama ile rapor yazacaklari hususudur.
Maliye Bakanligi’nin öngörüsü ve uygulamasi ile 5 no.lu KDV Sirküleri kapsaminda rapor yazilmasi ve inceleme yapilmasi durumunda %18 genel kdv orani ile %01 indirimli oran arasindaki %17 kdv tutari Türkiye çapinda ve çok ciddi matrah ve vergi farkini içermektedir. Konut yapi kooperatiflerine is yapan insaat taahhüt firmalarina iliskin bu endiselerin en kisa süre içerisinde giderilmesi ,bu suretle vergi ziyai cezasi ile birlikte her yil %30 oraninda uygulanacak olan faiz yükünün hafifletilmesi, eger Danistay 4. Dairesi’nin iptal karari yok sayilacak ve 2003- 5 no.lu KDV sirküleri uygulanacaksa, söz konusu vergi farklarinin bir an önce Hazine kasasina girmesinin saglanmasi…..vs. yönleriyle konunun net, açik ve acil olarak çözümlenmesinde, Türkiye çapinda esit ve adil uygulama yapilmasinda ve durumun tereddüt yaratmayacak sekilde kamuoyu ile paylasilmasinda yarar ve isabet görülmektedir.

Konunun kanun yada kararname ile hukuki olarak çözümlenmesi yada 5 no.lu KDV Sirküleri paralelinde idari islem veya vergi incelemesine tabi tutulmasi esnasinda:
-31.12.2006 tarihine kadar insaat arsasinin konut yapi kooperatifi adina tescil ettirilmis ve insaat ruhsatinda da bu yönde düzeltme islemi yaptirilmis olmasi,,
-insaat arsasinin 106 seri no.lu KDV Tebligi’nin yayimlandigi 28.07.2007 tarihinden öncesi itibariyle konut yapi kooperatifi adina tescil edilmis ve insaat ruhsatinda da bu yönde düzeltme yaptirilmis olmasi,
-Insaat arsasinin konut yapi kooperatifi adina tescil ettirilmemis ve insaat ruhsatinin da kooperatif adina düzenlettirilmemis olmasi,
-Insaat arsasinin konut yapi kooperatifi adina tescil ettirilmeden direkt olarak kooperatif ortaklari adina tescil isleminin yaptirilmis olmasi,
……….gibi çok degisik durum ve özellikler ile karsilasilacagi bilinmelidir.
Hukuki, idari veya vergi incelemesi kapsaminda yapilacak çözüm ve degerlendirmeler esnasinda: Insaat arsasinin kooperatif tüzel kisiligi mülkiyeti adina tescil islemini ve tescil islemi uyarinca insaat ruhsatinda yaptirilan düzeltme islemini 31.12.2006 tarihine kadar tamamlamis olan kooperatife insaat ve taahhüt isi yapan insaat taahhüt firmalari ile söz konusu tescil ve düzeltme islemini 31.12.2006 tarihine kadar yaptirmayan kooperatiflere insaat taahhüt isi yapan firmalar arasindaki farkliligin, dikkate alinmasinda yarar ve isabet oldugu düsünülmektedir.

VERGİ SORUNLARI DERGİSİ KASIM 2007 SAYI:230 (İNDİRİMLİ ORAN UYGULAMASINDA İNŞAAT TAAHHÜT İŞİNE İLİŞKİN

Asim GEZER
E.Gelirler Baskontrolörü-YMM

I-) INDIRIMLI ORAN UYGULAMASI:

