Son Gelişmeler ve Faydalı Bilgiler

Zengin ile Fakir Arasında Gönül Köprüsü Kurulması

Enflasyon düzeltmesi ve yeniden değerleme konusunda;
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslak Metni ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na 04.01.1961 tarih ve 313 sayılı Vergi Usul Kanununa geçici 33. Madde eklenmek üzere sunulan kanun teklifi kapsamında değerlendirilmek üzere:

PEK SAYIN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI,
PEK SAYIN HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI,
MAKAMLARINA (ÖZEL) AÇIK MEKTUP
1-)Her iki Makama (özel) bu açık mektubun özeti:
“213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun geçici 31. Maddesine 7326 sayılı Kanun’un 11. Maddesiyle eklenen ve 09.06.2021 tarihinden itibaren geçerli, %2 oranında net değer artış vergisi karşılığı yeniden değerleme yapabilme imkanının, sürekli ve kalıcı hale getirilmesi ve her yıl itibariyle buradan toplanacak çok ciddi miktardaki net değer artış (öz ve esas itibariyle ticari servet ) vergisinin Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdinde açılacak bir özel hesap veya fon kanalından yaşlı, engelli, fakir …vb gibi ihtiyaç sahibi insanlara aktarılması, bu suretle “zengin ile fakir arasında gönül köprüsü kurulmasının sağlanması” veya aksi takdirde vergilemede eşitlik prensibi gereği 31.12.2021 tarihine kadar aynı vergileri ödeyen firmalara, geri iadesi için kanuni düzenleme yapılmasının sağlanması talep ve önerisinden ibarettir.
2-) Yeniden değerleme konusunda yaşanan belirsizlik ve karmaşıklığa ilişkin hukuki gelişmeler:
a-)213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun geçici 31. Maddesine 7326 sayılı Kanun’un 11. Maddesiyle eklenen ve 09.06.2021 tarihinden itibaren geçerli %2 oranında vergi karşılığı yeniden değerleme yapabilme imkanını sağlayan madde hükmü ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler.
Bu konu yeminli mali müşavirliğim tarafından; hem Koç ve Sabancı Holding Şirketleri dahil büyük firmalar, hem nakliyeciler benzeri küçük firmalar ve hem de Hazine kasasına veya bu önerimiz kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdinde açılacak özel bir fon hesabına çok ciddi paralar girmesi ve zengin ile fakir arasında gönül köprüsü kurulabilmesini temin bakımından, Pek sevgili Nuri Bilge Ceylan’ın deyimiyle bu yalnız ve güzel Ülkemiz ve dolayısıyla kamu menfaati yönüyle fevkalade yararlı oyduğu görülmüş ve Vergi Sorunları Dergisi’nin 44. Yıl , Temmuz 2021 ay, 394. Sayısında yayımlanan aşağıdaki makalem yazılmıştı.

Zengin ile Fakir Arasında Gönül Köprüsü Kurulma Önerisine ilişkin Açık Mektup

HAZİNE VE MALİYE BAKAN YARDIMCISI SAYIN DR. İSMAİL İLHAN HATİPOĞLU’NUN VERGİ DENETİM KURULU NEZDİNDEKİ İLGİ VE HASSASİYETİNE İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER

1968 yılında Karaman’da doğdu. 1988’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nden mezun oldu. 1989 yılı içerisinde, açılan giriş sınavını kazanarak, 21.’inci Promosyon mensubu (an itibariyle Sözcü Gazetesi köşe yazarı ve televizyon yorumcusu Dr. Nedim Türkmen dahil ) pek kıymetli 30 arkadaşı ile birlikte Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü’ne başladı. Yeterlik sınavında başarı göstererek 1992’de Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlüğü’ne atandı. 1997 Yılı içerisinde İngiltere’de AB Vergi Sistemi koşunda araştırma görevine bulundu. 2000 yılı itibariyle Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörlüğü kadrosuna atandı.
2003 Yılında Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Mayıs/2005-Kasım/2007 tarihleri arasında, mensubu olmaktan gurur duyduğu Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Kurulu Başkanlığı görevini, (Dernek ve Vakıf Yönetimi ile de uyumlu ve başarılı şekilde) yürüttü. 2007 yılında Gelir İdaresi Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2009 Yılında Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü görevine atandı. 2011 yılı itibariyle Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Kurulu’nun diğer denetim kurulları ile birlikte kapatılması ve Vergi Denetim Kurulu’na dönüştürülmesi sonucu Vergi Başmüfettişliği kadrosuna atandı. 2009 yılından itibaren Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, 2010 Yılından itibaren Devlet Destekleri İzleme ve Denetleme Kurulu Üyeliği, 2015 yılından itibaren aynı Kurulun İkinci Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2010-2016 yılları arasında Türkiye Denizcilik İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanlığı , 2014-2015 yılları arasında Hazineyi temsilen AVEA Denetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.
2016-2018 yılları arasında Maliye Bakanlığı Müşteşar Yardımcılığı görevi ile birlikte, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Vergi ve Teşvikler Komitesi Eşbaşkanlığı, ayrıca da KKTC ile yapılan Uluslararası Anlaşma uyarınca kurulan T.C. Teknik Heyet Başkanlığı hizmetlerinde bulundu.
2019-2020 yılları arasında Ankara Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.
2019 yılı itibariyle, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim dalında, Yüksek Lisans Eğitimini, 2023 Yılı itibariyle de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Maliye Anabilim Dalında, Doktora Çalışmalarını tamamladı.
2015 Yılından itibaren ,Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Ankara Sosyal Bilimler üniversitesi Yüksek Lisans Programında, Kamu Mali Yönetimi ve Risk Yönetimi konularındaki ders verme çalışmalarını , ayrıca da 2012’den itibaren yürüttüğü Türkiye Atletizm Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevini halen devam ettirmektedir. .
22 Haziran 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı görevine , 06 Haziran 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak Hazineyi Temsilen Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atanan Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu, ingilizce bilmekte olup evli ve iki çocuk babasıdır.
Asıl konuya gelince:
Bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu bünyesindeki Ankara Sektörel-1 Denetim Daire Başkanlığı’na Doç. Dr. Fazıl Aydın, İzmir Sektörel Denetim Daire Başkanlığı’na Tuncel Atabey, İstanbul Sektörel-1 Denetim Daire Başkanlığı’na Şebnem Pınar Yeşilyurt, Vergi Denetim Kurulu Daire Başkanlığı’na Ayşe Gülçiçek, Vergi Denetim Kurulu Daire Başkanlığı’na İbrahim Karaduman arkadaşlarımız atanmış ve söz konusu atama işlemleri, Camiamız mensuplarına duyurulmuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu’nun; Atanan bu çok kıymetli arkadaşlarımızın, Vergi Denetim Kurulu Yönetim Kapasitesine ciddi değer katacağı yönündeki inancını belirtmesi, kendilerini ayrı ayrı kutlaması ve başarılarının devamını dilemesi, ayrıca da bu bilgi ve birikimi Vergi Denetim Kurulu Yönetiminde değerlendirdiği için, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanı Sayın Muhsin Atçı’ya tebrik duygularını bildirmesini , fevkalade değerli ve önemli gördüğümü, pek sayın Üstatlarım , sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşıyor ve hepimiz adına olmak üzere, yüreğimden gelen takdir, tebrik ve teşekkür duygularımın , Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Pek Sayın Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu tarafından kabulünü diliyorum. En derin sevgi ve saygılarımla. Asım Gezer. İzmir,

07 Temmuz 2024

DEVLET DENETLEME KURULU BAŞKANLIĞINA ATANAN SAYIN SALİH TANRIKULU HAKKINDAKİ DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Salih Tanrıkulu 1974 yılında Ankara Beypazarı’nda doğdu. 1996’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü’nde Başbakanlık Uzman Yardımcısı olarak çalıştıktan sonra, açılan giriş sınavını kazanarak, 32’inci Promosyon mensubu 13 pek kıymetli arkadaşı ile birlikte 15.05.1998 tarihinde Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü’ne başladı. Yeterlik sınavında başarı göstererek 2001’de Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlüğü’ne atandı. ABD Illinois at Urbana Chanpaigne’de Ekonomi dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı.
2006 yılı itibariyle Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörlüğü kadrosuna atandı. Gelir İdaresi Grup Başkanlığı görevinde bulundu. Mesleki faaliyetleri kapsamında OECD ve AB Fiscalis çalışma gruplarında Ülkemizi temsil etti. 2011 yılı itibariyle Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Kurulu’nun diğer denetim kurulları ile birlikte kapatılması ve Vergi Denetim Kurulu’na dönüştürülmesi sonucu Vergi Başmüfettişliği kadrosuna atandı. Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 2013 -2015 yılları arasında Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği (Brüksel) Maliye Müşaviri ve NATO Denetçiler Kurulu Üyeliği yaptı. 2015’de Cumhurbaşkanlığı DDK Üyeliğine atandı. 2017’den Ocak 2023’ kadar Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu. Kasım 2023’ten itibaren DDK Başkan Vekilliği görevini yürüttü. Haziran 2024 itibariyle Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığı görevine atandı.
Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörlüğü kariyer mesleği nedeniyle sınavsız verilen Yeminli Mali Müşavirlik ruhsatına sahip olup evli ve üç çocuk babası. Vergi , Muhasebe ve Denetim Terimleri Sözlüğü kitabının yazarlarından olup İngilizce ve Fransızca bilmekte.
Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığı görevinin, bu güzel ülkemiz için, ne derece önemli olduğu hususu bilinmekte ve görülmekte. Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı pek sayın Salih Tanrıkulu’nun , aynı Camiamız mensubu Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Dr. İsmail İlhan Hatiboğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanı Sayın Muhsin Atçı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı sayın Hasan Kaymak, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Sayın Emre Kartaloğlu ve diğer emsali görevleri üstlenen ekip arkadaşları ile birlikte ve koordinasyon içerisinde fevkalade başarılı olacaklarına inanmakta ve güvenmekteyim.
Bu duygu ve düşünceler içerisinde; Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığı görevine atanan camiamız mensubu pek sayın Salih Tanrıkulu’nu yürekten kutlar, bu güzel Ülkemizin güzel insanları için hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.
Asım Gezer , 11.06.2024

HÜSEYİN BALYALI ÜSTADIMIZIN VEFATINA İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Bilindiği üzere Merkezi Denetim elemanı olarak ,Türkiye Çapında teftiş ve vergi inceleme görevlerini üstlenen, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Kurulu’nun kadro sayısı 800 adet olmasına rağmen; yılda bir kere klasik yazılı ve sözlü sınavlar ile ortalama 15 kişi alındığı, üç yıl süreli çok ciddi eğitim programlarına katılındığı, üçüncü yıl sonunda tekrar klasik yazılı ve sözlü yeterlik sınavlarına tabi tutulmak suretiyle mesleğe kabulü sağlandığı için, ortalama 350 dolu, 450 boş kadro olarak çalıştı. 2011 Yılı ‘nda diğer denetim kurulları ile birlikte kapatılıp Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu’na dönüştürülmesi nedeniyle de ölen üstat veya meslektaşlarımız, aramızdan ayrıldı ve fakat yerlerine yeni katılımlar olamadı.

Bu anlamda, Hüseyin Balyalı Üstadımızın da vefatı sonucu bir kişi daha azaldık. Bu kadar az sayımıza rağmen, hem eski kuşak ve hem de yeni kuşak mensubu Üstat ve meslektaşlarımızın, hem atanmak ve hem de seçilmek suretiyle, bu güzel Ülkemizin güzel insanlarına hizmet anlamında, fevkalade başarılı olduklarını gördük ve gözledik.

Nitekim şu an itibariyle, yeni kuşak mensubu arkadaşlarımızın; Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı , Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanlığı ile Kamu İhale Kurumu gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda kurul başkan yardımcılığı veya üyeliği, genel müdürlük veya genel müdür yardımcılığı, daire başkanlığı, bağımlı veya bağımsız yeminli mali müşavir, ayrıca da çeşitli üniversitelerde Prof., Doç, Dr unvanlı akademisyenlik görevlerini üstlenmek suretiyle fevkalade başarılı hizmet sunmalarından gurur ve mutluluk duyduk. Yeni kuşak mensubu arkadaşlarımızın bu başarılarına karşın, eski kuşak mensubu , Hüseyin Balyalı, Ramazan Gül, Mehmet Pamak, Doç. Dr. Abdullatif Şener gibi, Üstat veya arkadaşlarımızın da ; Millet Vekilliği, Danışma Kurulu Üyeliği, TBMM Bütçe Komisyonu Üyeliği, Maliye Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı görevlerini yapmak suretiyle ,bu güzel Ülkemizin güzel insanlarına hizmet anlamında fevkalade başarılı görevlerde bulundukları hususunu bu vesileyle hatırlamış ve gururlanmış olduk. Belirtilen bu başarılar sadece kamu görevi hizmetleri ile sınırlı olup örneğin 47 ’inci yıl, Mayıs 2024 ay, 428’in Sayısı’na ulaşan Vergi Sorunları Dergimiz ile SÜRYAY Sürekli Yayınlar Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi kurucusu Süleyman Genç, Sözcü Gazetesi Köşe Yazarı ve televizyon yorumcusu Dr. Nedim Türkmen …gibi basın yayın, Sezai Karakoç gibi şair ve edebiyat konularında da fevkalade başarılı Üstat veya meslektaşlarımızın olduğu hususunun bilinmesi gerekir. Bu duygu ve düşünceler içerisinde, TBMM 19. Dönem Milletvekili Hüseyin Balyalı Üstadımıza Allah’tan rahmet , yakınları ve camiamız mensuplarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

İzmir, 12.05.2024 Asım Gezer

MASAK BAŞKANLIĞINA ATANAN SAYIN HASAN KAYMAK HAKKINDAKİ DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Hasan Kaymak

1971 yılında Yozgat Yerköy’de doğdu. 1994’de Ortadoğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Açılan giriş sınavını kazanarak, 28’inci Promosyon mensubu 13 pek kıymetli arkadaşı ile birlikte 01.12.1995 tarihinde Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü’ne başladı. Yeterlik sınavında başarı göstererek 1999’da Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlüğü’ne atandı. 2003 Yılında ABD’de Thunderbird A.G.School Of İnternational Manaagemeent Programında başlamış olduğu Uluslararası İşletme (I-MBA ) alanında Yüksek Lisans Öğrenimini tamamladı.

