12 ŞEHİDİMİZE İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Mesleğimiz gereği ve turne görevlerimiz kapsamında, bu güzel Ülkemizin her yöresini görme ve gözleme imkanım oldu. Her yörenin ayrı özelliği ve ayrı güzelliği mevcut. Türk olsun, kürt olsun , laz olsun çerkez olsun, kadimden beri üzerinde yaşayan, kader birliği ve kan bağı olan Anadolu insanlarımızın da ayrı özellikleri ve ayrı güzellikleri mevcut. Mardin ilimize ve turne görevi kapsamında 1980 yılı itibariyle gittiğimde 4 ay, 1985 yılı itibariyle gittiğimde 4 ay olmak üzere toplam 8 ay kalma, görme ve gözleme imkanım oldu. Gerçekten iyi ve güzel insanları vardı. Mardin ili, Derik ilçesi, konuk köyü muhtarı Mahmut bey ; 15 yıl kadar önce telefon etmiş , gözleri açık gitmemesi için ölmeden önce beni görmek istediğini belirtmiş ve Mardin’den İzmir’e gelmişti.

Halen yeminli mali müşavirlik büromdaki dolaplar üzerinde mevcut Mardin görselli boyalı kutucuklar içerisinde leblebi -şeker getirmiş, ben de kendisine Uşak baba tarlasından doğal ve kabuklu bademler vermiştim. 1980 yılı itibariyle konuk köyü’ne gittiğimde arazilerden üçte birinin Ahmet Ağa’ya, üçte birinin Hazine’ye ait olduğunu, kalan üçte birinin de Hazine ile Ahmet Ağa arasında itilaflı ve davalık olduğunu ve dolayısıyla ikamet ettikleri evin altındaki arsa veya arazinin dahi kendilerine ait olmadığını görmüş, fevkalade hakka, hukuka ve adalete uygun şekilde bir rapor yazmak suretiyle her köylü ailesine 300’ er dönüm Hazine arazisi kiralanmasını sağlamıştım. O arazilere sulama imkanı geldiğini , her köylünün ihya olduğunu ve tamamının şükranlarını ve dualarını getirdiğini belirtmiş ve artık ölürken gözlerinin açık gitmeyeceğini beyan ve bildirmişti.

Kendim açısından ve mikro seviyede toprak reformunu gerçekleştirdiğim duygusunu yaşadım ve dolayısıyla Konuk Köyü Muhtarı Mahmut bey ve köylüleri kadar mutlu olmuştum . Aynı yıl içerisinde Mardin Cumhuriyet Başsavcısı, Mardin Defterdarı ve ben olmak üzere Kızıltepe Mal Müdürlüğü’nün (sivil görünümlü ) beyaz otomobili ile Habur Gümrük Kapısı açılışına gitmiş, geç kalmış, dönüşümüz esnasında askerlerin konvoyu beklememiz yönündeki ikazlarına rağmen, sivil araba görünümü ve sivil insanlar olduğumuz inancı ve ısrarımız uyarınca yola devam etmiştik.

Habur-Mardin yolu üzerindeki karakolların boşaltılmış olduğunu ve karşı taraftan konvoy ve asker koruması ile gelindiğini görmemiz ve şoförün endişe yaratan hikayeler anlatması üzerine korkuya kapılmış , ben üzerimde bulunan iş bankasına ait 1.000’er lira tutarlı 10 adet mavi çeklerini yırtmış ve yok etmiş, Mardin Cumhuriyet Savcısı üzerindeki tabancayı (resmi kişiler olduğumuz anlaşılmasın diye ) yol kenarındaki çalılar içerisine atıp atmamak konusunda korkulu anlar yaşamıştık.1985 yılı itibariyle Nusaybin İlçesi’ndeki bir çırçır fabrikasını inceleme kapsamında bir köye gitmiş, muhtar odası veya normal bir kahve yerine çay ve kahvelerin bedava içildiği şıh odasının ve dolayısıyla feodal yapının halen devam ettiğini görmüş ve gözlemiştim. Varmak istediğim şu ki; 1980 yılı’ndan 2023 yılı’na kadar geçen 43 yıldır bu güzel Ülkemiz ve güzel insanları terör belası ile mücadele zorunda kaldı.

Hem maddi , hem manevi ve en önemlisi de insan kayıplarımız oldu. Bilindiği üzere benim de içerisinde bulunduğum 68 kuşağına mensup üniversite gençleri, sağ-sol çatışması içerisine çekildi ve her iki kesimden toplam 5.000 civarında öğrenci ölümleri ile neticelendi ve artık sağ-sol çatışması diye olay ve durum kalmadı. Bu konuda ve geriye baktığımızda 68 kuşağının sağcısı da, solcusu da fevkalade idealist ve iyi insanlardı. Her iki kesimin de ortak durum, amaç ve ideali, çoğunluğu köy ve kırsal yörelerden gelmesi, az sayıdaki üniversiteli olma bilinç ve sorumluluğunu taşıması ve bu ülke için ölesiye mücadele vermeleriydi. Bu anlamda artık nesli tükenmekte olan 68 kuşağının hem solcusunu ve hem de sağcısını çok ama çok seviyorum. Sağ -sol çatışması bittiği halde, bizzat yaşayıp başlangıç hikayesi yukarıda yer alan ve an itibariyle de 12 şehit verdiğimiz terör belasının 43 yıldır devam ettiği bilinmektedir.