KDV Kanunu’nun 28. Maddesi ile indirimli oran, genel oran ve yükseltilmis oran olmak üzere üç ayrioran uygulamasi öngörülmüstür.
KDV Kanunu’nun 29/2. Maddesi ile 28. Madde uyarinca Bakanlar Kurulu tarafindan vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup yil içerisinde indirilemeyen ve tutari Bakanlar Kurulunca tesbit edilecek siniri asan verginin iade olunacagi, iade usul ve esaslarinin tesbitine Maliye Bakanliginin yetkili oldugu hükme baglanmis bulunmaktadir. Maliye Bakanligi tarafindan yayimlanan 74-76 ve 85 sira no.lu KDV Genel Tebligi uyarinca iade tutarinin tesbit ve hesaplanmasinin asagidaki sekilde yapilmasi öngörülmüstür.
Iade tutarinin hesaplanmasina her takvim yilinin Ocak ayi itibariyle baslanacaktir. Ocak döneminde varsa indirimli orana tabi islemlerin bünyesine giren vergiler ile indirimli orana islemler nedeniyle hesaplanan vergi defter ve belgeler esas alinarak mükellefler tarafindan hesaplanacaktir. Indirimli orana tabi islemler nedeniyle yüklenilen vergiden hesaplanan vergi çikarilarak ilk hesaplama yapilacaktir. Bu ilk hesaplama ayni dönem beyannamesinde yer alan ‘sonraki döneme devreden vergi’ tutari ile karsilastirilacaktir. Beyannamede sonraki döneme devreden vergi yer almiyorsa Ocak dönemi için indirimli orana tabi islemlerin bünyesine giren vergi tutari yillik iade hesabina dahil edilmeyecektir. Sonraki döneme devreden vergi mevcutsa ve indirimli orana tabi islemlerin bünyesine giren vergi ile bu islemler nedeniyle hesaplanan katma deger vergisi arasindaki vergi farkini asiyorsa, bu vergi farkinin tamami, asmiyorsa devreden vergi tutari ‘aylik iade edilebilir vergi’ olarak kabul edilecektir.
Bu hesaplama Subat dönemi için de yapilarak subat döneminde varsa indirimli orana tabi islemlerin bünyesine giren vergiler ve bu islemlerle ilgili olarak hesaplanan katma deger vergisinin farki hesaplanacak, bu fark Ocak dönemine ait iade edilebilir vergi ile toplanacak, bu toplam Subat dönemi beyannamesinde yer alan sonraki döneme devreden vergi tutari ile mukayese edilecektir. Sonraki döneme devreden vergi yoksa, ilk iki ay yillik iade hesabina dahil edilmeyecektir. Devreden vergi mevcutsa ve yukarida hesaplamasi verilen toplami asiyorsa toplamin tamami yillik iade hesabina dahil edilecek, devreden vergi sözü edilen toplami asmiyorsa, Subat dönemi beyannamesindeki devreden vergi tutari ilk iki ay için ‘iade edilebilir vergi’ olarak dikkate alinacaktir.
Bu hesaplamalar Aralik ayina kadar olmak üzere diger aylar için de yukaridaki açiklamalara göre yapilacaktir.
08.02.2002 tarihli ve 24675 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 2002/3606 sayili Bakanlar Kurulu karari ile indirimli orana tabi islemlerde iade edilecek verginin alt siniri 2001 yili için 4.000.000.000.-lira (4.000,00 YTL) olarak belirlenmis, 2002 ve izleyen takvim yillarinda iade edilecek miktarin alt sinirinin ise bir önceki yilda geçerli tutarin VUK hükümleri uyarinca belirlenen yeniden degerleme oraninda artirilmasi suretiyle tesbit edilecegi hükme baglanmistir. Bu sekilde yapilacak hesaplamalarda 50.000.000.-lira (50,00 YTL) ve daha düsük tutarlarin dikkate alinmayacagi, 50.000.000.-lira (50,00 YTL) dan fazla olan tutarlarin ise 100.000.000.-lira (100,00 YTL) nin en yakin katina yükseltilecegi 85 no.lu KDV genel Teblig hükmü ile öngörülmüs bulunulmaktadir. Ayni Teblig ile iade edilecek katma deger vergisi tutarinin 74 ve 76 sira no.lu genel Tebliglerde belirlenen usul ve esaslara göre hesaplanacagi, hesaplanan ve ilgili yil için geçerli alt siniri asan iade tutarini izleyen yilin Kasim dönemine kadar verilecek katma deger vergisi beyannamelerinin herhangi birisinde sonraki döneme devreden vergi tutarindan çikarilmak suretiyle iadesinin talep edilmesi gerektigi öngörülmüs bulunulmaktadir.
99 Seri no.lu KDV Genel Tebligi ile indirimli orana tabi islemler dolayisiyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarinin Bakanlar Kurulunca tespit edilecek siniri asan kisminin yili içinde vergilendirme dönemleri itibariyle mahsuben, yili içinde mahsuben iade edilemeyen tutarlarin da izleyen yil içinde mükellefin istegine bagli olarak nakden ya da mahsuben iadesi imkani getirilmistir.