2004-2006 yılları arasında Maliye Bakanlığı Araştırma ve Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’nda Daire Başkan Vekilliği görevinde bulundu. 2006 yılı itibariyle Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörlüğü görevine atandı. 2006-2012 yılları arasında Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevinde bulundu. 2011 yılı itibariyle Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Kurulu’nun diğer denetim birimleri ile birlikte kapatılması ve Vergi Denetim Kurulu’na dönüştürülmesi sonucu Vergi Başmüfettişliği kadrosuna atandı. Uluslararası Kalkınma konusunda uzmanlaşıp Viyana IMF kurslarına katıldı. 2012-2016 yılları arasında OECD Daimi Temsilciliği (Paris) Maliye Müşavirliği görevini yürüttü. 2016-1012017 yılları arasında Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdür Yardımcılığı Vekilliği, 2017-2019 yılları arasında Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları/Gelir Düzenlemeleri Genel Müdür Yardımcılığı,2021 yılında Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdür Vekilliği, 2021-2023 yılları arasında hem Vergi Konseyi Genel Sekreterliği ve hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı Başmüfettişliği görevlerinde bulundu. Şubat 2024 itibariyle Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı görevine atandı.

Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörlüğü kariyer mesleği nedeniyle sınavsız verilen Yeminli Mali Müşavirlik ruhsatına sahip olup evli ve üç çocuk babası. İngilizce ve Fransızca bilmekte.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı görevinin, bu güzel ülkemiz için, ne derece önemli olduğu hususu bilinmekte ve görülmekte. Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı pek sayın Hasan Kaymak’ın , aynı Camiamız mensubu Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Dr. İsmail İlhan Hatiboğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanı Sayın Muhsin Atçı, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Sayın Emre Kartaloğlu ve diğer emsali görevleri üstlenen ekip arkadaşları ile birlikte ve koordinasyon içerisinde fevkalade başarılı olacaklarına inanmakta ve güvenmekteyim.
Bu duygu ve düşünceler içerisinde; Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı görevine atanan camiamız mensubu pek sayın Hasan Kaymak’ı yürekten kutlar, bu güzel Ülkemizin güzel insanları için hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.

Asım Gezer , 26.02.2024

12 ŞEHİDİMİZE İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Mesleğimiz gereği ve turne görevlerimiz kapsamında, bu güzel Ülkemizin her yöresini görme ve gözleme imkanım oldu. Her yörenin ayrı özelliği ve ayrı güzelliği mevcut. Türk olsun, kürt olsun , laz olsun çerkez olsun, kadimden beri üzerinde yaşayan, kader birliği ve kan bağı olan Anadolu insanlarımızın da ayrı özellikleri ve ayrı güzellikleri mevcut. Mardin ilimize ve turne görevi kapsamında 1980 yılı itibariyle gittiğimde 4 ay, 1985 yılı itibariyle gittiğimde 4 ay olmak üzere toplam 8 ay kalma, görme ve gözleme imkanım oldu. Gerçekten iyi ve güzel insanları vardı. Mardin ili, Derik ilçesi, konuk köyü muhtarı Mahmut bey ; 15 yıl kadar önce telefon etmiş , gözleri açık gitmemesi için ölmeden önce beni görmek istediğini belirtmiş ve Mardin’den İzmir’e gelmişti.

Halen yeminli mali müşavirlik büromdaki dolaplar üzerinde mevcut Mardin görselli boyalı kutucuklar içerisinde leblebi -şeker getirmiş, ben de kendisine Uşak baba tarlasından doğal ve kabuklu bademler vermiştim. 1980 yılı itibariyle konuk köyü’ne gittiğimde arazilerden üçte birinin Ahmet Ağa’ya, üçte birinin Hazine’ye ait olduğunu, kalan üçte birinin de Hazine ile Ahmet Ağa arasında itilaflı ve davalık olduğunu ve dolayısıyla ikamet ettikleri evin altındaki arsa veya arazinin dahi kendilerine ait olmadığını görmüş, fevkalade hakka, hukuka ve adalete uygun şekilde bir rapor yazmak suretiyle her köylü ailesine 300’ er dönüm Hazine arazisi kiralanmasını sağlamıştım. O arazilere sulama imkanı geldiğini , her köylünün ihya olduğunu ve tamamının şükranlarını ve dualarını getirdiğini belirtmiş ve artık ölürken gözlerinin açık gitmeyeceğini beyan ve bildirmişti.

Kendim açısından ve mikro seviyede toprak reformunu gerçekleştirdiğim duygusunu yaşadım ve dolayısıyla Konuk Köyü Muhtarı Mahmut bey ve köylüleri kadar mutlu olmuştum . Aynı yıl içerisinde Mardin Cumhuriyet Başsavcısı, Mardin Defterdarı ve ben olmak üzere Kızıltepe Mal Müdürlüğü’nün (sivil görünümlü ) beyaz otomobili ile Habur Gümrük Kapısı açılışına gitmiş, geç kalmış, dönüşümüz esnasında askerlerin konvoyu beklememiz yönündeki ikazlarına rağmen, sivil araba görünümü ve sivil insanlar olduğumuz inancı ve ısrarımız uyarınca yola devam etmiştik.

Habur-Mardin yolu üzerindeki karakolların boşaltılmış olduğunu ve karşı taraftan konvoy ve asker koruması ile gelindiğini görmemiz ve şoförün endişe yaratan hikayeler anlatması üzerine korkuya kapılmış , ben üzerimde bulunan iş bankasına ait 1.000’er lira tutarlı 10 adet mavi çeklerini yırtmış ve yok etmiş, Mardin Cumhuriyet Savcısı üzerindeki tabancayı (resmi kişiler olduğumuz anlaşılmasın diye ) yol kenarındaki çalılar içerisine atıp atmamak konusunda korkulu anlar yaşamıştık.1985 yılı itibariyle Nusaybin İlçesi’ndeki bir çırçır fabrikasını inceleme kapsamında bir köye gitmiş, muhtar odası veya normal bir kahve yerine çay ve kahvelerin bedava içildiği şıh odasının ve dolayısıyla feodal yapının halen devam ettiğini görmüş ve gözlemiştim. Varmak istediğim şu ki; 1980 yılı’ndan 2023 yılı’na kadar geçen 43 yıldır bu güzel Ülkemiz ve güzel insanları terör belası ile mücadele zorunda kaldı.

Hem maddi , hem manevi ve en önemlisi de insan kayıplarımız oldu. Bilindiği üzere benim de içerisinde bulunduğum 68 kuşağına mensup üniversite gençleri, sağ-sol çatışması içerisine çekildi ve her iki kesimden toplam 5.000 civarında öğrenci ölümleri ile neticelendi ve artık sağ-sol çatışması diye olay ve durum kalmadı. Bu konuda ve geriye baktığımızda 68 kuşağının sağcısı da, solcusu da fevkalade idealist ve iyi insanlardı. Her iki kesimin de ortak durum, amaç ve ideali, çoğunluğu köy ve kırsal yörelerden gelmesi, az sayıdaki üniversiteli olma bilinç ve sorumluluğunu taşıması ve bu ülke için ölesiye mücadele vermeleriydi. Bu anlamda artık nesli tükenmekte olan 68 kuşağının hem solcusunu ve hem de sağcısını çok ama çok seviyorum. Sağ -sol çatışması bittiği halde, bizzat yaşayıp başlangıç hikayesi yukarıda yer alan ve an itibariyle de 12 şehit verdiğimiz terör belasının 43 yıldır devam ettiği bilinmektedir.

Bu acı tablonun başlangıç sebebi, yine bizzat görüp gözleyip yukarıda hikayesini ortaya koyduğum Güneydoğu Yöremizdeki feodal yapının giderilememesi ve dolayısıyla mülkiyet bilincinin yerleştirilememesi olsa da 43 yıldır devam etmesi ve bazen yoğunluğu azalmasına rağmen kesin olarak neticelendirilememesi sebebinin; bu hassasiyet durumundan yararlanıp bu güzel Ülkemizi bölme ve parçalama amaç ve arzusu içerisindeki, yabancı emperyalist güç ve ajanların, tahrik, teşvik ve her anlamda ortaya koydukları açık ve net desteklerinden kaynaklandığı görülmekte ve kanıtlanmaktadır.

Kadimden beri kan bağı içerisinde olup kader birliği yaptığımız Anadolu İnsanları olarak, bu güzel Ülkemizin kıymetini bilmeli , her türlü tuzak ve oyunlara karşı birlik ve beraber olmak suretiyle, 43 yıldır devam eden bu tarif edilemez durumdaki acı tabloya son vermek gerektiğini düşünmekteyim. Bu duygu ve düşünceler içerisinde; 12 şehidimize Allah’tan rahmet, kıymetli ailelerine ve bu güzel Ülkemizin güzel insanlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Asım Gezer

VERGİ SORUNLARI DERGİMİZİN 46. YIL,ARALIK/2023 AY, 423. SAYISINA İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER (2)

Daha önceki iletilerimden birinde; Vergi Sorunları Dergimizi, “TUBİTAK ULAKBİM Veri tabanında AYLIK HAKEMLİ DERGİ” statüsüne kavuşturan kahraman arkadaşlarımıza takdir ve şükran duygularım sunulmuş, bu suretle, ölümler dolayısıyla aramızdan ayrılındığı ve fakat 2011 yılı itibariyle Vergi Denetim Kurulu’na dönüştürüldüğünden artık katılım da olamadığı için, sayısı azalan Camiamız Mensuplarından gelen makale sayılarının da aynı paralelde azaldığı ve yerini, Prof, Doç, Dr. …unvanlı Akademisyenlerden gelen makaleler ile tamamlandığı hususu vurgulanmış ve gerekçelendirilmişti.
46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı Vergi Sorunları Dergimizin ilk sırasındaki makale yazarının hem Camiamız Mensubu Maliye Bakanlığı Eski Gelirler Başkontrolörü ve hem de Ankara Akademisi, Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin temelini oluşturan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Aydın olmasını görmekten fevkalade gurur ve mutluluk duyduğumu, pek sayın Üstatlarım, sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşmak istediğim hususu vurgulanmıştı.
Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü sınavını kazanmak suretiyle Camiamıza katılım başarısı sağlayan Üstat ve arkadaşlarımızın, an ve güncel tarih itibariyle de kanıtlandığı gibi gerek atanmak ve gerekse seçilmek suretiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcılığı, TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavir Odaları Birliği Genel Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı, Pek çok Genel Müdürlük, Genel Müdür Yardımcılığı ve Daire Başkanlığı , pek çok Üniversite kadrolarında Prof, Doç, Dr, unvanı ile yürüttükleri Akademisyenlik görevlerini de en iyi şekilde başardıklarını ve bu güzel Ülkemizin güzel insanları için, kendi görev alanları itibariyle kutsal ve değerli hizmetler sunduklarını görmekten ve gözlemekten fevkalade gurur ve mutluluk duyduğum hususu belirtilmişti.
Bu defa ; Maliye Bakanlığı eski Gelirler Başkontrolörü olarak Camiamız mensubu, Prof. Dr. Selda Aydın’ı , hem 46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı ve hem de 46. Yıl, Aralık 2023 ay, 423 sayılı yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimize art arda makale göndermesi dolayısıyla tekraren olmak üzere yürekten kutlar, bu örnek davranışın, başta Eski Maliye Bakanımız Doç. Dr. Abdullatif Şener, Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Öz ve Sözcü Gazetesi köşe yazarı Dr. Nedim Türkmen olmak üzere çeşitli Üniversitelerde görev yapan diğer Camiamız mensubu Akademisyenlerden de beklendiği hususunu, pek sayın üstatlarım, sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşmak isterim. En derin sevgi ve saygılarımla.

Asım Gezer

46. Yıl 422. Sayılı Vergi Sorunları Dergimize İlişkin Duygu ve Düşünceler

Daha önceki iletilerimden birinde; Vergi Sorunları Dergimizi, “TUBİTAK ULAKBİM Veri tabanında AYLIK HAKEMLİ DERGİ” statüsüne kavuşturan kahraman arkadaşlarımıza takdir ve şükran duygularım sunulmuş, bu suretle, ölümler dolayısıyla aramızdan ayrılındığı ve fakat 2011 yılı itibariyle Vergi Denetim Kurulu’na dönüştürüldüğünden artık katılım da olamadığı için, sayısı azalan Camiamız Mensuplarından gelen makale sayılarının da aynı paralelde azaldığı ve yerini, Prof, Doç, Dr. …unvanlı Akademisyenlerden gelen makaleler ile tamamlandığı hususu vurgulanmış ve gerekçelendirilmişti.

Bu defa; 46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimizin ilk sırasındaki makale yazarının hem Camiamız Mensubu Maliye Bakanlığı Eski Gelirler Başkontrolörü ve hem de Ankara Akademisi, Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin temelini oluşturan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Aydın olmasını görmekten fevkalade gurur ve mutluluk duyduğumu, pek sayın Üstatlarım, sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşmak istedim.