Bu acı tablonun başlangıç sebebi, yine bizzat görüp gözleyip yukarıda hikayesini ortaya koyduğum Güneydoğu Yöremizdeki feodal yapının giderilememesi ve dolayısıyla mülkiyet bilincinin yerleştirilememesi olsa da 43 yıldır devam etmesi ve bazen yoğunluğu azalmasına rağmen kesin olarak neticelendirilememesi sebebinin; bu hassasiyet durumundan yararlanıp bu güzel Ülkemizi bölme ve parçalama amaç ve arzusu içerisindeki, yabancı emperyalist güç ve ajanların, tahrik, teşvik ve her anlamda ortaya koydukları açık ve net desteklerinden kaynaklandığı görülmekte ve kanıtlanmaktadır.

Kadimden beri kan bağı içerisinde olup kader birliği yaptığımız Anadolu İnsanları olarak, bu güzel Ülkemizin kıymetini bilmeli , her türlü tuzak ve oyunlara karşı birlik ve beraber olmak suretiyle, 43 yıldır devam eden bu tarif edilemez durumdaki acı tabloya son vermek gerektiğini düşünmekteyim. Bu duygu ve düşünceler içerisinde; 12 şehidimize Allah’tan rahmet, kıymetli ailelerine ve bu güzel Ülkemizin güzel insanlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Asım Gezer

VERGİ SORUNLARI DERGİMİZİN 46. YIL,ARALIK/2023 AY, 423. SAYISINA İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER (2)

Daha önceki iletilerimden birinde; Vergi Sorunları Dergimizi, “TUBİTAK ULAKBİM Veri tabanında AYLIK HAKEMLİ DERGİ” statüsüne kavuşturan kahraman arkadaşlarımıza takdir ve şükran duygularım sunulmuş, bu suretle, ölümler dolayısıyla aramızdan ayrılındığı ve fakat 2011 yılı itibariyle Vergi Denetim Kurulu’na dönüştürüldüğünden artık katılım da olamadığı için, sayısı azalan Camiamız Mensuplarından gelen makale sayılarının da aynı paralelde azaldığı ve yerini, Prof, Doç, Dr. …unvanlı Akademisyenlerden gelen makaleler ile tamamlandığı hususu vurgulanmış ve gerekçelendirilmişti.
46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı Vergi Sorunları Dergimizin ilk sırasındaki makale yazarının hem Camiamız Mensubu Maliye Bakanlığı Eski Gelirler Başkontrolörü ve hem de Ankara Akademisi, Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin temelini oluşturan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Aydın olmasını görmekten fevkalade gurur ve mutluluk duyduğumu, pek sayın Üstatlarım, sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşmak istediğim hususu vurgulanmıştı.
Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü sınavını kazanmak suretiyle Camiamıza katılım başarısı sağlayan Üstat ve arkadaşlarımızın, an ve güncel tarih itibariyle de kanıtlandığı gibi gerek atanmak ve gerekse seçilmek suretiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcılığı, TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavir Odaları Birliği Genel Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı, Pek çok Genel Müdürlük, Genel Müdür Yardımcılığı ve Daire Başkanlığı , pek çok Üniversite kadrolarında Prof, Doç, Dr, unvanı ile yürüttükleri Akademisyenlik görevlerini de en iyi şekilde başardıklarını ve bu güzel Ülkemizin güzel insanları için, kendi görev alanları itibariyle kutsal ve değerli hizmetler sunduklarını görmekten ve gözlemekten fevkalade gurur ve mutluluk duyduğum hususu belirtilmişti.
Bu defa ; Maliye Bakanlığı eski Gelirler Başkontrolörü olarak Camiamız mensubu, Prof. Dr. Selda Aydın’ı , hem 46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı ve hem de 46. Yıl, Aralık 2023 ay, 423 sayılı yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimize art arda makale göndermesi dolayısıyla tekraren olmak üzere yürekten kutlar, bu örnek davranışın, başta Eski Maliye Bakanımız Doç. Dr. Abdullatif Şener, Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Öz ve Sözcü Gazetesi köşe yazarı Dr. Nedim Türkmen olmak üzere çeşitli Üniversitelerde görev yapan diğer Camiamız mensubu Akademisyenlerden de beklendiği hususunu, pek sayın üstatlarım, sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşmak isterim. En derin sevgi ve saygılarımla.