98 Seri no.lu KDV Genel Tebligi’nin 3. bölüm hükmü ile indirimli orana tabi islemlere iliskin olarak yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma deger vergisi için 2004 yilinda geçerli olan 9.100,00 YTL tutarindaki iade talep siniri 2002/3606 sayili Bakanlar Kurulu Karari uyarinca 2005 yilina iliskin yeniden degerleme oraninda (%9,8) artirilarak 2005 yili için 10.000,00 YTL olarak uygulanmasi öngörülmüstür.
Bakanlar Kurulu, bu hükmün uygulanmasina yönelik olarak 2006/10379 sayili Kararname ile indirimli vergi oranina tabi teslim ve hizmetlerde iade uygulamasi ile ilgili siniri 2006 ve izleyen yillarda gerçeklesecek islemler için geçerli olmak üzere 10.000 YTL olarak belirlemistir. 2007 ve izleyen yillarda bu sinir, yeniden degerleme oraninda artirilmak suretiyle uygulanmasi öngörülmüs bulunmaktadir. Bu durumda 2007 yili için uygulanmasi gereken tutar 10.800,00 YTL olarak tesbit ve hesaplanmistir.
Vergilendirme dönemleri itibariyle 4.000 YTL’yi asmayan mahsup taleplerinin inceleme raporu ve teminat aranmaksizin yerine getirilecegi, 4.000.- YTL ve üstündeki mahsup taleplerinin ise vergi inceleme veya YMM tasdik raporu karsiliginda yerine getirilecegi, 2006 yili içindeki indirimli orana tabi islemlerden dogan iade taleplerinde, tam tasdik sözlesmesinin bulunmamasi halinde de miktara bakilmaksizin mahsuben iade isleminin yapilabilecegi hususu 99 seri no.lu KDV Genel Tebligi ile açiklanmis bulunmaktadir.
4000.- YTL ve üstündeki mahsup taleplerinin vergi incelemesi veya YMM tasdik raporu karsiliginda yerine getirilecegini öngören 99 seri no.lu KDV Tebligi 11.07.2006 tarih ve 26225 sayili Resmi Gazete’de yayimlandigi hususu bilinmektedir.
99 seri no.lu Teblig hükmü uyarinca mahsup veya iadenin talep edildigi takvim yilini kapsayan Ocak + Subat + Mart + Nisan + Mayis + Haziran + Temmuz + Agustos + Eylül + Ekim + Kasim + Aralik 2006 döneminden mahsup veya iade edilecegi döneme kadar devreden kdv tutarinin aylar itibariyle dökümü yapilmasi gerekmektedir.

Indirimli orana tabi islemler yukaridaki kapsam çerçevesinde uygulanmakta ve insaat taahhüt isi disinda her hangi bir özel durum ve sorun ile karsilasilmamaktadir.
Insaat taahhüt isine iliskin %1 indirimli oran uygulamasi tereddüt ve özellik ve hatta karmasa arz etmekte olup, bu yazimizin da konusunu olusturmaktadir.

II-) INSAAT TAAHHÜT ISINDE %1 INDIRIMLI ORAN UYGULAMASINA ILISKIN MEVZUAT VE MEVZUAT ÇELISKILERI:
A-)Kanuni Düzenleme
3065 sayili KDV Kanunu’nun 28.maddesi ile katma deger vergisi oraninin, vergiye tabi her bir islem için % 10 oldugu belirtilmis, Bakanlar Kurulu; bu orani, dört katina kadar artirmaya, % 1 e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazi mallarin perakende safhasi için farkli vergi oranlari tespit etmeye yetkili kilinmistir. bu yetki uyarinca yayimlanan 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari ekindeki (I) sayili listenin 12.sirasinda “konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri”nin (%1) oraninda katma deger vergisine tabi oldugu belirtilmistir.
Bu durumda kanun ve kanuni yetki uyarinca çikarilan bakanlar kurulu kararlarina göre konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isinde %1 indirimli oran uygulamasindan yararlanabilmek için:
-Kooperatifin konut yapi kooperatifi olmasi,
-Isin konut yapi kooperatifine yapilmasi,
-Yapilan isin insaat isi olmasi ve taahhüde dayanmasi,
sartlarinin birlikte yerine getirilmis olmasi yeterli görülmüstür.

B-) Maliye Bakanligi tarafindan yayimlanan 21.11.2003 tarih ve 2003-5 no.lu KDV Sirküleri ile indirimli oran uygulamasindan yararlanmak için insaat ruhsatinin münhasiran kooperatif adina düzenlenmis olmasi sarti getirilmis olup söz konusu sirkülerin ilgili bölümleri asagida yer aldigi gibidir.