Her insanın artıları, eksileri, duyguları, düşünceleri, zaafiyetleri, hassasiyetleri, idealleri, hayalleri ..vs gibi iç dünyalarının farklı olduğu bilinmektedir.
Bu anlamda ben, Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü sınavını kazanmak suretiyle Camiamıza katılım başarısı sağlayan Üstat ve arkadaşlarımızın, an ve güncel tarih itibariyle de kanıtlandığı gibi gerek atanmak ve gerekse seçilmek suretiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcılığı, TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavir Odaları Birliği Genel Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı, Pek çok Genel Müdürlük, Genel Müdür Yardımcılığı ve Daire Başkanlığı , pek çok Üniversite kadrolarında Prof, Doç, Dr, unvanı ile yürüttükleri Akademisyenlik görevlerini de en iyi şekilde başardıklarını ve bu güzel Ülkemizin güzel insanları için, kendi görev alanları itibariyle kutsal ve değerli hizmetler sunduklarını görmekten ve gözlemekten fevkalade gurur ve mutluluk duyduğum hususunu tekraren olmak üzere belirtmek istiyorum.
Bu duygu ve düşüncelerimi paylaşma vesilesi teşkil eden, 46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimizin ilk sırasındaki makale yazarı Maliye Bakanlığı Eski Gelirler Başkontrolörü , Prof.Dr. Selda Aydın;

1965 yılında Karadeniz Ereğli’de doğdu. 1986’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. ABD Westernn Michigan University Ekonomi Dalında yüksek lisans eğitimini ve Gazi Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamlayarak Maliye Ana Bilim Dalında Doçent oldu. Açılan giriş sınavını kazanarak 1986’da Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü görevine başladı. Yeterlik sınavında başarı göstererek 1990’da Gelirler Kontrolörlüğü görevine atandı. 1996’da Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörü oldu. Çeşitli konularda sertifika programlarını tamamladı. Halen yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimiz’den de görüleceği ve anlaşılacağı üzere, Eski Ankara Akademisi, Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin temelini oluşturan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü ‘nde Prof .Dr. unvanı ile Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Bilimsel makaleleri ve kitabı yayımlanmıştır. İngilizce bilmektedir. Maliye Bakanlığı Eski Gelirler Başkontrolörü , Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Başmüfettişi Doç. Dr. Fazıl Aydın ile evli iki çocuk annesidir.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde ; Maliye Bakanlığı eski Gelirler Başkontrolörü olarak Camiamız mensubu, Prof. Dr. Selda Aydın’ı ,46. Yıl, Kasım 2023 ay, 422 sayılı yukarıdaki Vergi Sorunları Dergimize makale göndermesi dolayısıyla yürekten kutlar, bu örnek davranışın, başta Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Öz ve Sözcü Gazetesi köşe yazarı Dr. Nedim Türkmen olmak üzere çeşitli Üniversitelerde görev yapan diğer Camiamız mensubu Akademisyenlerden de beklendiği hususunu, pek sayın üstatlarım, sevgili dostlarım ve kıymetli meslektaşlarım ile paylaşmak isterim. En derin sevgi ve saygılarımla. Asım Gezer

Cumhuriyetimizin Yüzüncü Kuruluş Yıl Dönümü

Bu Dünya insanları için, imparatorluk varisi olmanın ayrıcalık teşkil ettiğini düşünmekteyim. Bu anlamda, hem Osmanlı İmparatorluğu varisi ve hem de bu güzel Ülkemiz mensubu olmaktan onur ve gurur duymaktayım.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde; Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını yürekten kurlar, gelecek kuşaklarımızın da Cumhuriyetimizin yeni yüzyıl kuruluşlarını, aynı ve en yoğun coşkular içerisinde kutlayacaklarından emin olduğumu, bildirmek istiyorum. En derin sevgi ve saygılarımla. 29 Ekim 2023

‘………

Pek sayın Üstatlarım ve sevgili dostlarım ile kıymetli meslektaşlarım;                                                                                                                                                                                             Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl kutlamalarına ilişkin aynı duygu ve düşünceleri paylaştığımız halde , yukarıdaki iletim konusu mesaj metninin, hukuk diliyle ruhu yerine lafzı ön plana çıkartmak suretiyle  yanlış anlama veya anlaşılma ihtimalini gidermek için aşağıdaki ek bilgi ve açıklamaların yapılmasına gereksinim duyulmuştur.

Zira sizi ,   bu güzel Ülkemize katkınız ve yaratıcılığınız  dolayısıyla  çok seviyor, sayıyor ve fevkalade önemsiyorum. En önemsediğim hususlardan birinin  de yanlış anlaşılma durumu olduğunu  belirtmek isterim.

Bilindiği üzere ve yaşam tarzım itibariyle siyaset ile hiç ilgilenmem.  Yürütmekte olduğum yeminli mali müşavirlik faaliyeti dışında, hangi iktidar olursa olsun, gerek atanma ve gerekse seçimle olmak üzere, millet vekilliği dahil hiçbir görevi kabul etmeyeceğim hususunu belirtmek isterim .Kimseye görüş empoze etmediğim gibi , her kişi, kesim veya düşünceye karşı, sevgi ve saygı anlayışı içerisinde ve aynı mesafede bulunmaktayım.

Ben 1971-1975 yılları arasında Ankara Hukuk Fakültesi arkasındaki Kredi Yurtlar Kurumu Cebeci Öğrenci Yurdu’nda kaldım. Cebeci Öğrenci Yurdu’nun 152 öğrencisi ile birlikte 1975 Haziran ayı itibariyle Mamak Askeri Ceza Evi’nde yattım.  O yıllar itibariyle Cebeci  ve ODTÜ  en anti emperyalist ve tam bağımsızlık ruhu taşıyan öğrenci kesimlerinden oluşmaktaydı.  Bu anlamda benim laiklik ve bağımsızlık  anlayışım ile işgalci ve emperyalist ülkelere karşı canla, başla savaşan Mustafa Kemal ve kahraman arkadaşlarının kurduğu  cumhuriyet ilkelerine bağlılık ve bu güzel Ülkemizi olağanüstü sevme konusunda  hiçbir tereddüt olmaması gerektiğini düşündüğüm ve bu konuda öz güvenim de tam olduğundan, bu güzel Ülkemiz geçmişinin sadece yüzyıl başlangıcından değil Osman Gazi’nin Bilecik’i Merkez yapmak suretiyle Osmanlı İmparatorluğu’ nun ilk kurulduğu 1299 tarihine dayandığı, bu anlamda en kalıcı ve  ilelebet payidar kalacak olan bir devlet ve  ülke mahiyetinde olduğunu belirtmek istemiştim. Geçmişe baktığımızda Roma İmparatorluğu bir İtalyan için, Rus İmparatorluğu (Çarlığı) bir Rus için, Çin İmparatorluğu bir çinli için, Avusturya İmparatorluğu bir Avusturya’lı için,  İngiliz Birleşik Kırallığı bir İngiliz için, Japon İmparatorluğu bir japon için,  ne anlam ifade ediyorsa, Osmanlı İmparatorluğu da bu güzel Ülkeyi seven insanlar için aynı anlamı ifade etmelidir diye düşünmekteyim . Zira Atatürk ve arkadaşları tarafından işgalci ve emperyalist ülkelerden kurtarılan ve bizlere teslim edilen bu güzel Ülkemizin gözbebeği durumundaki  İstanbul ile Ayasofya Camii daha önce de 1453 yılı’nda Fatih Sultan Selim tarafından kurtarılmış ve atalarımız tarafından sahiplenmişti. Netice itibariyle ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl kutlamaları vesilesiyle bu güzel ülkemiz geçmişinin  Rusya, Çin, İngiltere, Avusturya ve İtalya ve Japonya  ..gibi çok az ülkeye nasip olan,  bin yıllık İmparatorluk kuruluşuna dayandığı ve dolayısıyla binlerce yıl daha kalıcı olduğu vurgusunu yapmak istemiştim..

Bu anlamda;  bu güzel Ülkemizin  değer ve kazanımlarına sahip çıkmak, kıymetini bilip sonsuza kadar yaşaması ve yaşatılmasını  sağlamak  hususunda, öz ve esas itibariyle aynı duygu ve düşünceleri paylaştığımız halde, şekilsel ve duygusal cümlelerden kaynaklanan yanlış anlamaları tamamen ortadan kaldırmak ve bu konuda kafamın rahatlamasını temin ve beni daha iyi tanımanıza  imkan sağlamak bakımından,  kendi kendimi anlatan 27 Ekim 2007 tarihli öz geçmiş ve anlayış hikayemin ek olarak ibrazında yarar ve isabet olduğu düşünülmüştür.

Bu ek bilgi ve açıklamalarımı,  68 kuşağına mensup hassasiyetim kapsamında, nezaket ve anlayış içerisinde değerlendireceğinizden emin olduğumu bildirmek isterim.

………….”

1-) ÖZGEÇMİŞİ:

15 Ocak 1954 Uşak, Sivaslı, Eldeniz Köyü doğumlu. İlk ve orta öğrenimini sırasıyla Eldeniz Köyü, Sivaslı İlçesi ve Uşak’ta tamamladı. 1971 yılında girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Gazi Üniversitesi) Ekonomi-Maliye Bölümü’nden 1975 yılında iyi derece ile mezun oldu. 1976 yılında Türkiye Vakıflar Bankası Müfettiş Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Stajyer Milli Emlak Kontrolörlüğü sınavlarını kazandı. 144. dönem yedek subaylık görevi sonrasında Türkiye Vakıflar Bankası Müfettiş Yardımcılığı görevinde bulundu. 1978 yılında Banka Müfettiş Yardımcılığı görevinden istifa edip Maliye Bakanlığı Stajyer Milli Emlak Kontrolörlüğü görevine başladı. 1981 yılında yeterlik sınavını kazandı ve Milli Emlak Kontrolörü oldu. Vergi konusunda da uzmanlaşmak amacıyla 1982 yılında Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü sınavını kazandı ve ( daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müfettişliğine dönüştürülen ) Milli Emlak Kontrolörlüğü görevinden istifa etmek suretiyle Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü görevine başladı. 1985 yılında yeterlik sınavını kazandı ve Gelirler Kontrolörü unvanını aldı. 1992 yılında Gelirler Baş kontrolörü oldu. 1971 yılından itibaren kesintisiz yazılarını izlediği Çetin Altan’dan etkilendi. Çetin Altan’ın deyimiyle; Hazineden geçinen sınırsız yetkili sınırlı sorumlu önemliler sınıfından, her gün boğanın boynuzlarından tutup dize getirmek suretiyle çıplak hayatta geçimini sağlamaya çalışan sınırlı yetkili sınırsız sorumlu önemsizler sınıfına dahil olmak üzere, 15.05.1995 tarihinde ( daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Baş Müfettişliğine dönüştürülen ) Maliye Bakanlığı Gelirler Baş Kontrolörlüğü görevinden istifa etti ve Yeminli Mali Müşavirlik görevine başladı. 18.05.1995 tarihi itibariyle Yeminli Mali Müşavir Mehmet Bilici ve Yeminli Mali Müşavir Ömer Ünsal Ersen’in de ortak olduğu, Gezer Yeminli Mali Müşavirlik Limitet Şirketi’ni kurdu. Halen İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası’na kayıtlı olarak İzmir’de görev yapmakta.
1985 Yılında Beta Basım Yayım Dağıtım A.S. tarafından “Matrah Tespitleri” adli kitabi yayımlandı. Çeşitli gazete ve dergilerde makale ve yazıları yayımlandı.
Evli ve iki çocuk babası.
Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Derneği ve Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Vakfı Üyesi. Franz Kafka hayranı.

2-) DÜŞÜNCE YAPISI:

Sevgi, saygı ve hoşgörü anlayışını taşıdı. 68 kuşağı olarak sol ve sosyalist düşünceyi benimsedi. Bu anlayış ve düşünce içerisinde bulunmasında, doğa ve toprakta yetişmesi ile 1971-1975 arası Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Ankara Cebeci (Hukuk) Yurdu’nda kalmasının etkisi oldu. Bu gün ise İslami değerler de dahil olmak üzere , sosyalizmden, sosyal adalet ve hümanizm; liberalizmden de, müteşebbis zihniyet, yaratıcılık, rekabet,… vs. gibi her politik sistemin iyi yönlerinden faydalanılması ve uygulanılmasında, hem insan mutluluğu ve hem de ülke gelişimi için yarar ve isabet olduğunu düşünmekte. Türk idari yapısında ‘önce insan yerine önce devlet’ anlayışı hakimdi. Her kamu görevlisi kendisini devletin temsilcisi olarak görmekteydi. Bu anlayış sonucu, Türk insani için hep korku ve endişe yaratıldığını gözledi. Kendi gençliğinde kominizm tehlikesi var dendi, bu gün gelinen noktada ise irticai tehlikeler ön plana alındı.  Asıl tehlikenin, İstanbul depremi ya da küresel ısınmadan kaynaklanan çölleşme ihtimali olduğu hususu hep göz ardı edildi. Kendisi sosyalist düşünceler içerisinde yetişmesine rağmen, dindar insanları da çok sevdi ve saygı duydu. Zira, sabah namazını kaçırmayan merhum babası ile 56 yasındaki agabeyisinin, hiç kötülük taşımayan, topluma faydalı, dürüst ve iyi insanlar olduğunu gördü. Dindar bir denetim elemanı olan arkadaşının, PTT alındı  makbuzlarını harcırah belgesine ekleyip parasını alma yerine, özel telefon görüşmesine karşılık olmak üzere yırtıp imha etmesi ve bu suretle vicdani denge sağlaması seklindeki dürüstlüğünü takdirle izledi. Mesleki teftiş ve inceleme görevleri dolayısıyla Türkiye’nin her tarafına gitti, deniz, güneş, coğrafi ve stratejik konum itibariyle mevcut potansiyelini gördü ve hep iyimser oldu. Türkiye’nin laik, sosyal ve demokratik hukuk devleti ilkelerinden vazgeçmeyeceği ve dolayısıyla suni yaratılan kominizm  korkusu boşa çıktığı gibi hiçbir şekilde irticai bir tehlikenin de olmadığı kanaatini taşıdı. Bu anlamda, üniversitelerde kılık kıyafet serbestisi sağlamanın, gerginliklerin azaltılması ve toplumsal enerji kaybının önlenmesi yönüyle fayda ve isabet olduğunu düşündü.