Asım Gezer

46. Yıl 422. Sayılı Vergi Sorunları Dergimize İlişkin Duygu ve Düşünceler

Daha önceki iletilerimden birinde; Vergi Sorunları Dergimizi, “TUBİTAK ULAKBİM Veri tabanında AYLIK HAKEMLİ DERGİ” statüsüne kavuşturan kahraman arkadaşlarımıza takdir ve şükran duygularım sunulmuş, bu suretle, ölümler dolayısıyla aramızdan ayrılındığı ve fakat 2011 yılı itibariyle Vergi Denetim Kurulu’na dönüştürüldüğünden artık katılım da olamadığı için, sayısı azalan Camiamız Mensuplarından gelen makale sayılarının da aynı paralelde azaldığı ve yerini, Prof, Doç, Dr. …unvanlı Akademisyenlerden gelen makaleler ile tamamlandığı hususu vurgulanmış ve gerekçelendirilmişti.

Bu defa; 46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimizin ilk sırasındaki makale yazarının hem Camiamız Mensubu Maliye Bakanlığı Eski Gelirler Başkontrolörü ve hem de Ankara Akademisi, Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin temelini oluşturan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Aydın olmasını görmekten fevkalade gurur ve mutluluk duyduğumu, pek sayın Üstatlarım, sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşmak istedim.

Her insanın artıları, eksileri, duyguları, düşünceleri, zaafiyetleri, hassasiyetleri, idealleri, hayalleri ..vs gibi iç dünyalarının farklı olduğu bilinmektedir.
Bu anlamda ben, Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü sınavını kazanmak suretiyle Camiamıza katılım başarısı sağlayan Üstat ve arkadaşlarımızın, an ve güncel tarih itibariyle de kanıtlandığı gibi gerek atanmak ve gerekse seçilmek suretiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcılığı, TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavir Odaları Birliği Genel Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı, Pek çok Genel Müdürlük, Genel Müdür Yardımcılığı ve Daire Başkanlığı , pek çok Üniversite kadrolarında Prof, Doç, Dr, unvanı ile yürüttükleri Akademisyenlik görevlerini de en iyi şekilde başardıklarını ve bu güzel Ülkemizin güzel insanları için, kendi görev alanları itibariyle kutsal ve değerli hizmetler sunduklarını görmekten ve gözlemekten fevkalade gurur ve mutluluk duyduğum hususunu tekraren olmak üzere belirtmek istiyorum.
Bu duygu ve düşüncelerimi paylaşma vesilesi teşkil eden, 46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimizin ilk sırasındaki makale yazarı Maliye Bakanlığı Eski Gelirler Başkontrolörü , Prof.Dr. Selda Aydın;

1965 yılında Karadeniz Ereğli’de doğdu. 1986’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. ABD Westernn Michigan University Ekonomi Dalında yüksek lisans eğitimini ve Gazi Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamlayarak Maliye Ana Bilim Dalında Doçent oldu. Açılan giriş sınavını kazanarak 1986’da Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü görevine başladı. Yeterlik sınavında başarı göstererek 1990’da Gelirler Kontrolörlüğü görevine atandı. 1996’da Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörü oldu. Çeşitli konularda sertifika programlarını tamamladı. Halen yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimiz’den de görüleceği ve anlaşılacağı üzere, Eski Ankara Akademisi, Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin temelini oluşturan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü ‘nde Prof .Dr. unvanı ile Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Bilimsel makaleleri ve kitabı yayımlanmıştır. İngilizce bilmektedir. Maliye Bakanlığı Eski Gelirler Başkontrolörü , Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Başmüfettişi Doç. Dr. Fazıl Aydın ile evli iki çocuk annesidir.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde ; Maliye Bakanlığı eski Gelirler Başkontrolörü olarak Camiamız mensubu, Prof. Dr. Selda Aydın’ı ,46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimize makale göndermesi dolayısıyla yürekten kutlar, bu örnek davranışın, başta Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Öz ve Sözcü Gazetesi köşe yazarı Dr. Nedim Türkmen olmak üzere çeşitli Üniversitelerde görev yapan diğer Camiamız mensubu Akademisyenlerden de beklendiği hususunu, pek sayın üstatlarım, sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşmak isterim. En derin sevgi ve saygılarımla. Asım Gezer

DEVLET DENETLEME KURULU BAŞKANLIĞINA ATANAN SAYIN SALİH TANRIKULU HAKKINDAKİ DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Salih Tanrıkulu 1974 yılında Ankara Beypazarı’nda doğdu. 1996’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi …

HÜSEYİN BALYALI ÜSTADIMIZIN VEFATINA İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Bilindiği üzere Merkezi Denetim elemanı olarak ,Türkiye Çapında teftiş ve vergi inceleme görevlerini üstlenen, Maliye …