“………. 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanununun 4369 sayili Kanunla eklenen geçici 15 inci maddesinde, bu Kanunun yayimlandigi 29.07.1998 tarihinden önce insaat ruhsati alinmis insaatlara iliskin olarak konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin katma deger vergisinden istisna oldugu hükme baglanmistir. Söz konusu istisnaya iliskin açiklamalar 49 ve 66 seri No.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebliglerinde yapilmistir.
Bu durumda, 29.07.1998 tarihinden önce insaat ruhsati alinmis insaatlara iliskin olarak konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin katma deger vergisinden istisna olabilmesi için;

-Kooperatifin konut yapi kooperatifi olmasi,
-Isin konut yapi kooperatifine yapilmasi,
-Yapilan isin insaat isi olmasi ve taahhüde dayanmasi gerekmektedir.

Bu hükümler uyarinca, söz konusu istisna, anilan Kanun ve genel tebliglerde belirtildigi üzere, konut yapi kooperatiflerine yönelik bulundugundan, konut yapi kooperatiflerinin yaptirdigi insaat taahhüt isi bir bütün olarak degerlendirilmektedir. Bu nedenle, insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmis olmasi gerekmektedir.

Öte yandan, 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (I) sayili listenin 12 nci sirasi ile konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri %1 oraninda katma deger vergisine tabi tutulmustur.

Insaat yapi ruhsati münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda katma deger vergisinden yararlanmasi mümkün degildir.

Ancak Bakanligimiza intikal eden olaylardan adina insaat yapi ruhsati düzenlenmeyen veya sonradan degistirilerek düzenlenen konut yapi kooperatiflerine insaat taahhüt hizmeti veren mükelleflerin Katma Deger Vergisi Kanununun 29/2 maddesi uyarinca iade talebinde bulunduklari anlasilmaktadir. Bu sirkülerin yayimlandigi tarihe kadar olan islemlerde; Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesi hükmü çerçevesinde islemin gerçek mahiyetinin tespiti amaciyla düzenlenecek olan vergi inceleme raporu veya yeminli mali müsavir raporu ile durumun tevsiki halinde indirimli orana tabi insaat taahhüt islerini yapanlar Katma Deger Vergisi Kanununun 29/2 maddesi uyarinca iade talebinde bulunabilecektir.

Bu sirkülerin yayimindan sonra ise adina münhasiran insaat yapi ruhsati bulunmayan kooperatiflere katma deger vergisi istisnasi veya indirimli oranda katma deger vergisi uygulanmasi söz konusu olmayacaktir.
…………..’’’

C-) 21.11.2003 tarih 5 no.lu KDV sirküleri Danistay 4. Dairesi’nin 31.10.2006 tarih 2006/1452 esas 2006/2080 no.lu karari ile iptal edilmis olup söz konusu karar örnegi asagida yer aldigi gibidir.