3-) GÖREV ANLAYIŞI:

Bilerek, inanarak, ikna olarak ve vicdani kanaat içerisinde is yapılması ilkelerini benimsedi ve uyguladı. Gerek Maliye Bakanlığı Denetim Elemanlığı ve gerekse Yeminli Mali Müşavirlik görevlerini kapsayan 1978-2008 arası 30 yıllık süre içerisinde düzenlediği toplam 2000 (iki bin) civarındaki raporların tamamını bu anlayış ve prensipler çerçevesinde tamamladı. Hatayı, bir başka hatalı işlem ile örtme yerine, zaman ve maliyeti ne olursa olsun , en doğru şekilde düzeltilmesi anlayış ve uygulamasını benimsedi. Kısa vadeli sıkıntılara rağmen doğrunun hep ayakta kalacağı ve en sonunda mutlu olunacağı tavsiye, uygulama ve öngörüsünde bulundu. Herhangi bir suiistimal durumunda ise gerekli tedbirleri almaktan çekinmedi. Bu konuda can güvenliğini dahi tehlikeye attığı anlar oldu. Ve netice itibariyle bu site içerisinde görüntüsü de mevcut olan MANİFESTO 2000 öngörü ve ideallerine bağlı kalmaya çalıştı. Geleneksel yılbaşı takvimleri ile de yinelediği gibi , MANİFESTO 2000 ÖNGÖRÜ VE IDEALLERI’nin bütün toplum ve hatta dünya insanlığı için gerçekleşmesi temenni ve dileğinde bulundu.

4-) EN ETKİLENDİĞİ OLAY:

68 kuşağı öğrencilerinden biri olarak Ankara Mamak Askeri Ceza ve Tutuk Evi’nde 152 öğrenci ile birlikte 15 gün gözaltında kalması, bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü Yıkıcı Daireler Başkanlığı nezdinde olumsuz sicilinin olduğunu, söz konusu olumsuz sicilin yazılısını kazandığı denetim elemanlığı sınavlarında sözlü sonuçlarını etkilediğini öğrenmesi ve kendisini George Orwel’in 1984 adli kitabında fişlenen ve sürekli takip edilen kişi gibi hissetmesi, bu durumun ortaya çıkması ve kamu görevinden atılması ihtimaline karsı on yıllar boyunca stres ve korku içinde yasaması. (Bu olay, !970’li yıllar ile bugünkü ortamın kıyaslanması, Türkiye demokrasisinin geldiği noktanın ortaya konması, ayni zamanda benzeri olumsuz siciller yüzünden mağdur olup da mağduriyetinin sebebini fark edemediği için mağduriyetini gideremeyen insanların yasadığı acıların paylaşması amacıyla kaleme alınmıştır).

1975 yılı Haziran ayının  son haftasıydı. Üniversite birinci sınıftan itibaren hiç ikmale kalınmamış ve iyi derecelerle geçilmişti. Ve hatta o yüzden ikinci sınıfta Türk Eğitim Vakfı’nın okulu için tahsis ettiği karşılıksız dört burstan biri kendisine verilmiş ayrıca iki burs ve bir kredi daha çıkmıştı. 68 kuşağının bu günün gençleri gibi olmayan etik değer anlayışı gereği, sadece bir tanesi alınmalı, kalan üç burs ve kredi ise diğer ihtiyacı olan öğrenci arkadaşlarına verilmeliydi. Is garantisi olsun düşüncesiyle karşılıksız Türk Eğitim Vakfı bursu yerine, 350 liralık Vakıflar Genel Müdürlüğü bursu tercih edilmiş ve diğerleri alınmamıştı. Gece çalışmasını pek severdi. Hatta sabahlara kadar çalıştığı zamanlar çok olurdu. Eldeniz Köyü’nde bulunduğu zamanlar, saat on iki ya da bire kadar kahvehanedeki diğer köylüleri ile birlikte o tarihteki ‘Bizim Radyo’ adlı kanalın ateşli yayınlarını dinler 8 m2 büyüklüğündeki küçük odasına gelir, çoğu zaman sesli olmak üzere sabaha kadar siyasi veya edebî kitap okur ya da ders çalışır , sabah güneşi ile birlikte köy yakınındaki keçi çadırlarına gider süt veya pekmezli yoğurt içer ve aksama kadar da uyurdu. Seçimler yapılmış, İsmet İnönü’den sonra, değişmez ikili durumundaki Demirel yerine Ecevit Hükümeti henüz kurulmuştu. Resmi daireler için yarım gün uygulanan cumartesi tatili tam gün olarak değiştirilmişti. O gün Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı Ankara Hukuk Fakültesi arkasındaki Cebeci öğrenci Yurdu’nun zemin katındaki kütüphanesinde, gece saat üç otuza kadar çalışılmış , ikinci katındaki çelik elbise dolapları ile bölünmüş haldeki altı, toplam olarak da on iki kişilik odasına çıkılıp yatılmıştı. Sabah saatlerinde gürültü ve çatışma sesleri ile uyandı. Giyindi ve aşağıya indi. Bazen öğrenciler polisleri püskürtmekte, bazen de polisler öğrencileri kovalamaktaydı. Savaş halini andıran yerin kuzey tarafı Ankara Hukuk Fakültesi ‘nin arka bahçe ve duvarı, batı tarafı Cebeci Yurdu’nun kız bölümü, güney tarafı da Cebeci Yurdu’nun erkek bölümü ile çevrili olup sadece doğu istikametindeki Siyasal Bilgiler Fakültesi ile kesişen yol tarafı açık bulunmaktaydı. Cebeci’ye çıkılabilecek yol tarafının tamamı polis ve panzerler ile kuşatılmıştı. Yatakhane katlarına çıkış da yasaklanmıştı. O kavga ve karmasa içerisinde polis güçlerinin de zor kullanması sonucu, bitişik durumdaki kız yurduna sığınmak zorunda kalındı. Öğrencilerden bazıları kız yurdundaki masa ve sandalyeleri giriş kapısının arkasına dayamış ve barikat kurmuştu. Üç saate yakın süre, giriş kapıları barikat ile kapatılan kız yurdunda kalındı. Ve neticede kapı ve barikatlar kırılıp bütün öğrenciler polis otobüslerine bindirildi. O andan itibaren cop darbeleri başladı. İki dersi kalmıştı. Kavga ve çatışmanın nasıl ve ne zaman başladığını bilmiyordu. Gece üç otuza kadar ders çalışmış ve gürültü ile uyanmıştı. O halde, kendisi serbest bırakılacak ve takip eden üçüncü gündeki sınavına yetişecekti. Hep bunu anlatmaya çalıştı ve sınavına yetişeceği konusundaki ümidini hiç kaybetmedi. Emniyet Müdürlüğünde kimlik tespitleri yapılıp ön ifadeler alindi. Tekrar otobüslere binildi. Cop darbeleri hep devam etti. O tarihte Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yılmaz Güney …gibi siyasi kişiliklerin de kaldığı en ünlü durumdaki Mamak Askeri Ceza ve Tutuk Evine gelindi. 152 öğrencinin öncelikle saç ve sakalları kesildi. Havalandırma sahasına bakan uzun koğuşlardan birine yerleştirildi. Her koğuş için bir sorumlu seçildi. Her gün altıda kalkılır, sayım yapılırdı. sayım esnasında, baslar takip eden tutukluya çevrilir ve yüksek sesle mevcut olduğu bildirilirdi. Eğer sesi az çıkarsa jandarma cop darbesi takviye olurdu. Battaniyeler çarşafsızdı ve belki yüzlerce kişi tarafından kullanılmıştı. Sıkıyönetim ilan edilmişti ve on beş gün gözaltında tutma süresi vardı. Sınavlarına katılabilme konusundaki ümitlerini halen kaybetmemişti. Belki sınav için götürülüp tekrar getirilebilirdi. Ancak kendisi için önemli olan sınav ve okul bitirmenin bir başkası ve özellikle de sıkıyönetim komutanları için hiç önemli olmadığı durumunu gördü. Her gün birer saat havalandırma sahasına çıkılır ve hızlı adımlarla yürünürdü. Ve nihayet on beş günlük süre dolmuştu. Bir gün öncesi banyo imkanı tanındı. Sıkıyönetim Mahkemesine çıkıldı. 152 kişiden tamamı için takipsizlik kararı verildi. Bu hadise dolayısıyla Haziran yerine Eylül 1975 mezunu olmuştu. Okul bitiminde T.C. Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavının ikinci sırada kazanılması üzerine, denetim elemanlığı sınavlarında torpil olmadığı gözlenmiş ve dolayısıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü’ndeki burs karşılığı mecburi memuriyet görevine başlanmamış ve bursun geri ödenmesi kararına varılmıştı. Ancak, ilk girilen denetim elemanlığı sınavlarında, yazılı bölümü kazanılmakta sözlüden dönülmekteydi. Girdiği denetim elemanlığı sınavlarından birinde kurul başkanı tarafından, kendisinin de içinde bulunduğu on iki kişinin hem yazılı hem sözlü sınavını kazandığı gayri resmi olarak açıklanmış ancak resmen açıklanabilmesi için MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) raporunun beklendiği bildirildi. O an fark etti ki, daha önceki denetim elemanlığı sınavlarının sözlü bölümlerinden MİT raporu yüzünden dönmüştü. Suçsuzluğu gerçek olduğuna göre inandırması kolay olurdu. Hemen Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gitti. Emniyet Genel Müdürü Metin Dirimtekin ile görüşmek istediğini bildirdi. Konu anlatıldı. Memurlar anlayış gösterdi. Emniyet Genel Müdürü Metin Dirimtekin tarafından çok iyi karşılandı. Çay ikram edildi. Gece üç otuza kadar ders çalıştığını, gürültü ile uyandığını, çatışma ortasında kaldığını ve suçu olmadığı gibi iki sınava giremediği için Haziran yerine Eylül’de mezun olmaktan dolayı mağdur olduğunu, asil mağduriyetinin, girdiği denetim elemanlığı sınavları yazılı bölümlerinin tamamını kazandığı halde MİT soruşturması kapsamında olumsuz sicil bildirimi yüzünden sözlü sınavlarından döndürülmesi seklinde meydana geldiğini, çok açık ve net bir şekilde izah etti. Emniyet Genel Müdürü Metin Dirimtekin inandı ve ikna oldu. Yıkıcı Daireler Başkanını çağırdı. İsim vermek suretiyle bu gence inandığını ve bundan sonraki sicil bildirimlerinde olumlu rapor gönderilmesi gerektiğini bildirdi. İki gün sonra söz konusu sınav sonucu resmen açıklandı ve kazandığını öğrendi. Ayni süre içerisinde girilen bir başka denetim elemanlığı sınavının da hem yazılı hem sözlü bölümü kazanıldı. Demek ki, Yıkıcı Daireler başkanı, Emniyet Genel Müdürü Metin Dirimtekin’in talimatına uymuş ve Asım Gezer’in denetim elemanı olarak görev almasına sicil yönüyle engel bir hal olmadığı hususu bildirilmeye başlanılmıştı. Bu durum, Asim Gezer’in yıllarca sakladığı korkulu rüyası oldu. Mamak Askeri Ceza ve Tutuk Evinde 15 gün kaldığı 1975 yılı Haziran ayından yedi yıl sonrasına rastlayan 1982 yılında Resmi Gazete’de ismini görmüş ve kan ter içinde kalmıştı. 152 kişinin takipsizlik kararına savcı tarafından itiraz edilmiş, Devlet Güvenlik Mahkemesi ve Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararı uyarınca konu Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gitmiş ve Uyuşmazlık Mahkemesi kararı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Konu hep kendisini takip etmekteydi. Eski mağduriyetlerinin bir şekilde tekrarlamasından endişe duyardı. endişe ve korkuları yüzünden ‘Das Kapital’, ‘Felsefenin Temel İlkeleri’ , Nazım Hikmet Şiirleri..…vs gibi köyünde bulunan üç çuval içerisindeki kitaplarını yakmak zorunda kalmıştı. İste, 68 kuşağı bu korku, endişe ve şartlar içerisinde yasadı. İster sağ, ister sol olsun . tamamı idealist ve iyi insanlardı.  çok kitap okudu ve sosyal yönden iyi yetişti..  Zira, bu günkü gençlik gibi enerjilerini tüketen bilgisayar ve internet ortamı yoktu. 68 kuşağı sadece ideolojik kitaplar değil ayni zamanda Tolstoy, Dostoyevski, Gogol, Turgenyev, Montaigne, Kafka, Albert Casus, Hemingway, Steinbeck, Çarles Dickens Heinrich Böll… vs gibi edebi kitaplar da okudu. Türkiye’mizin bu noktaya gelmesinde 68 kuşağının olumlu katkıları çok oldu. 68 kuşağının yasadığı sıkıntılar artık geride kaldı. O sıkıntılar, ‘Babam ve Oğlum’ gibi izleyenleri gözyaşına boğan filmler yarattı. 68 kuşağından biri olan Orhan Pamuk, Dostoyevski ile kıyaslanır noktaya geldi. Türkiye ve Türk Dili için çok önemli olan, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanma başarısını gösterdi. 68 kuşağı askeri darbe ve ihtilaller gördü. Yaser Arafat başkanlığındaki Filistin Kurtuluş Örgütü’nün kuruluş ve mücadelesi, Kıbrıs çıkartması, Yılmaz Güney olayı, Iran-Irak savası, Gorbaçov’un başarılı politikası sonucu kansız ve tarihi binalara da zarar vermeden Berlin Duvarı’nın yıkılısı ve kominizmin çöküşü, 11 Eylül Terörü, Afganistan ve Irak işgali, Gorbaçov’un aksine kan, gözyaşı ve tarihi binaların yıkımına sebep olan baba-oğul Bush dönemi…vs. gibi tarihi olaylar yaşadı ve gördü. Ve Asim Gezer o korku ve endişe dolu günlerini geride bıraktı. On yıllarca olumsuz etkilendiği ya da olumsuz etkilenebileceği endişesini taşıdığı, Mamak Askeri Cezaevi anılarını artık anlatabilmekte ve Türk Demokrasisinin gelişimi yönüyle mutlu olmakta. Bu duygu ve düşüncelerin paylaşılması dileğiyle.