“………. Istemin Özeti: 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 29/2. maddesiyle geçici 15. maddesine dayanilarak yayimlanan KDVK-5/2003-5 sayili Katma Deger Vergisi Sirkülerinin “1- Giris” baslikli bölümünde yer alan “3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesindeki Katma Deger Vergisi istisnasindan veya 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (1) sayili listenin 12. sirasindaki indirimli oranda Katma Deger Vergisi uygulamasindan yararlanabilmek için insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmis olmasi gerekmektedir… Insaat yapi ruhsati münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisinden yararlanmasi mümkün degildir.” ibarelerinin, sirkülerde öne sürülen sartlarin Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesinde ve 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Kararinda yer almadigi, Maliye Bakanligi’na sirküler yayimlamak suretiyle vergilendirmeye iliskin düzenleme yapma yetkisi verilmedigi ileri sürülerek iptali istemidir.
Karar: Dava, 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 29/2. maddesiyle geçici 15. maddesine dayanilarak yayimlanan KDVK-5/2003-5 sayili Katma Deger Vergisi Sirkülerinin “1- Giris” baslikli bölümünde yer alan “3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesindeki Katma Deger Vergisi istisnasindan veya 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (I) sayili listenin 12. sirasindaki indirimli oranda Katma Deger Vergisi uygulamasindan yararlanabilmek için insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmis olmasi gerekmektedir… Insaat yapi ruhsati münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisinden yararlanmasi mümkün degildir.” ibarelerinin iptali istemiyle açilmistir.
Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesinde, bu kanunun yayinlandigi 29.07.1998 tarihinden önce bina insaat ruhsati alinmis insaatlara iliskin olarak, konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin katma deger vergisinden müstesna oldugu belirtilmis olup söz konusu istisnaya iliskin açiklamalar 49 ve 56 Seri No.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebligi’nde yapilmistir. Bu iki Tebligde istisnadan yararlanabilmek için kooperatifin konut yapi kooperatifi olmasi, isin konut yapi kooperatifine yapilmasi, yapilan isin insaat isi olmasi ve taahhüde dayanmasi gerektigi belirtilmistir. Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesinin gerekçesinde ise, Kanun’un geçici 8 ve 9. maddelerinde yer alan istisna hükmünün uygulanma süresi 31.12.1997 tarihinde sona ereceginden, 01.01.1998 tarihinden sonra konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin katma deger vergisine tabi olacagi, bu durumun, istisna hükmünün yürürlükte oldugu tarihlerde ve istisna hükümleri çerçevesinde yapilan hesaplamalarla baslamis insaatlar yönünden istisnanin belli bir tarihte kesilmesinin müteahhitler ve isi yaptiranlar arasinda hukuki ihtilaflara neden olabilecegini, kanuna eklenen bu geçici madde ile bir geçisin saglandigini ve istisna hükmü çerçevesinde baslamis insaat taahhüt isleri bakimindan istisnanin devaminin saglandigini, insaata baslanmis olmasinin 01.01.1998 tarihinden önce bina ruhsati alinmasini ifade ettigini ve getirilen bu düzenleme ile 01.01.1998 tarihinden önce ruhsati alinmis ve istisna hükmü çerçevesinde baslanmis insaatlarin devami süresince konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinde istisnanin devaminin saglandigi belirtilmistir.
Idare Hukukunda, idarenin ayni durumda olan idare edilenler için baglayici objektif hukuk kurallari koyan, yani normatif nitelikte tek yanli tasarruf olarak tanimlanan düzenleyici islemler yürürlüge girdigi andan itibaren hukuki sonuçlar dogurmaya baslar. Idarenin görev alanina giren konularda genel düzenleyici islem yapma yetkisi bulunmaktadir. Ancak bu yetkinin kullanimi, kanunun öngördügü esas ve amaca uygun olmak zorundadir. Bu husus Anayasa’nin 8. maddesinde, yürütme yetkisi ve görevinin, Anayasaya kanunlara uygun olarak kullanilacagi ve yerine getirilecegi belirtilerek vurgulanmistir.
Dava konusu sirküler, 213 sayili Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesinin 4962 sayili Kanun’un 17. maddesi ile degisik ikinci fikrasinin Maliye Bakanligi’na vermis oldugu yetki uyarinca yayimlanmistir. Anilan maddelerin ilk fikrasi, mükelleflerin, Maliye Bakanligi’ndan veya Maliye Bakanligi’nin bu hususta yetkili kildigi makamlardan vergi durumlari ve vergi uygulamasi bakimindan müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkinda izahat isteyebilecekleri; Maliye Bakanligi’na yetki veren ikinci fikrasi da, yetkili makamlarin izahat istegini, yazi ile veya sirkülerle cevaplamak mecburiyetinde olduklari düzenlemesini içermektedir.
Bu iki fikra hükmünün birlikte degerlendirilmesinden anlasilacagi üzere; Maliye Bakanligi’na sirküler yayimlama konusunda verilen yetkinin amaci, mükelleflerin, vergi durumlari ve vergi uygulamasi bakimindan müphem ve duraksama yaratan hususlarda istemis olduklari izahatin (açiklamanin), her mükellefe ayri ayri yazi ile verilmesi yerine; ayni durumda bulunan tüm mükelleflere, ayni anda ve tek islemle duyurulmasinin saglanmasidir.
Iptali istenen sirkülerin “1- Giris” baslikli bölümünde ise, Katma Deger Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 15. madde ile bu maddeye dayanilarak çikarilan 49 ve 66 Seri No.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebliglerindeki düzenlemelere yer verilerek 29.07.1998 tarihinden önce ruhsati alinmis konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleriyle, bu tarihten sonra ruhsati alinan ve konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt islerinin Katma Deger Vergisi istisnasindan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisi uygulamasindan yararlanabilmesi için kooperatifin konut yapi kooperatifi olmasi, isin konut yapi kooperatifine yapilmasi, yapilan isin insaat isi olmasi, taahhüde dayanmasi ve insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisinden yararlanmasinin mümkün olmayacagi belirtilmistir.
Yukarida belirtildigi üzere istisna ve indirim orani kapsamini belirleyen düzenlemelerin hepsinde istisnadan yararlanabilmek için taahhüde dayanan insaat isinin konut yapi kooperatifine yapilmasi gerektigi belirtilmis olup insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina alinmasi gerektigine iliskin herhangi bir sart getirilmedigi halde, sirkülerde insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina alinmasi gerektigi, alinmamasi durumunda istisna ve indirimli orandan yararlanilamayacagi belirtilerek yaptirim getirilmistir. Sirküler, getirdigi bu sart ve yaptirim ile açiklama niteligini asarak, mükellefler hakkinda hukuki sonuç doguran düzenleyici islem niteligi kazanmistir. Düzenleyici islem niteligi kazanan ve kanuna aykiri olmamasi gereken sirküler ile kanunda aranmayan ve kanunun kapsamini daraltan yeni bir sart getirilmis olup dava konusu sirkülerin bu haliyle dayanagi olan kanun ve genel tebliglere aykiri oldugu sonucuna ulasilmistir.
Açiklanan nedenlerle, davanin kabulüne, dava konusu edilen 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 29/2. maddesiyle geçici 15. maddesine dayanilarak yayimlanan KDVK-5/2003-5 sayili Katma Deger Vergisi Sirkülerinin “1 Giris” baslikli bölümünde yer alan “3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun geçici 15. maddesindeki Katma Deger Vergisi istisnasindan veya 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (I) sayili listenin 12. sirasindaki indirimli oranda Katma Deger Vergisi uygulamasindan yararlanabilmek için insaat ruhsatinin münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmis olmasi gerekmektedir. Insaat yapi ruhsati münhasiran konut yapi kooperatifi adina düzenlenmemis ise yapilan insaat taahhüt islerinin istisnadan veya indirimli oranda Katma Deger Vergisinden yararlanmasi mümkün degildir.” ibarelerinin iptaline, oybirligiyle karar verildi.
…….”

D-) 2003-5 no.lu KDV sirkülerinin Danistay 4. Dairesi tarafindan iptal edilmesi üzerine 28.07.2007 tarih ve 26996 sayili Resmi Gazete’de 106 seri no.lu KDV tebligi yayimlanmis olup ilgili bölümleri asagida yer aldigi gibidir.

“………. KDV Kanununun geçici 15 inci maddesinde, 29/07/1998 tarihinden önce bina insaat ruhsati alinmis insaatlara iliskin olarak konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri 01/01/1998 tarihinden geçerli olmak üzere KDV den istisna edilmistir. Bina insaat ruhsatini 29/07/1998 tarihinden sonra almis konut yapi kooperatiflerine yapilacak insaat taahhüt isleri ise 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Kararina ekli I sayili listenin 12. sirasi uyarinca %1 oraninda KDV ne tabi bulunmaktadir.

Konut yapi kooperatiflerine ifa edilen insaat taahhüt islerinde istisna veya indirimli oranda KDV uygulamasina iliskin olarak yayimlanmis KDV Genel Tebligleri ile Sirkülerlerinde gerekli düzenleme ve açiklamalar yapilmistir.

Bu Tebligin yayimlandigi tarihten itibaren sözlesmesi imzalanacak insaat taahhüt islerinde istisna veya indirimli oranda KDV uygulamasindan yararlanilabilmesi için, yukarida belirtilen düzenlemelerde aranilan sartlarin yani sira, insaatin yapildigi arsanin tapu sicilinde insaat taahhüt hizmetini alan kooperatif tüzel kisiligi adina tescil edilmis olmasi da gerekmektedir.
………..”

III-)GENEL DEGERLENDIRME VE SONUÇ ILE ACILIYET ARZ EDEN ÖNERILER:

Konut yapi kooperatifleri üyelerine ucuz konut temin etmek amaciyla kurulmaktadir. Konut yapi kooperatifleri, üyelerinin sosyal ve ekonomik durumlarina uygun alanlardan arsa edinebilme amaci kapsaminda çalismalar yapmaktadir. Ilk kurulus asamasinda insaat arsa bedelinin tamamini ödeyecek birikmis parasi olmayan kooperatifler, uygun gördükleri arsalarin sahipleri ile arsa karsiligi insaat (kat, daire, konut) sözlesmeleri yapmak suretiyle, arsa üzerine yaptirilacak dairelerin belirlenen bir miktarini arsa sahiplerine vermeyi, arsa sahipleri de bu daireler karsiliginda, arsa üzerine yaptirilacak insaatla ilgili bütün tasarruflarda bulunma genel yetkisini kooperatife vermeyi taahhüt altina almaktadirlar. Bu kapsamda konut yapi kooperatifi ile arsa sahibi arasinda arsa veya kat karsiligi insaat sözlesmesi, konut yapi kooperatifi ile müteahhit arasinda da insaat taahhüt sözlesmesi düzenlenmektedir. Bu yazi konusu itilaf durumu da tam bu noktada ortaya çikmaktadir. Zira bina insaat ruhsati almak için ilgili belediyeye müracaat edildiginde gerek 4721 sayili Türk Medeni Kanunu’nun 684.maddesi ile öngörülen “Bir seye malik olan kimse, o seyin bütünleyici parçalarina da malik olur” hükmü, gerekse 3194 sayili Imar Kanunu’nun 20.maddesi ile öngörülen “yapinin kurulus ve kisilerin kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde yapilabilecegi” hükmü uyarinca, bina insaat ruhsati tapu sicilinde kayitli olan arsa sahibi adina düzenlenmektedir.