İzmir 27 EKİM 2007

………’

En derin sevgi ve saygılarımla. Asım Gezer

VERGİ USUL KANUNU’NUN SAHTECİLİK SUÇ VE CEZALARINA İLİŞKİN 359. MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN

VERGI – MUHASEBE
VERGI USUL KANUNU’NUN SAHTECILIK SUÇ VE CEZALARINA ILISKIN 359. MADDESINDE YAPILAN DEGISIKLIKLERIN TÜRK CEZA KANUNU PERSPEKTIFINDEN INCELENMESI VE DEGERLENDIRILMESI

Yazar: Asim GEZER*
Güngör GEZER**
E-Yaklasim / Nisan 2008 / Sayi: 184

I- GIRIS
Bilindigi üzere, 26.09.2004 tarihinde kabul edilen ve 1 Haziran 2005 tarihi itibariyle yürürlüge giren 5237 sayili Türk Ceza Kanunu’nda hapis ve adli para cezasi olmak üzere iki tür ceza öngörülmüs olup söz konusu Kanun’da eski Türk Ceza Kanunu’nun aksine agir hapis cezasina yer verilmemistir. 5237 sayili Türk Ceza Kanunu’nda agir hapis cezasina yer verilmemis olmasi, bu Kanun’un 5. madde hükmü nedeniyle elestirileri de beraberinde getirmistir. Elestiriler özellikle Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi etrafinda yogunluk kazanmistir. Vergi Usul Kanunu’nun 359. madde hükmünün (a) ve (b) fikralari arasinda, hapis cezasinin paraya çevrilmesi bakimindan, agir suça hafif ceza; hafif suça agir ceza verilmesi sonucunu doguracak yöntem farkina dikkat çekilmis, (b) fikrasinda yer alan cezalar bakimindan ertelemenin mümkün hale geldigi belirtilmistir. Sahte veya muhteviyati itibariyle yaniltici mahiyette belge düzenleme ya da kullanma fiilleri için öngörülen  213 sayili VUK. 359. madde (a) ve (b) fikra hükümlerinin 31.12.2006 tarihine kadar yürürlükteki haliyle devam edecegi hususu vurgulanmis, erteleme ve paraya çevirme imkanini kaldirmak bakimindan onsekiz aylik taban ceza yerine iki ile dört yil arasinda hapis cezasi verilmesi uygulamasina degismez hükümler seklinde ve kesin olarak baslanilmasi gerektigi yönünde önerilerde bulunulmustur. Çesitli yazarlar tarafindan yapilan elestiriler ile kendi elestiri ve önerimizi de kapsayan ayrintili bilgi daha önceki makalemizde[1] mevcut bulundugundan tekrarlanmamistir.
Yukarida kisaca degindigimiz elestiri ve öneriler dikkate alinmis ve 22 Ocak 2008 tarihinde, Meclis te kabul edilen, 08 Subat 2008 gün ve 26781 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 5728 sayili Kanun ile 213 sayili VUK’un 359. maddesinde hapis cezalarini artiran düzenlemelere gidilmistir. Bu yazimiz kapsaminda, VUK. m.359’da yapilan degisiklikler ve bu degisikliklerin yeterli olup olmadigi, elestirilere ne ölçüde cevap verdigi hususu üzerinde durulacaktir. Konunun daha iyi anlasilmasini temin bakimindan, söz konusu degisiklikleri 5237 sayili TCK’nin 5, 45, 49, 50, 51 ve 52. madde hükümleri ile birlikte degerlendirmek gerekmektedir.
II-TCK’NIN ILGILI HÜKÜMLERI
TCK’nin 45. maddesinde hapis ve adli para cezasi olmak üzere iki tür ceza öngörülmüs olup 49. maddesinde süreli hapis cezasinin alt ve üst sinirlari gösterilerek, hükmedilen bir yil veya daha az süreli hapis cezasinin kisa süreli hapis cezasi oldugu belirtilmistir. Yine TCK’nin 50. maddesinin 1. fikrasinin (a) bendi geregince adli para cezasi, kisa süreli hapis cezasina seçenek yaptirimlardan birisi olarak öngörülmüs bulunmaktadir. Yani, suçlunun kisiligi, sosyal ve ekonomik durumu, yargilama sürecinde duydugu pismanlik ve suçun islenmesindeki özellikler göz önüne alinarak, bir yil veya daha az süreli hapis cezasi (kisa süreli hapis cezasi) adli para cezasina çevrilebilecektir.
TCK’nin 51. maddesinde ise hapis cezasinin ertelenmesi hükme baglanmis, ertelemenin hukuki niteligi ve uygulama kosullarina iliskin düzenlemelere yer verilmis bulunmaktadir. Söz konusu hükme göre, iki yil veya daha az süreyle hapis cezasina
mahkum edilen kisinin cezasi ertelenebilecektir. Fiili isledigi sirada onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisiler bakimindan sürenin üst siniri üç yil olarak öngörülmüs bulunmaktadir. Maddeden de açikça anlasildigi gibi, onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisilerin üç yil veya daha az süreyle ve onsekiz yasini doldurmus veya altmisbes yasini bitirmemis olan kisilerin ise iki yil veya daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilmeleri halinde aldiklari cezalar ertelenebilecektir.
TCK’nin 52. madde hükmü uyarinca asgari bes gün ile azami yediyüzotuz gün (iki yil) arasinda belirlenen tam gün sayisinin, bir gün karsiligi olarak takdir edilen miktar ile çarpilmasi suretiyle, hükmedilen hapis cezalari paraya çevrilebilecektir.
Yukarida belirtilen madde hükümleri, VUK’ta yapilan degisikliklerle birlikte degerlendirildiginde, degisikliklerin ne ölçüde yeterli oldugu daha açik bir sekilde ortaya çikacaktir.
III- DEGISIKLIKLER YETERLI MI?
A- VUK’UN 359/A MADDESI AÇISINDAN KONUNUN DEGERLENDIRILMESI
VUK’un 359/a maddesinde yapilan degisiklikle, alti ay olan taban ceza, bir yila çikarilmistir. Alti aylik taban cezanin bir yila çikarilmasi yönündeki degisiklige paralel olarak, ‘…Hükmolunan hapis cezasinin para cezasina çevrilmesinde, hapis cezasinin her bir günü için, sanayi sektöründe çalisan 16 yasindan büyük isçiler için …yürürlükte bulunan asgari ücretin bir aylik brüt tutarinin yarisi esas alinir ve hükmolunan para cezasi ertelenemez…’ seklindeki hüküm de madde metninden çikarilmistir. Kanun koyucu, taban ceza süresini artirmak ve hapis cezasinin para cezasina çevrilmesinde izlenecek yönteme iliskin hükmü madde metninden çikarmak suretiyle hapis cezasinin adli para cezasina çevrilmesini önlemek istemistir. Hapis cezasinin paraya çevrilmesinde izlenecek yönteme iliskin hükmün metinden çikarilmasiyla, elestirilerin de odagi olan, VUK. m.359’un (a) ve (b) fikralari arasindaki paraya çevirmede izlenen yöntem farkina son verilmistir. Böylece, ceza hukukunun genel kabul görmüs kurallarindan birisi olan, agir suça agir ceza; hafif suça hafif ceza ilkesine uyum saglanmis bulunmaktadir.
Söz konusu bu degisiklikten önce, VUK’un 359/a maddesinde suçlar için öngörülen hapis cezalarinin paraya çevrilmesi mümkün oldugu gibi paraya çevrilmeyen hapis cezalari da ertelenebilmekteydi. Acaba söz konusu degisiklikler, hapis cezasinin paraya çevrilebilmesini ve paraya çevrilmeyen hapis cezalarinin ertelenebilmesini önleyebilmis midir veya ne ölçüde önleyebilmistir?
Yukarida belirtilen degisiklikler 5237 sayili TCK’nin 5, 51 ve 52. maddeleriyle birlikte degerlendirildiginde, yapilan degisikliklerin VUK’un 359/a maddesinde belirtilen suçlari isleyenler hakkinda hükmolunan hapis cezasinin paraya çevrilmesini kismen önledigi, paraya çevrilmeyen hapis cezalari bakimindan ertelemenin ise eskiden oldugu gibi devam ettigi sonucuna varilmaktadir.
1- Hapis Cezalarinin Paraya Çevrilmesi Yönüyle
TCK’nin 52. madde hükmü uyarinca asgari bes ve azami yediyüzotuz gün (iki yil) arasinda belirlenen tam gün sayisinin, bir gün karsiligi olarak takdir edilen miktar ile çarpilmasi suretiyle hapis cezalarinin paraya çevrilmesi mümkündür. Bu hükmün TCK’nin 5. madde hükmüyle birlikte degerlendirilmesi durumunda, ‘…defter ve kayitlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu islemlerle ilgisi bulunmayan kisiler adina hesap açanlar veya defterlere kaydi gereken hesap ve islemleri vergi matrahinin azalmasi sonucunu doguracak sekilde tamamen veya kismen baska defter, belge veya diger kayit ortamlarina kaydedenler, defter, kayit ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyati itibariyle yaniltici belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar…’ hakkinda hükmolunan bir yil ile iki yil arasindaki hapis cezalarinin paraya çevrilmesi imkaninin hala devam ettigi sonucuna varilabilecektir. Iki yildan fazla hükmolunan hapis cezalarinin ise paraya çevrilmesi mümkün degildir.
Türk Ceza Kanunu’nun açik hükmü karsisinda paraya çevrilen hapis cezasinin ertelenmesine imkan bulunmamaktadir. Kanun koyucu ertelemeyi sadece hapis cezalari için öngörmüstür.
2- Hapis Cezalarinin Ertelenmesi Yönüyle
TCK’nin 51. maddesine göre isledigi suçtan dolayi iki yil veya daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilen kisinin cezasi, maddede öngörülen kosullarin gerçeklesmesi durumunda ertelenebilecektir. Onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisiler bakimindan üst sinir üç yil olarak öngörülmüs bulunmaktadir. Yani, onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisilerin üç yil veya daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilmesi durumunda mahkum olduklari cezanin ertelenmesi mümkün olabilecektir. Bunun için gerekli sartlar, daha önce kasitli bir suç nedeniyle üç aydan fazla hapis cezasina mahkum edilmemis olmak ve yargilama sürecinde gösterilen pismanlik dolayisiyla tekrar suç islenmeyecegi konusunda mahkemede kanaat uyandirmak olarak siralanabilir. Cezasi ertelenen hükümlü hakkinda öngörülen ve bir yildan üç yila kadar olabilecek denetim süresi içerisinde yükümlülüklere riayet eden ve bu süreyi iyi halli olarak geçiren kisilerin cezasi infaz edilmis sayilacaktir. Bununla birlikte, mahkumiyet ortadan kalkmamaktadir. Dolayisiyla, cezasi ertelenen ve denetim süresi sonunda infaz edilmis sayilan kisi bakimindan mahkumiyete baglanan sonuçlar devam edecektir. TCK’nin 5. madde hükmü karsisinda VUK’un 359/a maddesinde öngörülen suçlarin islenmesi durumunda iki yil ve daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilenlerin cezalari erteleme kapsamina girebilecektir. Iki yilin üzerinde hapis cezasina mahkumiyet halinde ise cezanin ertelenmesi mümkün degildir. Meger ki mahkum olan kisi onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olsun.
B- VUK’UN 359/B MADDESI AÇISINDAN KONUNUN DEGERLENDIRILMESI
VUK’un 359/b maddesinde yapilan degisiklik uyarinca, maddede öngörülen suçlari isleyenlere verilecek ceza miktarlari artirilarak, onsekiz ay olan alt sinir üç yila; üç yil olan üst sinir ise bes yila çikarilmis ve TCK’da agir hapis müessesesine yer verilmemis olmasina paralel olarak ‘agir hapis’ ibaresi ‘hapis’ seklinde degistirilmek suretiyle TCK’ya uyum saglanmistir. Böylece, yukarida kisaca degindigimiz elestirilere uygun çözüm üretilmis bulunmaktadir.
1- Hapis Cezalarinin Paraya Çevrilmesi Yönüyle
VUK’un 359/b maddesinde degisiklik yapilmadan önce, söz konusu maddede belirtilen suçlarin islenmesi halinde hükmolunan onsekiz aydan iki yila kadar olan hapis cezalarinin, TCK’nin 5 ve 52. madde hükümleri uyarinca para cezasina çevrilmesi mümkün idi. 5728 sayili Kanun ile VUK’ta yapilan degisiklik uyarinca taban ceza üç yila çikarilmistir. Dolayisiyla, VUK’un 359/b maddesinde öngörülen suçlardan birinin islenmesi durumunda hükmolunan hapis cezasinin paraya çevrilmesi önlenmis bulunmaktadir.
2- Hapis Cezalarinin Ertelenmesi Yönüyle
Yukarida da deginildigi gibi, TCK’nin 51. maddesine göre isledigi suçtan dolayi iki yil veya daha az süreyle hapis cezasina mahkum edilen kisinin cezasi, maddede öngörülen kosullarin gerçeklesmesi durumunda ertelenebilecektir. On sekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olan kisiler bakimindan üst sinir üç yil olarak öngörülmüstür. Degisiklikten önce, VUK. m.359/b’de öngörülen suçlari isleyenler için hükmolunan hapis cezasinin onsekiz ay ile iki yil arasinda (iki yil dahil) olmasi durumunda ertelenebilmekteydi. 5728 sayili Kanun ile VUK’ta yapilan degisiklik uyarinca taban ceza bir yildan üç yila çikarilmis ve dolayisiyla hapis cezasinin ertelenmesi uygulamasina son verilmistir. Ancak, ayni fiillerin on sekiz yasini doldurmamis veya altmis bes yasini bitirmis olan kisiler tarafindan islenmesi ve mahkemece de üç yil olan taban cezaya hükmedilmesi durumunda ise bu kisiler bakimindan hapis cezanin ertelenmesi mümkün olabilecektir.
C- VUK’UN 359/C MADDESI AÇISINDAN KONUNUN DEGERLENDIRILMESI
5728 sayili Kanun ile VUK’ta degisiklik yapilmadan önce, belgeleri Maliye Bakanligi ile anlasmasi olmadigi halde basma, sahte olarak basma veya bu belgeleri kullanma fiilleri VUK’un 359/b madde kapsaminda düzenlenmis ve bu fiilleri isleyenler için onsekiz aydan üç yila kadar hapis cezasi öngörülmüstü. 5728 sayili Kanun ile yapilan degisiklikle söz konusu fiiller 359/b kapsamindan çikarilmis ve ayri bir bent olarak düzenlenmistir. Yapilan düzenleme uyarinca onsekiz ay olan taban ceza iki yila çikarilmis; üç yil olan üst sinir bes yil olarak degistirilmistir.
Ayrica, maddede yapilan degisiklige göre suçun olusabilmesi için söz konusu belgeleri kullanma fiilinin ‘bilerek’ icra edilmesi gerekmektedir. Yani, kusursuz sorumluluk hali kusurlu sorumluluga dönüstürülmüstür.
1- Hapis Cezalarinin Paraya Çevrilmesi Yönüyle
5728 sayili Kanun ile VUK’un 359/b madde kapsamindan çikarilan ve alt siniri iki yil olarak degistirilen hüküm uyarinca, Maliye Bakanligi ile anlasmasi bulunan kisilerin basabilecegi belgeleri, Bakanlik ile anlasmasi olmadigi halde basma veya bilerek kullanma fiilini icra edenlere hükmolunacak hapis cezasinin, iki yilin üzerinde olmasi durumunda paraya çevrilmesinin mümkün olmadigi görülmektedir.
2- Hapis Cezalarinin Ertelenmesi Yönüyle
Sadece Maliye Bakanligi ile anlasmasi bulunan kisilerin basabilecegi belgeleri, Bakanlik ile anlasmasi olmadigi halde basma veya bilerek kullanma fiilini icra edenlere hükmolunacak cezanin alt siniri iki yil oldugundan, TCK’nin 5 ve 51. madde hükümleri uyarinca on sekiz yasini doldurmus veya altmis bes yasini bitirmemis olanlar bakimindan hapis cezasinin ertelenmesi mümkün degildir. Söz konusu fiillerin failinin, on sekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olmasi durumunda ise iki yil ile üç yil arasinda hükmolunan hapis cezasi ertelenebilecektir.
IV- SONUÇ
1- VUK’un 359/a madde kapsamindaki ‘…vergi kanunlarina göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;
– Defter ve kayitlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu islemlerle ilgisi bulunmayan kisiler adina hesap açanlar veya defterlere kaydi gereken hesap ve islemleri vergi matrahinin azalmasi sonucunu doguracak sekilde tamamen veya kismen baska defter, belge veya diger kayit ortamlarina kaydedenler,
– Defter, kayit ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyati itibariyle yaniltici belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar…’ için öngörülen taban cezanin bir yila yükseltilmesi ve paraya çevirmede izlenen yönteme iliskin hükmün madde metninden çikarilmasiyla, paraya çevirmenin önüne geçildigi izlenimi dogmustur. Oysa, TCK’nin 5 ve 52. maddelerine göre bir yildan iki yila kadar hükmolunan hapis cezasi para cezasina çevrilebilecektir.
Söz konusu madde hükmünde öngörülen suçlar bakimindan erteleme uygulamasi ise, eskiden oldugu gibi devam etmektedir. Onsekiz yasini doldurmus veya altmisbes yasini bitirmemis olanlar bakimindan iki yil veya daha az süreyle; onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olanlar bakimindan ise üç yil veya daha az süreyle hükmolunan hapis cezalari ertelenebilecektir.
2- VUK’un 359/b madde kapsamindaki ‘…vergi kanunlari uyarinca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayit ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine baska yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asil veya suretlerini tamamen veya kismen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar…’ için öngörülen hapis cezasinin alt siniri üç yila çikarilmistir. Ve dolayisiyla onsekiz yasini doldurmus veya altmisbes yasini bitirmemis olanlar için hapis cezasinin paraya çevrilme veya ertelenmesi uygulamasina, son verilmis bulunmaktadir. Söz konusu fiillerin failinin onsekiz yasini doldurmamis veya altmis bes yasini bitirmis olmasi ve mahkemece de üç yil olan alt sinirdan ceza verilmesi durumunda ise hapis cezasinin ertelenmesi mümkün olabilecektir.
3- Maliye Bakanligi ile anlasmasi bulunan kisilerin basabilecegi belgeleri, Bakanlik ile anlasmasi olmadigi halde basma veya bilerek kullanma fiilini icra edenler için öngörülen hapis cezasinin alt siniri onsekiz aydan iki yila çikarilmis, ayrica da VUK’un 359/b bendi kapsamindan alinip ‘kullananlar’ için ‘bilerek’ ibaresi eklenmek suretiyle, (c) bendi seklinde müstakil olarak düzenlenmistir. Ceza alt siniri iki yila çikarildigi için, iki yilin üzerindeki hapis cezalari bakimindan, paraya çevirme ve erteleme uygulamasina son verilmistir. Ancak, söz konusu fiilleri icra edenlerin onsekiz yasini doldurmamis veya altmisbes yasini bitirmis olmalari halinde, iki yil ile üç yil arasinda (üç yil dahil) hükmolunan hapis cezalari erteleme kapsamina girebilecektir.
8 Subat 2008 tarih ve 26781 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 5728 sayili Kanun ile 213 sayili VUK’un 359. maddesinde yapilan, hapis cezasinin paraya çevrilmesi veya ertelenmesinin kisitlanmasina yönelik degisikliklerin kamuoyuna iyi anlatilmasinda, vergi bilincinin gelismesi, kayit disiligin ve sahteciligin önlenmesi yönüyle fevkalade yarar ve isabet oldugu düsünülmektedir. Nitekim, bu konuda, Prof. Dr. Sayin Sükrü KIZILOT’un “cayir cayir yanacaklar” içerikli köse yazisinin[2] çok etkili oldugu, pek çok firmanin, ücret ödemelerini banka kanalindan yapma ve ücret bordrolarini da, fiili ve gerçek duruma uygun hale getirme uygulamasina basladigi, isçi ve çalisan kesiminde de, bu yönde talep ve beklenti olustugu gözlenmektedir.