3065 sayili KDV Kanunu’nun 4369 sayili Kanun’un 62. maddesiyle eklenen Ge çici 15. madde hükmü uyarinca kanunun yayimlandigi 29.07.1998 tarihinden önce bina insaat ruhsati alinmis olan insaatlara iliskin olarak konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri katma deger vergisinden istisna kilinmistir.
4369 sayili Kanun’un yayimlandigi 29.07 1998 tarihinden sonra bina insaat ruhsati alinmis olan insaatlara iliskin olarak 3065 sayili KDV Kanunu’nun 28.madde hükmü uyarinca yayimlanan 2002/4480 sayili Bakanlar Kurulu Karari ekindeki (I) sayili listenin 12.sirasinda “konut yapi kooperatiflerine yapilan insaat taahhüt isleri”nin (%1) oraninda katma deger vergisine tabi oldugu belirtilmistir.
Görüldügü gibi KDV’nden istisna olma ve %01 indirimli orana tabi bulunma sartlari bina insaat ruhsatinin 29.07.1998 tarihinden önce yada sonra alinmasina bagli olarak ayni sartlari içermekte ve paralel bir düzenleme öngörülmüs bulunmaktadir.
Bu durumda kanun ve kanuni yetki uyarinca çikarilan bakanlar kurulu kararlarina göre : (%1) oraninin uygulanabilmesi için; isin konut yapi kooperatifine yapilmasi ve insaat taahhüt isi olmasi gerekli ve yeterli görülmektedir.
Ancak zaman içerisinde konut yapi kooperatifleri ile insaat taahhüt firmalari arasinda organik bag kurulmasi, ihtiyaç sahipleri yerine varlikli ve az sayida kisiler tarafindan yap sat amaçli paravan kooperatiflerin de indirimli oran avantajindan yararlanmasi, %01 indirimli oran ile %18 genel oran arasinda %17 gibi ciddi meblaglara ulasan vergi kaybinin söz konusu olmasi …vs. gibi nedenlerle vergi idaresinin ek tedbirler alma geregi duydugu gözlenmistir.

Bu anlamda:3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu 29/2 .madde ile Geçici 15. madde uygulamasina iliskin olarak Maliye Bakanligi’nca yayimlanan 21.11.2003 tarih ve 2003/5 sira no.lu Sirküler ile konut yapi kooperatiflerine insaat taahhüt isi yapan firmalarin katma deger vergisi istisnasi yada indirimli oran uygulamasindan yararlanabilmesi için insaat yapi ruhsatinin münhasiran kooperatif adina düzenlenmis olmasi gerektigi belirtilmistir.
Paralel bir düzenleme 5520 Sayili Kurumlar Vergisi Kanunu 4.madde birinci fikra (k)bendi ve geçici l. Madde 8. fikra hükmü ile de getirilmis; konut yapi kooperatifleri için 31.12.2006 tarihine kadar yapi ruhsati ile arsa tapusunun kooperatif tüzel kisiligi adina düzenlenmesi gerektigi, aksi takdirde söz konusu konut yapi kooperatiflerinin 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanamayacagi hususu hükme baglanmis bulunmaktadir

106 Seri no.lu KDV Tebligi ile 5 no.lu KDV Sirkülerinin Danistay 4. Dairesi tarafindan iptal edildigi hususu göz ardi edilmis, insaat ruhsatinin münhasiran kooperatif adina düzenlenmesi gerektigi yönündeki açiklamalarin daha önceki teblig ve sirküler ile yapildigi vurgulanmak suretiyle 106 no.lu tebligin 26996 sayili Resmi Gazete’de yayimlandigi 28.07.2007 tarihinden itibaren insaatin yapilacagi arsa mülkiyetinin de insaat taahhüt hizmeti alan konut yapi kooperatifi tüzel kisiligi adina tescil edilmis olmasi sarti getirilmistir.
5 no.lu KDV sirkülerinde oldugu gibi 106 Seri no.lu KDV Tebligi’nin de iptal edilip edilmeyecegi bilinmemektedir. Diger bilinmeyen bir husus da 5 no.lu Sirküleri iptal eden Danistay 4. Dairesi’nin 31.10.2006 tarih 2006/1452 esas 2006/2080 no.lu karari’nin Maliye Bakanligi’nca göz ardi edildigi ve taninmadigi gibi 106 no.lu Tebligin iptal edilmesi halinde de iptal kararinin Maliye Bakanligi’nca taninip taninmayacagi hususudur.
En önemli bilinmezlik durumu ise vergi inceleme elemanlarinin kanun ve kanuni yetki uyarinca çikarilan bakanlar kurulu kararina göre mi? Yoksa Danistay 4.Dairesi tarafindan iptal edildigi halde, 106 seri no.lu KDV Tebligi ile iptal edilmedigi ve yürürlükte oldugu varsayilan 2003!5 no.lu KDV Sirküleri’ne göre mi? Takdir ve uygulama ile rapor yazacaklari hususudur.
Maliye Bakanligi’nin öngörüsü ve uygulamasi ile 5 no.lu KDV Sirküleri kapsaminda rapor yazilmasi ve inceleme yapilmasi durumunda %18 genel kdv orani ile %01 indirimli oran arasindaki %17 kdv tutari Türkiye çapinda ve çok ciddi matrah ve vergi farkini içermektedir. Konut yapi kooperatiflerine is yapan insaat taahhüt firmalarina iliskin bu endiselerin en kisa süre içerisinde giderilmesi ,bu suretle vergi ziyai cezasi ile birlikte her yil %30 oraninda uygulanacak olan faiz yükünün hafifletilmesi, eger Danistay 4. Dairesi’nin iptal karari yok sayilacak ve 2003- 5 no.lu KDV sirküleri uygulanacaksa, söz konusu vergi farklarinin bir an önce Hazine kasasina girmesinin saglanmasi…..vs. yönleriyle konunun net, açik ve acil olarak çözümlenmesinde, Türkiye çapinda esit ve adil uygulama yapilmasinda ve durumun tereddüt yaratmayacak sekilde kamuoyu ile paylasilmasinda yarar ve isabet görülmektedir.

Konunun kanun yada kararname ile hukuki olarak çözümlenmesi yada 5 no.lu KDV Sirküleri paralelinde idari islem veya vergi incelemesine tabi tutulmasi esnasinda:
-31.12.2006 tarihine kadar insaat arsasinin konut yapi kooperatifi adina tescil ettirilmis ve insaat ruhsatinda da bu yönde düzeltme islemi yaptirilmis olmasi,,
-insaat arsasinin 106 seri no.lu KDV Tebligi’nin yayimlandigi 28.07.2007 tarihinden öncesi itibariyle konut yapi kooperatifi adina tescil edilmis ve insaat ruhsatinda da bu yönde düzeltme yaptirilmis olmasi,
-Insaat arsasinin konut yapi kooperatifi adina tescil ettirilmemis ve insaat ruhsatinin da kooperatif adina düzenlettirilmemis olmasi,
-Insaat arsasinin konut yapi kooperatifi adina tescil ettirilmeden direkt olarak kooperatif ortaklari adina tescil isleminin yaptirilmis olmasi,
……….gibi çok degisik durum ve özellikler ile karsilasilacagi bilinmelidir.
Hukuki, idari veya vergi incelemesi kapsaminda yapilacak çözüm ve degerlendirmeler esnasinda: Insaat arsasinin kooperatif tüzel kisiligi mülkiyeti adina tescil islemini ve tescil islemi uyarinca insaat ruhsatinda yaptirilan düzeltme islemini 31.12.2006 tarihine kadar tamamlamis olan kooperatife insaat ve taahhüt isi yapan insaat taahhüt firmalari ile söz konusu tescil ve düzeltme islemini 31.12.2006 tarihine kadar yaptirmayan kooperatiflere insaat taahhüt isi yapan firmalar arasindaki farkliligin, dikkate alinmasinda yarar ve isabet oldugu düsünülmektedir.

DEVLET DENETLEME KURULU BAŞKANLIĞINA ATANAN SAYIN SALİH TANRIKULU HAKKINDAKİ DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Salih Tanrıkulu 1974 yılında Ankara Beypazarı’nda doğdu. 1996’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi …

HÜSEYİN BALYALI ÜSTADIMIZIN VEFATINA İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Bilindiği üzere Merkezi Denetim elemanı olarak ,Türkiye Çapında teftiş ve vergi inceleme görevlerini üstlenen, Maliye …