* Yeminli Mali Müsavir
** Avukat
[1] Asim GEZER –Güngör GEZER, ‘Türk Ceza Kanunu’nda Yapilan Degisikliklerin Vergi Ceza Hukukuna Etkileri ile Sahtecilik Konusunda Alinmasi Gereken Tedbirler’ Vergi Sorunlari Dergisi, Sayi:213, Haziran 2006, s.7-19.
[2] Sükrü KIZILOT, ‘Bordroda Ücreti Düsük Gösteren Hapse Girecek’, Hürriyet Gazetesi, 09.02.2008.

VERGİ SORUNLARI 2003 SAYI: 172 SAYFA: 21 İHRACATIN VERGİSEL AVANTAJLARI VE İHRACAT MUHASEBESİ

JAPON’A SARAP TASI, BENINLIYE HINDI KUYRUGU IHRACATININ MUHASEBELESTIRILMESI
 
Asim GEZER                                                     Ahmet SAHIN
E.Gelirler Baskontrolörü-YMM                    SMMM
 
I- GIRIS:
                Dis Ticaret Müstesarligi tarafindan yayimlanan ihracati ve döviz kazandirici faaliyetleri tesvik tebliglerinde ihracat :
                ‘…Bir malin veya degerin yürürlülükteki ihracat mevzuati ile gümrük mevzuatina uygun sekilde fiili ihracatinin yapilmasi ve kambiyo mevzuatina göre bedelinin ( bedelsiz ihracat hariç ) yurda getirilmesi ve Dis Ticaret Müstesarligi’nca ihracat olarak kabul edilecek sair çikislari ifade etmektedir…..” seklinde tanimlanmistir.
                Ihracati artirmak, ihraç ürünlerine uluslararasi piyasalarda rekabet gücü kazandirmak ve ihraç pazarlarini gelistirmek, her ülkede oldugu gibi Türkiyemizde de hem ekonomi yönetimleri ve hükümet ve hem de siyasi parti programlarinin en önemli hedefi ve amaçlari arasinda yer almaktadir.
                Bu anlamda ihracat ve döviz  kazandirici faaliyetler,  güncelligini sürekli koruyabilen önem ve özellik arz etmektedir.
                Sürekli güncellige somut bir örnek olarak:22 Ekim 2002 tarihli Milliyet Gazetesi ekonomi sayfasinda, hindi sürüsü fotografi esliginde verilen haber ilginç ve Türkiyemizin  gelecegi açisindan sevindiriciydi.
                Haberin kaynagi olarak: Akbank, DHL ve Globus dergisinin düzenledigi ‘Ihracatin Yildizlari”  yarismasina yapilan basvurular gösterilmisti.
                “Yeni Pazar”, “‘Kreatif  Ürün”, “‘Pazar Çesitliligi”’ ve “Dis Ticaret-Sektörel Dis Ticaret Sirketleri” kategorilerinde yarisan 200 civarindaki firmanin hangi ülkelere, ne ihraç ettikleri hususunun ilginç (ve gurur verici) bir tablo ortaya kondugu vurgulaniyordu.
                Allah ne verdiyse satiyorlar baslikli tablonun bir bölümü asagida yer aldigi gibiydi.
Firmalar                               Ürün                                                      Ihracat Yapilan Ülkeler
­­­­­­­Imsa Tic.                               Stadyum koltugu                                               Fransa,Almanya,Sirbistan,Cezayir
Anadolu Tic.                        Sarap tasi                                            Japonya,Fransa
Bahçivan                              Peyniralti suyu tozu                          Malezya,Filipinler,Endonezya,
Pinar Süt                              Türk labnesi                                        S.Arabistan,Kuveyt,Umman,Katar
Pinar Et                                               Hindi kanat ucu ve kuyrugu            Togo,Benin
Dal Lunapark                     Lunapark makineleri                        Hollanda,Brezilya,Meksika,Arjantin
Kromas                                 ‘Antik’eskitme makineleri                               43 ülkeye ihracat yapiyor
Yakupoglu                           Çelik burunlu is ayakkabisi            Avrupa ülkeleri
Erdemli Makine                  Vakumlu yol süpürgesi                     Israil
Aselsan                                 Cep telefonu                                        16 ülke
Haber yazinin devaminda, yarismaya katilan 200 firmadan çogunlugunu KOBI  olarak adlandirilan küçük ve orta boy isletmelerinin olusturmasina önem ve özellikle dikkat çekilmekteydi.
Ihracatin KOBI’ler seviyesinde yayginlasmis olmasi, ihracat muhasebesinin uygulanmasi islemlerini de artirmis bulunmaktadir.
Bu yazimiz ile Türkiye ihracatinda önemli payi olan tekstil sektöründen gömlek imalati, direkt ihracati yada ihraç kaydiyla satisina iliskin muhasebe kayit örnekleri verilecektir.
Ihracat muhasebesinin, diger ticari islem muhasebesine göre bazi farkliliklari olup, örnegin KDV iadesi yada kur farki gelir veya giderleri de ayni örnek kapsaminda irdelemis olacaktir.
Asagida verilen muhasebe kayitlari,  yazi basligimizi olusturan sarap tasi ve hindi kuyrugu ile diger mamul ihracatlarina da örnek teskil etmektedir.
II-) IHRACAT ISLETMELERININ MUHASEBELESTIRILMESI :
A-) DIREKT IHRACAT ISLEMLERINE ILISKIN OLARAK :
 
1-)
________________________        /    _______________________________
150 Ilk Madde ve Malzeme                              12.000.000.000.-
191 Indirilecek Kdv                                            2.160.000.000.-
                               320 Saticilar                                       14.160.000.000.-
2750 metre kumas alisi                                                                                             
 
 
 
 
2.) _______________________ / __________________________________
 150 Ilk Madde ve Malzeme                             1.337.400.000.-  
    002 yardimci madde malzame
191 Indirilecek Kdv                                            240.732.000.-
                               320 Saticilar                                       1.578.132.000.-
Yardimci madde malzeme alisi
3.)
    ________________________ / _____________________________________
720 Direkt Isçilik Gideri                  2.508.750.000.-
 720 001 Isçi brüt ücret tutari                       
720 Direk Isçilik Gideri                      811.366.500.-
    720 002 Isveren Payi                   
                               335 Personele Borçlar                                      1.842.519.370.-
360 Ödenecek vergi ve Fonlar                         289.918.130.-
360  001 Gelir Vergisi      274.865.650.-
360 002 Damga Vergisi    15.052.500.-
­­­­­­­­­­­                               361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri 1.195.679.009.-
Isçi ücretlerine iliskin gider tahakkuku
4.)_________________________ / ___________________________________
100 Kasa                                             1.600.000.000.-
                               102 Bankalar                                                     1.600.000.000.-
Bankadan para çekilmesi
5. )_______________________ / _______________________________________
730 Genel Üretim Gideri                                  1.328.500.000.-
   730 001 Elektrik Gideri                                   578.500.000.-
   730 002 Pers. Tasima Gideri           300.000.000.-
   730 003 Pers. Yemek Gideri            450.000.000.-
191 Indirilecek Kdv                                             239.130.000.-
                               320 Saticilar                                       1.567.630.000.-
Elektrik,servis ve tabldot giderlerinin tahakkuku
 
6. ) __________________________ / ______________________________________
320 Saticilar                                       1.567.630.000.-
                               100 Kasa                                             1.567.630.000.-
Elektrik, servis ve tabldot giderlerinin ödenmesi
7.)  ________________________ / _____________________________________                  
 710 Direkt Ilk Madde Malzeme Giderleri                   13.337.400.000.-
27,50 mt Kumas                                  12.000.000.000.-
320 mt. Tela                                            240.000.000.-
48 adet Bobin                                        144.000.000.-
9780 adetEtiket                                     480.000.000.-
1630 adetYaka Kelebegi                     160.000.000.-
1630 adetYaka Çemberi                      160.000.000.-
1630 adetYaka Kartonu                      120.000.000.-
100 adet Koli                                           75.000.000.-
1630 adet Pelür                                           800.000.-
1630 adet Poset                                     80.000.000.-
                                               150 Ilk Madde Malzeme                                                  13.337.400.000.-
Ilk madde ve malzemenin imalata sevki
8.)     _______________________________ / ______________________________________
711 Ilk Madde Malzeme Yansitma                 13.337.400.000.-
721 Direkt Isçilik Gid. Yansitma                     3.328.116.500.-
731 Genel Üretim Gid. Yansitma                     1.328.500.000.-
                               710 Ilk Madde Malzeme Gid.                          13.337.400.000.-
                               720 Direkt Isçilik Gideri                                   3.328.116.500.-
                               730 Genel Üretim Gideri                                   1.328.500.000.-
Yansitma islemi
9. ) _____________________________ / ______________________________________
 151 Yari Mamul Üretimi                                17.994.016.500.-
                               711 ilk Madde Malzeme Yansitma                 13.337.400.000.-
                               721 Direkt Isçilik Giderleri Yansitma            3.328.116.500.-
                               731 Genel Üretim Gideri Yansitma                1.328.500.000.-
Ilk madde malzeme ve yardimci maddenin yari mamul hale gelmesi
10. ) ___________________________________ / _________________________________________
152 Mamuller                                                     17.994.016.500.-
                               151 Yari Mamuller                                            17.994.016.500.-
Yari Mamulün Mamul Haline Gelmesi
11.)
03Eylül 2002 tarihinde 1600 adet gömlek 10 EURO bedel ile ihraç edildi.
03 Eylül Döviz Alis kuru
1 EURO= 1.590.821.-
 ______________________________/ _______________________________
120 Alicilar                                                        25.453.136.000.-
 120 002 Yurtdisi alicilar
1590.821 x 1600×10
                               601 Yurtdisi Satislar                                         25.453.136.000.-
1600 adet gömlek ihracati
Ihracat bedelinin 14.09.2002 tarihi itibariyle Akbank  hesabina geçtigi görülmüstür.
14.09.2002 tarihli döviz  kuru
1 EURO= 1.624.684.-
12.) _______________________________ / _____________________________
102 Bankalar                                                     25.994.944.000.-
102 005 Akbank
                                120 Alicilar                                                        25.994.944.000.-
Ihracat Bedelinin Banka Hesabina Geçmesi
 
13.)
____________________________________ / _____________________________
120 Alicilar                                                        541.808.000.-
                               601 Yurtdisi Satislar                                         541.808.000.-
Kur farki Gelirinin Hasilat Kaydi
14.) ________________________________ / _______________________________
120 Alicilar Hesabi                                           377.600.000.-
                               600 Yurtiçi Satislar Hesabi                             320.000.000.
                               391 Hesaplanan Kdv Hesabi                           57.600.000.-
Yurt içine satilan 30 adet gömlege iliskin hasilat kaydi
15.) ________________________________ / __________________________________
 100 Kasa Hesabi                                              377.600.000.-
                               120 Alicilar Hesabi                                           377.600.000.-
Yurt içi satisa iliskin hasilat kaydi.
16.)_________________________________ /____________________________________
620 Satilan Mamuller Maliyeti Hesabi        17.994.016.509.-
                               152 Mamuller Hesabi                                       17.994.016.509.-
Satilan Mamulün Maliyete Intikali
17.) ___________________________________ / ____________________________________
150 Ilk Madde ve Malzeme                          10.000.000.000.-
150 001 Kumas
191 Indirilecek Kdv                                        1.800.000.000.-
                          320 Saticilar Hesabi                                         11.800.000.000.-
Ilk Madde ve Malzeme (kumas ) Alisi
18.) ____________________________________ / ___________________________________
320 Saticilar Hesabi                                       11.800.000.000.-
                       103 Verilen Çek Ve Ödeme Emirleri Hesabi     11.800.000.000.-
Kumas borcunun ödenmesi
Yukaridaki yevmiye kayitlarindan:
Toplam hasilat                                25.773.136.000.-lira,
Yurtiçi hasilat                                      320.000.000.-lira,
Yurtdisi hasilat                               25.453.136.000.-lira,
Yüklenilen toplam Kdv                     2.639.862.000.-lira,
Iadesi gereken kdv                           2.607.085.397.-(25.453.136/25.773.136.000×2.639.862.000) lira,
Oldugu tesbit ve hesaplanmistir.
                                                                                                                                       
19.) ____________________________________ / ___________________________________
 391 Hesaplanan Kdv Hesabi                                  57.600.000.-
               136 Diger Çesitli Alacaklar                             2.607.085.397.-                           
              136 001 Kdv Iade Alacagi
               190 Devreden Kdv Hesabi                                1.775.176.603.-
                                           191 Indirilecek Kdv                                 4.439.861.000.-                                                                 
             Kdv Tahakkuku
                                                                                                                                                                           
20.) __________________________ / __________________________________
102 Bankalar Hesabi                                       2.607.085.397.-
                               136 Diger Çesitli Alacaklar                            2.607.085.397.-
                               136 001 Kdv iade alacagi
Kdv iade alacaginin tahsili
21.) ___________________________ / __________________________________
320 Saticilar                                                      15.738.132.000.-
335 Personele Borçlar                                      1.842.519.370.-
360 Ödenecek vergi ve fonlar                              289.918.130.-
361 Ödenecek sosyal güvenlik kesintileri    1.195.679.009.-
                               100 Kasa                                                                3.328.116.509.-
                               103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri         15.738.132.000.-
Vergi sigorta ve satici borçlarinin ödenmesi
22.)____________________________ / _________________________________
601 Yurtdisi Satislar                                         25.994.944.000.-
600 Yurtiçi satislar                                                320.000.000.-
                               620 Satilan mamul maliyeti                            17.994.016.509.-
                               690 Dönem kari veya zarari                             8.320.927.491.-
Satis hasilatinin kar zarar hesabina intikali
DEFTER-I KEBIR HESAP NETICELERI
100 Kasa
102 Bankalar
103 Verilen Çek ve Ödeme Emir
4.600.000.000
1.567.630.000
25.994.944.000
4.600.000.000
11.800.000.000
377.600.000
3.328.116.509
2.607.085.397
15.738.132.000
4.977.600.000
4.895.746.509
28.602.029.397
4.600.000.000
27.538.132.000
81.853.491
24.002.029.397
150 Ilk Madde ve Malzeme
191 Indirilecek Kdv
720 Direkt Isçilik Gideri
12.000.000.000
13.337.400.000
2.160.000.000
4.439.862.000
3.328.116.509
3.328.116.509
1.337.400.000
1
240.732.000
10.000.000.000
239.130.000
3.328.116.509
3.328.116.509
23.337.400.000
13.337.400.000
1.800.000.000
10.000.000.000
4.439.862.000
4.439.862.000
730 Genel Üretim Giderleri
710 Direkt Ilk Madde ve Malz. G
151 Yari Mamuller-Üretim
1.328.500.000
1.328.500.000
13.337.400.000
13.337.400.000
17.996.016.509
17.996.016.509
1.328.500.000
1.328.500.000
13.337.400.000
13.337.400.000
17.996.016.509
17.996.016.509
620 Satilan Mamuller Maliyeti
711 Direkt Ilk Madde Malz. Yans.
721 Direkt Isçilik Gid. Yansitma
17.996.016.509
17.996.016.509
13.374.000.000
13.374.000.000
3.328.116.509
3.328.116.509
17.996.016.509
17.996.016.509
13.374.000.000
13.374.000.000
3.328.116.509
3.328.116.509
731Genel Üretim Gid.Yansitma
120 Alicilar
391 Hesaplanan Kdv
1.328.500.000
1.328.500.000
25.453.136.000
25.994.944.000
57.600.000
57.600.000
541.808.000
377.600.000
1.328.500.000
1.328.500.000
377.600.000
57.600.000
57.600.000
26.372.544.000
26.372.544.000
190 Devreden Kdv
136 Diger Çesitli Alacaklar
600 Yurtiçi Satislar
1.775.176.303
2.607.085.397
2.607.085.397
320.000.000
320.000.000
1.775.176.303
2.607.085.397
2.607.085.397
320.000.000
320.000.000
601 Yurtdisi Satislar
320 Saticilar
361 Ödenecek Sosyal Güv K
25.994.944.000
25.453.136.000
1.567.630.000
14.160.000.000
1.195.679.009
1.195.679.009
541.808.000
11.800.000.000
1.578.132.000
25.994.944.000
25.994.944.000
15.738.132.000
1.567.630.000
1.195.679.009
1.195.679.009
11.800.000.000
29.105.762.000
29.105.762.000
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar
335 Personele Borçlar
120 Alicilar
289.918.130
289.918.130
1.842.519.370
1.842.519.370
25.453.136.000
25.994.944.000
541.808.000
289.918.130
289.918.130
1.842.519.370
1.842.519.370
25.994.944.000
25.994.944.000
 
1. Parti Direkt Ihracata Iliskin Kesin Mizan
100 Kasa
81.853.491
103 Verilen Çek ve Öd. Em.
27.538.132.000
102 Bankalar
24.002.029.397
690 Dönem Kari veya Zarari
8.320.927.491
190 Devreden KDv
1.775.176.603
150 Ilk madde ve malz.
10.000.000.000
 
 
B-) IHRAÇ KAYDIYLA SATIS ISLEMLERINE ILISKIN OLARAK :
 
23.)___________________ / ________________________________
150 Ilk Madde malzeme                                  1.114.500.000.-
150 002 Yardimci madde malzeme                 1.114.500.000.-
191 Indirilecek Kdv                                             200.610.000.-
                                                               320 Saticilar                                       1.315.110.000.-
Yardimci madde malzeme alisi
24.) ­­______________________________ / __________________________
720 Direkt Isçilik Gideri                                  2.662.493.207.-
720 001Isçi Ücretleri                        2.007.000.000.-
720 002 Isveren Payi                           655.493.207.-
                                                               335 Personele Borçlar                      1.474.015.496.-
                                                               360 Ödenecek Vergi ve Fonlar          231.934.504.-
                                                               360 001 Gelir Vergisi        219.892.504.-
                                                               360 002 Damga Vergisi     12.042.000.-
                                                               361Ödenecek Sosyal Güvenlik K    956.543.207.-
Isçilik Giderlerine iliskin tahakkuk kaydi
25.) ___________________________   / ________________________
320 Saticilar                                                      1.315.110.000.-
335 Personele Borçlar                                     1.474.015.496.-
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar                        231.934.504.-
361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintisi      956.543.207.-
                                                               103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri         1.315.110.000.-
                                                               100 Kasa                                                             2.662.493.207.-
Saticilar ve personel ile vergi ve sigorta borçlarinin ödenmesi
26.) __________________________ / ________________________________
100 Kasa                                                             3.150.000.000.-
                                                               102 Bankalar                                                     3.150.000.000.-
Bankadan para çekilmesi
27.) ___________________________ / _______________________________
730 Genel Üretim Gideri                                  1.020.000.000.-
   730 001 Elektrik Gideri                                325.000.000.-
  730 002 Personel tasima               245.000.000.-
   730 003 Personel yemek                               300.000.000.-
   730 004 Bakim onarim                  150.000.000.-
191 Indirilecek KDV                                            183.600.000.-
770 Genel yönetim gideri                                   470.512.821.-
 770 001 Kira gideri                        320.512.821.-
 770 002 Telefon gideri                   100.000.000.-
 770 003 Personel yemek gid.         50.000.000.-
191 Indirilecek Kdv                                             27.000.000.-
                                                               360 Ödenecek vergi ve fonlar                         70.512.821.-
                                                                360 001 Gelir Vergisi       64.102.565.-
                                                                360 003 Fon Payi              6.410.256.-
                                                               320 Saticilar                                                      1.630.600.000.-
Genel üretim ve genel yönetim giderine iliskin tahakkuk  kaydi
28.) _____________________________________ / _________________________________
770 Genel yönetim gideri                                                332.811.651.-
 770 001 Isçi bürüt ücreti                                               250.875.000.-
 770 002 Isveren payi                                        81.936.651.-
                                                               360 Ödenecek vergi ve fonlar                         28.991.813.-
                                                                360 001 Gelir vergisi      27.486.563.-
                                                                360 002 Damga Vergisi  1.505.250.-
                                                               335 Personel borçlar                                        184.251.937.-
                                                               361 Ödenecek sosyal güvenlik k                    119.567.901.-
Idari personele iliskin ücret tahakkuku
29.) ____________________________________ / __________________________________
360 Ödenecek vergi ve fonlar                         99.504.634.-
335 Personele borçlar                                      184.251.937.-
361 Ödenecek sosyal güvenlik kesintisi       119.567.901.-
                                                               100 Kasa                                                             403.324.472.-
Idari personele iliskin ücret vergi ve sigorta ödemeleri
30.)___________________________________ / __________________________________
 710 Direkt ilk madde ve malzeme gideri                     1.114.500.000.-
    710 001 Kumas                              10.000.000.000.-
    710 002 Tela                                   200.000.000.
    710 003 Iplik                                  120.000.000.-
    710 004 Etiket                                               290.000.000.-
    710 005 Yaka kelebegi                 134.000.000.-
    710 006 Yaka çemberi                  134.000.000.-
    710 007 Yaka kartono                  100.000.000.-
    710 008 Koli                                   63.700.000.-
    710 009 Pelür                                 6.100.000.-
    710 010 Palet                                 66.700.000.-
                                                               150 Ilk madde malzeme                                    11.114.500.000.-
Ilk madde malzemenin imalata sevki
31.) _________________________________ / _____________________________________
711 Direkt ilk madde malzeme yansitma                      11.114.500.000.-
721 Direkt isçilik giderleri yansitma                             2.662.493.207.-
731 Genel üretim giderleri                                              1.020.000.000.-
771 Genel yönetim giderleri yansitma                          803.324.472.-
710 Direkt ilk madde ve malzeme                  11.114.500.000.-
720 Direkt isçilik giderleri                             2.662.493.207.-
720 Genel üretim gideri                                   1.020.000.000.-
770 Genel yönetim gideri                                803.324.472.-
Giderlerin yansitmasi
32.) ___________________________________ / _______________________________________
151 Yari mamuller – üretim                                            14.796.993.207.-
                                                               711 Direkt ilk madde malzeme yansitma      11.114.500.000.-
                                                               721 Direkt isçilik gider yansitma                    2.662.493.207.-
                                                               731 Direkt genel üretim giderleri yansitma    1.020.000.000.-
Yari mamul imalat kaydi
33.)_________________________________ / ________________________________
152 Mamuller                                                                    14.796.993.207.-
                                                               151 Yari mamuller – üretim                             14.796.993.207.-
Mamul imalatina iliskin yevmiye kaydi
34.)_______________________________ / _________________________________
120 Alicilar Hesabi                                                          22.000.000.000.-
192 Diger Kdv                                                                    3.960.000.000.-
                                                               600 Yurtiçi satislar                                           22.000.000.000.-
                                                               391 Hesaplanan Kdv                                         3.960.000.000.-
Ihraç kaydiyla satis islemi
35. ) _______________________________ / _________________________________
391 Hesaplanan Kdv                                                        3.960.000.000.-
                                                               392 Diger Kdv                                                    3.960.000.000.-
Hesaplanip tahsil edilmeyen kdv’nin diger kdv kapsamina alinmasi
36.) ______________________________ / __________________________________
120 Alicilar Hesabi                                                          472.000.000.-
                                                               600 Yurt içi satislar hesabi                             400.000.000.-
                                                               391 Hesaplanan Kdv Hesabi                           72.000.000.-
Yurt içi satis kaydi
                                                                             
37.) _____________________________ / _________________________________
391 Hesaplanan Kdv                                                        72.000.000.-
136 Diger çesitli alacaklar                                             2.114.386.603.-
                                                               190 Devreden kdv                                             1.775.176.603.-
                                                               191 Indirilecek Kdv                                          411.210.000.-
Kdv tahakkuku
Ihracatçi firmadan ihraç kaydiyla teslim edilen mamulün (üç ay içerisinde ) ihraç edildigine iliskin gümrük beyannamesi ve ihracat faturasinin alinmasi ile 84 no.lu teblige göre istenilen belgelerin  ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi durumu
38.) _____________________________ / __________________________________
392 Diger kdv                                                                    3.960.000.000.-
                                                               192 Diger Kdv                                                    3.960.000.000.-
39.) _______________________________ / _________________________________-
102 Bankalar Hesabi                                                       22.472.000.000.-
                                                               120 Alicilar Hesabi                                           22..472.000.000.-
Mal bedelinin bankaya havale edilmesi
40.) _______________________________ / ________________________________
102 Bankalar                                                                     2.114.386.603.-
                                                               136 Diger çesitli alacaklar                             2.114.386.603.-
                                                               136 001 KDv iade alacagi
Kdv iade alacaginin tahsili
41.) _______________________________ / __________________________________
103 Verilen çekler ve ödeme emirleri                           28.853.242.000.-
                                                               102 Bankalar hesabi                                        28.853.242.000.-
Çek bedelinin ödenmesi
42.) _______________________________ / ________________________________
620 Satilan mamuller maliyeti                                       14.796.993.207.-
                                                               152 Mamuller maliyeti hesabi                        14.796.993.207.-
Satilan mamullere iliskin maliyet kaydi.
43.) ______________________________ / ________________________________
600 Yurtiçi satislar                                                           22.400.000.000.-
                                                               690 dönem kari veya zarari                            6.799.682.321.-
                                                               620 Satilan mamuller maliyeti                       14.796.993.207.-
                                                               632Genel yönetim gideri                                 803.324.472.-
Gelir ve gider hesaplarinin kar/zarara devri
44.) ________________________________ / _____________________________
632 Genel yönetim gideri                                                803.324.472.-
                                                               771 Genel yönetim giderleri yansitma          803.324.472.-
Genel yönetim gideri yansitmasi
45.) _______________________________ / _______________________________
691 Dönem kari vergi ve yasal yükümlülükler kars 4.989.801.238.-
                               370 Dönem kari vergi ve diger yükümlülükler karsiligi          4.989.801.238.-
                               370 01 Kurumlar vergisi                  4.536.182.944.-
                               370 02 Fon payi                                 453.618.294.-
Dönem karindan vergi karsiligi ayrilmasi
 
 
46.) _______________________________ / _____________________________
690 Dönem kari veya zarari                                           15.120.609.812.-
                                               691 Dönem kari vergi ve yasal yük.karsiligi                              4.989.801.238.-
                                               692 Dönem net kari veya zarari                                     10.130.808.574.-
Dönem net karinin tesbiti
47.)______________________________ / _______________________________
692 Dönem net kari veya zarari                                     10.130.808.574.-
                                               590 Dönem net kari                                                          10.130.808.574.-
DEFTER-I KEBIR HESAP NETICELERI
691 Dönem Kari Vergi Ve Diger
103 Verilen çekler ve öd. Emirleri
690 Dönem Kari veya Zarari
Yasal Yükümlülükler Karsiligi
28.853.242.000
27.538.132.000
15.120.609.812
8.320.927.491
4.989.801.238
4.989.801.238
1.315.110.000
6.799.682.321
28.853.242.000
28.853.242.000
15.120.609.812
15.120.609.812
4.989.801.238
4.989.801.238
370 Dönem Kari Vergi ve Diger
Yasal Yükümlülükler Karsiligi
320 Saticilar
720 Direkt Isçilik Gideri
4.536.182.944
1.315.110.000
1.315.110.000
2.662.493.207
2.662.493.207
453.618.294
1.630.600.000
4.989.801.238
1.315.110.000
2.945.710.000
2.662.493.207
2.662.493.207
1.630.600.000
590 Dönem Net Kari
136 Diger Çesitli Alacaklar
392 Diger KDv
10.130.808.574
2.114.386.603
2.114.386.603
3.960.000.000
3.960.000.000
10.130.808.574
2.114.386.603
2.114.386.603
3.960.000.000
3.960.000.000
102 Bankalar
150 Ilk Madde ve Malzeme
100 Kasa
24.002.029.397
3.150.000.000
10.000.000.000
11.114.500.000
81.853.491
2.662.493.207
2.114.386.603
28.853.242.000
1.114.500.000
3.150.000.000
403.324.472
22.472.000.000
11.114.500.000
11.114.500.000
3.231.853.491
3.065.817.679
48.588.416.000
32.003.242.000
166.035.812
16.585.174.000
731Genel Üretim Gid.Yansitma
771 Genel Yönetim Gid.Yansitma
151 Yari Mamuller – Üretim
1.020.000.000
1.020.000.000
803.324.472
803.324.472
14.796.993.207
14.796.993.207
1.020.000.000
1.020.000.000
803.324.472
803.324.472
14.796.993.207
14.796.993.207
120 Alicilar
152 Mamuller Hesabi
600 Yurtiçi Satislar
22.000.000.000
22.472.000.000
14.796.993.207
14.796.993.207
22.400.000.000
22.000.000.000
472.000.000
400.000.000
22.472.000.000
22.472.000.000
14.796.993.207
14.796.993.207
22.400.000.000
22.400.000.000
620 Satilan Mamuller Maliyeti
632 Genel Yönetim Giderleri
191 Indirilecek KDv
14.796.993.207
14.796.993.207
803.324.472
803.324.472
200.610.000
411.210.000
183.600.000
14.796.993.207
14.796.993.207
803.324.472
803.324.472
27.000.000
411.210.000
411.210.000
391 Hesaplanan Kdv
190 Devreden Katma Deger Vergisi
335 Personele Borçlar
3.960.000.000
3.960.000.000
1.775.176.603
1.775.176.603
1.474.015.496
1.474.015.496
72.000.000
72.000.000
184.251.937
184.251.937
4.032.000.000
4.032.000.000
1.775.176.603
1.775.176.603
1.658.267.433
1.658.267.433
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar
361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kes.
730 Genel Üretim Giderleri
3.960.000.000
3.960.000.000
956.543.207
956.543.207
1.020.000.000
1.020.000.000
72.000.000
72.000.000
119.567.901
119.567.901
4.032.000.000
4.032.000.000
1.076.111.108
1.076.111.108
1.020.000.000
1.020.000.000
770 Genel Yönetim Giderleri
710 Direkt Ilk Madde ve Mazl. Gid.
711 Direkt Ilk Madde ve Malz. Yans
470.512.821
803.324.472
11.114.500.000
11.114.500.000
11.114.500.000
11.114.500.000
332.811.651
803.324.472
803.324.472
11.114.500.000
11.114.500.000
11.114.500.000
11.114.500.000
721 Direkt Isçilik Giderleri Yansitma
2.662.493.207
2.662.493.207
2.662.493.207
2.662.493.207
1. Parti Ihracat Kaydiyla Satisa Iliskin Kesin Mizan
100 Kasa
166.035.812
590 Dönem Net Kari
10.130.808.574
102 Bankalar
16.585.174.000
370 Dön.Kari Vergi ve Diger Yük. Kars.
4.989.801.238
320 Saticilar
1.630.600.000
!!!-)SONUÇ:
Japon’a sarap tasi, Beninliye hindi kuyrugu ihracati, Arçelik reklami ile ifade edildigi gibi moral veren haberler olarak degerlendirilmektedir.
Türkiyemizin cografi konumu,  stratejik önemi, toprak genisligi, denis,  günes ve tabiat avantaji ile iyimser olmaliyiz.
Deprem hazirligi için Istanbul Belediye Baskani’nin talep ettigi bir  milyar dolarin hemen temin ve tedariki gibi acil tedbirlerin zamaninda alindigi, bankalara iliskin Devlet garantisinin kaldirildigi, suistimallerin açiklanmasi durumunun Devlet sirrini açiklama suçu olusturmaktan çikarip seffafligin getirildigi , hosgörü ortami yaratilip gerginligin azaltildigi, hayali ihracat ve suç örgütlerine yönelik tedbirler artirilip gerçek imalatçi ve ihracatçiya iliskin hak ve menfaatlerin korundugu ve kollandigi….., taktirde karamsarligi gerektiren bir durumun olmadigi düsünülmektedir.
Bu anlamda ve sevgili Çetin Altan’in deyimiyle: Türkiye iyiye gidiyor, enseyi karartmayin…..

DEVLET DENETLEME KURULU BAŞKANLIĞINA ATANAN SAYIN SALİH TANRIKULU HAKKINDAKİ DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Salih Tanrıkulu 1974 yılında Ankara Beypazarı’nda doğdu. 1996’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi …

HÜSEYİN BALYALI ÜSTADIMIZIN VEFATINA İLİŞKİN DUYGU VE DÜŞÜNCELER

Bilindiği üzere Merkezi Denetim elemanı olarak ,Türkiye Çapında teftiş ve vergi inceleme görevlerini üstlenen, Maliye …